fbpx Комисионните на застрахователните брокери трябва да се овладеят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Комисионните на застрахователните брокери трябва да се овладеят

Комисионите, които се предоставят от застрахователните компании на брокерите, са основната ябълка на раздора в застрахователния сектор. Това бе коментирано по време на среща на Клуб Investor.bg на водещи застрахователи, представители на брокерите и финансовия надзор. Според Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Застрахователен надзор: „Не може да има 30% комисиона за задължителна застраховка. Битка за клиенти на пазара на застраховки е точният израз, видно най-вече от цената на задължителната Гражданска отговорност (ГО), която странно не расте на фона на нарасналите рискове. Всички губят, но всеки гледа да остане в играта“.

Основните изводи, които могат да бъдат направени, са насочени към промяна в режима на лицензиране на брокерите, както и към засилване на контрола върху дейността им. Всички брокери трябва да спазват Кодекса за застраховане. В момента 90% от тях не го правят. КФН ще се намесва, когато пазарът не може да се регулира сам, включително чрез слагане на лимит на комисионите за застрахователните брокери. Освен това предстои през 2011 г. да се изгради цялостна информационна система в застраховането, която ще дава информация за пътните произшествия, с колко точки разполага даден водач, към коя рискова група се числи и т.н.