fbpx Колонката на Гетов: Слагайте по-малко паста за зъби и търкайте повече! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Колонката на Гетов: Слагайте по-малко паста за зъби и търкайте повече!

не

Колонката на Гетов: Слагайте по-малко паста за зъби и търкайте повече!

До скоро ни учеха как да си мием ръцете, аз пък ще захвана темата как си мием зъбите и как това влияе на начина ни на живот и правене на бизнес. 

Преди време прочетох някъде следното изследване: 2/3 от обема на тубичката с паста за зъби се харчи 1/3 за измивания на зъбите, а  останалата 1/3 за 2/3 от общия брой измивания. Реално, когато виждаме, че имаме паста, изстискваме щедро, а когато забележим, че свършва, започваме да мислим и да слагаме колкото реално ни е необходимо.

Според мен този принцип е валиден и в бизнеса, и в живота като цяло.

COVID-19 всъщност се превърна в този някой, който през нощта ни изстиска пастата и ни остави по-малко дори и от 1/3, а на някои направо взе цялата тубичка. Затова е важно бързо да сменим тактиката на правене на бизнес, общуване с клиентите, доставчиците и най-вече със служителите.

Сигурно ви е писнало да ви дават подобни съвети, но със сигурност има как да се оптимизират процесите на работа и най-вече на харченето на парите и ресурсите. Българските компании не са най-оптимизираните компании, с които съм се сблъсквал в дългогодишната си практика на мениджър и консултант.

Направете си експеримент, поставете задача на всички мениджъри от компанията да намерят способи за съкращаване на разходите с 30% в рамките на две седмици. В случай на успех им дайте награда, в случай на проявена немарливост към задачата ги накажете или направо ги "посечете"!

Ще видите, че част от тях ще намерят решения, за които дори те не са предполагали, останалите ще ви кажат: "Ми, шефе, няма как". Това много ясно ще индикира за в бъдеще на кого ще можете да разчитате и на кого не, поне по отношение на трансформацията на компанията.

Най-страшният отговор, който може да получите, е: „Ние всичко вече сме направили и няма какво да подобрим”. Това е отговор, заслужаващ сериозен ритник в задника, за опомняне.

Не оставайте задачата непроследима през тези две седмици, изисквайте да ви представят докъде са стигнали на всеки три дни, както и очакваните резултати от идеите за постигане на поставената задача, колкото повече емоция и усилия вложите, толкова по-бързо ще получите ефектът, който ви е необходим.

А намаляването на разходите, с например 10%, означава стабилност дори при спад на продажбите 30-40%, което в дадената ситуация е реално да се случи.

Така че поставете задачата с 30% на всички, пък ако реално постигнете 10% тотал намаляване на разходите и ползваните ресурси, е чудесно.

И за в бъдеще, ако не можете да контролирате колко паста изстисквате, купувайте по-малки тубички, ще видите, че ще промените начина си на миене на зъбите!

Друг интересен момент е фактът, че колкото по-малко паста слагаме, толкова повече търкаме, т.е. когато използваме по-малко ресурси трябва да полагаме повече усилия, за да постигнем поне същия резултат. Такава е презумпцията!

В тези времена използвайте по-малко паста и повече търкайте – ще се получи!

P.S. Валидно за малък и среден бизнес с преобладаващ български капитал, разбира се има и изключения, които моля да ме извинят!