fbpx Компенсации и за други зеленчуци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Компенсации и за други зеленчуци

Компенсации и за други зеленчуци

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви днес и другите компенсации за зеленчукопроизводителите, които пострадаха от разпространението на бактерията ешерихия коли. Те ще получат по 66 ст. за килограм домати, 78 ст./кг. за марули, 89 ст./кг. за пипер и 60 ст. за килограм тиквички. При краставиците средствата ще бъдат в размер на 48ст. за килограм.

Пакет от 210 млн. евро за подпомагане на производителите ще предложи следващата седмица европейският комисар по земеделието Дачиан Чолош. Министър Найденов обясни, че се предвижда ЕС да покрие 50% от референтните за ЕС цени, което означава че при създалото се положение, българските производители може да получат даже повече пари отколкото в пазарни условия. Той допълни, че стопаните ще получат 100% от тези цени при изтегляне от магазинната мрежа с документи и 90% ако негодните зеленчуци са останали на полето. Обезщетение ще се получава в случай, че фермерите докажат с необходимите документи, че са изтеглили продукцията или тя е унищожена, подчерта министър Найденов.

Информацията трябва да се събере до края на месец юни, а парите ще бъдат изплащани от 30 юни до 15 октомври 2011. Министърът призова земеделските производители да се сдружават и да реагират навреме.