fbpx Колонката на Гетов: Пътуваш до клиентите - има бизнес, седиш си в офиса – няма бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: Пътуваш до клиентите - има бизнес, седиш си в офиса – няма бизнес


Дойдат ли летните месеци неизменно си казваме „време е за почивка”. При среща с познати, първия въпрос е: „Ходи ли на море?” или „Ще ходиш ли на море и къде?”. Все едно, ако не отидеш на море, едва ли не си тежко болен.

Но мислите, които днес искам да споделя с вас са относно темпото и работата, дори през тези, хем летни, хем месеци с надвиснала сянка на евентуалното ни затваряне по къщите през есента. Аз лично използвам всеки ден изключително активно, за да генерирам бизнес за есенните месеци. През последните години прилагам два индикатора, по които измервам своята активност, лични бизнес KPI (ключови показатели на представяне), които ми помагат да имам измеримост на действията си, както в бизнес, така и в личен план.

Първия ключов показател е всеки ден да се запознавам с един нов човек, като това не включва бегли запознанства на масови мероприятия, социални мрежи или обучения. Запознанството с нов човек всеки ден, живият разговор очи в очи с продължителност от час или повече, ми дават изключително много, както в личностното ми развитие, така и в бизнеса.

Да разбира се, не всеки ден се получава, но стремежът към спазването на това правило, ми позволява да създам една изключително динамична среда за развитие на мрежата си от контакти. В дните, когато не се очертава ново запознанство, винаги има някой от фейсбук, с когото искам да се запозная лично и да изпием по напитка - така съм създал редица интересни приятелства и бизнес партньорства.

Много от моите познати знаят за този мой принцип и отвореността ми за запознанства с нови хора, и сами ми се обаждат с предложения да ме срещнат с някой свой приятел или партньор. Така мрежата ми с контакти нараства с около 200-250 човека всяка година. Този начин на мислене ми позволява да не пропускам скрити бизнес възможности, а и реалният контакт с толкова нови хора, ми дава възможност да “точа острието “ на способностите си да преценявам хората, да съм достъпен и да нямам предразсъдъци към непознатите, все качества изключително полезни в моята работа, а и за всеки собственик и мениджър.

Вторият индикатор е обвързан с километрите, които съм изминал през месеца с автомобил. Този критерий в моя бизнес ми дава много ясна представа доколко съм бил активен - тук целта е 4000 км. Когато навъртам този километраж или повече, съм спокоен, че след три месеца ще има достатъчно постъпления в касата на компанията.

Може би ще се запитате „Защо след три месеца?”, ами защото чисто и просто това е средно срокът, за който се случва проект от първа среща до постъпление на превода от клиентите. През април навъртях всичко на всичко - 670 км, а този месец до момента съм на 4200.
Този прост критерий ми върши прекрасна работа, всеки път, когато се кача в колата, таблото ми показва колко съм бил активен до момента и дали имам да наваксвам с пътувания и срещи. Просто и ясно е - пътуваш до клиентите - има бизнес, седиш си в офиса – няма бизнес.

Не казвам, че тези “бизнес” индикатори са универсални, това са моите. Открийте вашите и ги преследвайте, аз вече три години следвам моите и те са ми дали много като ръст в бизнеса и в личностното ми развитие.