fbpx Комбито не е това, което беше | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Комбито не е това, което беше

Когато дойде време да пълните багажника на автомобила със сакове, куфари, чанти и чантички, започвате да оценявате възможностите му. В днешното време вече сме свикнали когато напускаме дома си, дори и за два дена, да имаме всякакви удобства. Когато пътуваме през уикенда съпругът ми, често коментира – „Колко чанти си помъкнала, все едно месец няма да ни има...?!”. Да, ама, после е добре, когато съм се сетила да взема и това, и онова... Цялата тази прелюдия беше за да споделя впечатленията си от големият и много удобен багажник на новата Astra Sports Tourer – или казано по-директно – комбито на новата Astra. Всъщност, като погледнете профила на автомобила, ще оставите във спомените си представите за комби. 

Генът, наречен Sports Tourer вече го видяхме в изключително успешната Opel Insignia и още тогава стана ясно, че този автомобил не е стандартна друга версия, а съвсем самостоятелна линия, която наричаме компактно комби. И много хора дават предпочитанията си именно за този вариант. Сега, порасналата Astra демонстрира великолепни линии, стабилност, естетика на пропорциите, съчетани с прецизна изработка. Скулптурните линии са оформили така интериора, че той да запази всички важни и ценни качества на хечбек версията, като добави допълнителен товарен обем.

Ако погледнем в профил, ще забележим, че обтекаемите форми са подчертани от източените релси върху покрива, които плавно преливат в широкия спойлер на покрива, интегриран в горната част на задния капак. Овалната му извивка спомага за създаване на динамичен профил, който е в перфектен баланс с източената предна част.

Аз ще обединя всичко с едно дума – елегантност. Зад нея обаче се крие изненадващо голям товарен обем. Цели 5 куфара с обем около 400 л. се събраха в багажника, без никакъв проблем (не сме сваляли задните седалки!). Може би и в други модели биха се събрали, но няма да успеят да се подредят. Тук от първостепенно значение е липсата на ръбове и ъгли, които отнемат от обема. Така неприятните кривини на задните калници, присъщи на подобен тип автомобили ги няма. Просто едно съвършено правоъгълно пространство! Само за редене на багаж до горе!

Сега прибавяме и следващото удобство - дистанционно сгъване на седалките само с един бутон. Тази ергономична система на задните седалки, наречена FlexFold, позволява товарният обем да бъде увеличен от 500 на 1 500 литра. Системата автоматично освобождава и сваля надолу всяка секция от разделената в пропорция 60/40 вертикална част на седалката. Инженерите от Opel са конструирали така системата, че да не е необходимо да се изместват предпазните колани. При сгънати седалки дължината на товарното пространство достига впечатляващите 1 835 мм – с 28 мм повече от това на актуалната Astra комби.


С този автомобил спокойно може да закарате с теглич лодката си до някой воден басейн - електронната система Trailer Stability Assist следи за стабилизирането на прикачения товар. Тя използва стандратната електронна стабилизираща програма Electronic Stability Control за да коригира всяка нестабилност, която може да се появи, например, при теглене на каравана.

В купето Astra Sports Tourer предлага същия интериор като в хечбек версията. Елегантно арматурно табло, което съчетава естетика и функционалност. Хромираните пръстени на уредите носят допълнителен ефект. Предлагат се четири нива на обзавеждане. Нишите и джобовете за предмети са разположени много интуитивно, като са с 25 л повече от настоящото поколение.

Моделът също е оборудван с последното трето поколение на адаптивната система на предните светлини Adaptive Forward Lighting (AFL+), които осигуряват девет различни функции. Те се активират автоматично, в зависимост от пътната ситуация. Друга много интересна и полезна система е Opel Eye. Тя е базирана на камера, която разчита и изобразява на таблото определени пътни знаци и предупреждава водача, ако непреднамерено напусне платното за движение. Изпробвахме системата – напълно качествено работи и в България. Веднага изписва на таблото разрешената скорост и това се оказва много полезно – често пъти когато пътуват дори само двама души, в разговора, шофьорът пропуска пътните знаци.


Поведението на ходовата част допълнително се подобрява от системата FlexRide, която адаптира параметрите на окачването в зависимост от пътните условия и стила на шофиране. Ако искате може да избирате и режим на шофиране – Standard, Tour или Sport. Последният прави реакциите на педала на газта и кормилното управление по-директни, както и управлението на автоматичната трансмисия, ако е оборудван автомобила с такава.

Astra Sports Tourer предлага богата гама от мотори - четири дизелови, пет бензинови двигателя и една версия с LPG, които са с мощност от 95 к.с. до 180 к.с.
Интересен е турбо дизеловият двигател 1,3 л/ 95 к.с., който е оборудван с технологията Start/Stop и разход на гориво от 4,1 л/100 км при комбиниран цикъл.
Изцяло новият 1,4-литров турбо бензинов двигател, 140 к.с., който е подчинен на стратегията за „даунсайзинг” – той заменя предишния атмосферен 1,8-литров и намалява разхода с 15%, при повишаване на въртящия момент с 14%.