fbpx Комфортно пътуване през лятото с новия Nissan X-Trail e-POWER | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Комфортно пътуване през лятото с новия Nissan X-Trail e-POWER

етикети

Все си мислех, че вече почти нямам непознати забележителности в България – поради тестовете на нови автомобили и журналистическата ми професия, всяка година навъртам поне 50 хиляди километра из страната. Някои региони ги познавам с подробности. В края на 2023 година обаче напълно електрическият Nissan ARIYA ни заведе до място, за което дори не бях чувала – село Долене в планината Огражден, на 22 км от Петрич (дори първоначално не запомнихме името му, за да го въведем в навигацията). В един сив, декемврийски ден попаднахме там след като минахме през Петрич и последните 10 километра по тесен планински път, на места съвсем черен, но все пак проходим от лек автомобил, който е по-висок. Едно село, излязло като от приказките, в което всяка година се садят 80 хиляди цветя. Тогава, през декември бяха останали последните цветя и пак беше прекрасно. Казах си, че ще се върна.

ТУК може да четеш за Nissan ARIYA

Речено-сторено. В началото на юни отново пътуваме към Долене. Неслучайно избрахме да дойдем до тук с новия Nissan X-Trail e-POWER. От София до тук са 200 км, като голяма част от тях са по магистрала "Струма". Навигацията ни показва, че за два часа и 40 минути ще пристигнем. Най-трудни обаче се оказват последните 8 км, за които, ако не сте с по-висок автомобил, по-добре не се пробвайте. Хората в селото се борят повече от година, за да се заеме общината с ремонт на пътя, който след зимата съвсем се е разбил. Съгласни са дори да започнат сами ремонт, стига да получат разрешение. Но явно няма кой да осъзнае, че това сега е уникална туристическа атракция и така както подбалканското село Чавдар привлече да го види цяла България, тук също може да стане притегателен център. Този последен участък към целта не е проблем за нас, защото X-Trail е безкомпромисен офроудър с просвет от 20 см. Освен това има и задвижване 4х4.

Докато пътувахме в горещия ден, имахме пълен температурен комфорт и на двата реда (всеки според желанието си), защото колата има тризонов климатик. Третият ред, защото големият SUV е 7-местен, в случая го бяхме сгънали, тъй като не ни трябваше. Иначе разполага с 16 конфигурации на багажното пространство за максимално удобство. Може да товарите багаж за цялото семейство, включително и сърфове, ако сте любители на морските спортове.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

В ранното утро отворихме панорамния покрив и се наслаждавахме на много светлина, докато в следобедното време петричкото слънце не започна да сипе много жар и го затворихме.

В купето имаме усещане за премиум атмосфера. Меката, двуцветна PVC тапицерия е на централната конзола и подлакътниците в корите на вратите. Седалките са със синтетична кожа, в която не залепвате. Насладихме се на хубава музика от аудиосистемата BOSE с 10 тонколони и разположени в удобните, големи седалки не усетихме кога пристигнахме.

12,3 дисплей на навигационната система NissanConnect

Новият X-Trail разполага с 12,3” изцяло дигитален кокпит, 12,3” дисплей на навигационната система NissanConnect и 10,8” Head-Up дисплей с отлична читаемост въпреки ярките слънчеви лъчи. Наличен е също безжичен Apple CarPlay, достъп до Google Assistant и Amazon Alexa. Има също и USB-A и USB-C входове.

12,3-инчовият дисплей на навигационната система NissanConnect

И тъй като знаехме, че в селото природата е на почит и най-големият шум вдигат птичките, направихме реверанс – движим се бавно и напълно безшумно, за да не нарушаваме. Тук идва ред на онази иновативна система, с която Nissan се гордеят - e-POWER. Тя се състои от литиево-йонна батерия и 1,5-литров 3-цилиндров турбо бензинов двигател със 163 к.с., който играе ролята на генератор на мощност, инвертор и два електромотора на всяка ос, тъй като автомобилът е и със система e-4ORCE, тоест 4х4 (налична и в Nissan ARIYA). Така общата мощност на нашия автомобил е 211 к.с. 

Как работи? Бензиновият двигател е генератор на електричество, което може да се пренася чрез инвертора към батерията, електромотора/ите или към двете. Впечатляващото е, че въртящият момент на задната ос е с пъти по-бърз спрямо механична 4WD система. Така, при критична ситуация системата реагира по-бързо дори от миг. Завъртяно е, но изключително ефективно. Цялата тази система при ниска скорост дава възможност да се движите само на ток, като съответно и разходът спада много. Така например при градското движение постигнахме разход от под 5л/100 км при тази голяма и тежка машина.

X-Trail има и така нареченият e-Pedal, който е удобен най-вече за градско движение. На практика играе ролята на спирачка - при включването му, като се издигне крака от педала, автомобилът автоматично намалява скоростта си, така че да задейства стоп светлините. E-Pedal не спира автомобила на място, така че съвсем да забравите за педалите, но с малко практика можете много добре да управлявате придвижването си при по-ниски скорости и по-голямо натоварване в трафика.

При задвижванията e-POWER и e-4ORCE е налична системата Nissan ProPilot Park, която сама паркира автомобила, като контролира волана, газта и спирачките. Работи отлично - тествахме я, но като шофьор с огромен стаж инстинктивно не мога да се отпусна и да й повярвам. Мисля обаче, че за по-млади шофьори тази система би била чудесен помощник. Аз обаче изключително харесвам системата за 360 градусов обзор, която дава изглед отпред, встрани или зад автомобила. С нея просто никой няма извинение, ако надере някоя джанта, например. Изпраща и звукова сигнал, ако има движещи се обекти около автомобила.

При връщането от Долене към София вече сме леко уморени, а и слънцето ни е понапекло, затова системата PROPILOT с NAVI-LINK влиза в действие. Знам, че първото нещо, което повечето водачи правят, е да изключат всички системи, които именно ви държат в лентата, упражняват усилие на волана, ако за миг отклоните внимание, дават сигнали и т.н. Аз обаче ги харесвам и особено, когато пътуваме с компания и разговаряме или сме уморени, те могат много да ни помогнат. PROPILOT именно ме държи в лентата, спазва предварително зададено разстояние спрямо предното превозно средство. Освен това, използвайки вградените карти TomTom, когато влизаме в София в 16 часа, ни даде най-добрия маршрут (въпреки че се усъмних), с който избягахме задръстванията по това време в столицата.

От 24 юни търсете в търговската мрежа луксозното ни списание за ваканционни пътувания

ТВОЯТА ВАКАНЦИЯ 2024 - твоят дайджест за лятото.

В него ще прочетет повече за село Долене и нашето пътуване до там, както и още много пътешествия по света като Мадагаскар, Намибия, Исландия, Иран, Богота и още други.