fbpx Компенсации за загубите от шапа в Бургаска област | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Компенсации за загубите от шапа в Бургаска област

Компенсации ще има за всички животновъди на територията на област Бургас. Първо ще бъдат обезщетени стопаните в засегнатите от шап райони. На второ ниво се обхваща 10 - километровата зона около огнищата на шап и на трето ниво компенсациите ще има за  животновъди, които не могат да осъществяват търговия с животни и продукция, заради рестриктивните ветеринарномедицински мерки. 

Сумите, които държавата се очаква да изплати за унищожените в огнището на болеста животни са около 2 млн. и 400 хил. лв. – те ще дойдат от Агенцията за безопасност на граните, а за загубите от продажба на мляко, месо и месни продукти между 6 и 10 млн. лв.,които ще са от Фонд „Земеделие”. Компенсирането на животновъдите трябва да започне най-късно до две седмици.

В случай на засечени свободно движещи се животни, въпреки забраната, ще бъдат конфискувани и умъртвявани по хуманен начин. Обмисля се и издаване на заповед за по-засилен контрол върху дърводобива и движението на дървосекачи в Странджа, с което да се избегне пренасяне на заразата. Мерките за денонощна охрана на контролните пунктове, постоянни проверки и обходи от органите на реда остават в сила. Остава и намерението за изграждане на ветеринарномедицинско съоръжение по границата с Турция, което да спре преминаването на диви животни, преносители на болестта, в територията на България.