fbpx Колонката на Гетов: "Търся клиенти!" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Колонката на Гетов: "Търся клиенти!"

Преди няколко дни, един човек застана на кръстовище с плакат, на който беше написал, че си търси работа. Това естествено веднага беше публикувано в социалните мрежи и за броени часове няколко други човека се притекоха на помощ. Голямо браво и на него, и на тях!

Интересното в този случай е, колко силно всъщност ни прави впечатление, когато някой се изправи и каже откровено: „Имам нужда от работа!“, по най-човешкия начин, без да се крие зад аватари, реклами, профили и т.н.

Без да имам претенциите да познавам дълбоко народната ни душевност, в едно съм се убедил - голяма част от нас сме изтъкани от предразсъдъци относно това да попитаме за работа и бизнес. Това, което най-вече ни притеснява, е какво ще кажат другите, ако излезем с табела “Търся си работа”.

А колко от нас, собствениците на бизнес, ще излязат с табелка “Търся клиенти!“?

И то не чрез реклама, показваща колко са ни велики продуктите и услугите, а само с тези две простички думи.

През десетте години като треньор и консултант съм забелязал колко е трудно на търговци и собственици на бизнес да бъдат проактивни в търсенето на нови клиенти или нов бизнес при стари клиенти. Много са оправданията, с които заблуждаваме най-вече самите себе си – какво ще го занимавам с моите проблеми, как ли ще отреагира, той/тя си има свои проблеми, та да се занимава и с моите и т.н., и т.н.

Но най-голямата глупост е да си повтаряме: „Като им потрябвам, те ще се обадят“

ДА, ама НЕ, както казваше покойният Петко Бочаров. Няма да се обадят, защото някой друг вече е отишъл при тях и взел бизнеса , някой друг вече е изял сиренцето.

В това време всеки един от нас наистина се е фокусирал върху своите си проблеми и задачи, но това не означава, че не бихме помогнали един на друг, чисто човешки или в бизнеса. Но за да ви помогнат трябва да попитате открито и то по понятен начин, който не е например: „Сещаш ли се за някой, който има нужда от консултант?”. Този въпрос никога не е работил, поне при мен. Това, което трябва да отправим като послание, е необходимо да бъде простичко и понятно като задача, не като онези с басейните от 7-ми клас.

Такова послание може да звучи така „Познаваш ли ръководители на търговски екипи или собственици на средни фирми с около 100-на човека, с които може да ме срещнеш или аз да се обадя от твое име?”. Съвсем различно е и работещо, но рядко практикувано.

Запомнете, че в тези времена, ако не сме проактивни и нашите послания не са ясни и силно емоционални, никой няма да ги забележи. Преосмислете посланията си към потенциалните клиенти, преосмислете начина, по който си търсите клиенти. Това че нещо е работило преди два-три месеца не означава, че ще работи след още един. Трябва да сме максимално активни, дори натрапчиви и когато веднъж го кажете, не мислете, че някой ще го запомни. Всеки път, когато се срещате с някой, задайте му дежурния въпрос: „Дали може да ме представиш на някой твой познат, с който бихме могли да правим бизнес заедно?”.

Задайте си следните въпроси:

- Колко често питам свои познати за бизнес, респективно потенциални клиенти за мен?
- Как формулирам тези въпроси, достатъчно ли са ясни?
- Станал ли е този въпрос дежурен?

Отговорите не са особено задоволителни, нали?

Напишете своите изрази, своите въпроси - моите са само подсказка и си търсете работа, тя сама няма да дойде. Особено сега!