fbpx Концепта VISION EQXX може да измине 1000 км с едно зареждане на батерията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Концепта VISION EQXX може да измине 1000 км с едно зареждане на батерията

Водеща снимка
Да

Концепта VISION EQXX може да измине 1000 км с едно зареждане на батерията

VISION EQXX на Mercedes-Benz налага стандартите за развитието на автомобилното инженерство в бъдеще. Той може да измине повече от 1000 км  с едно зареждане на батерията при невероятно ниската консумация на енергия от под 10 кВтч на 100 км. Това се равнява на разход от 1 литър на 100 километра.

Много от неговите разработки вече се интегрират в серийното производството, като например следващото поколение на модулната архитектура на Mercedes-Benz за автомобили от компактния и средния клас.

Едно зареждане на батерията на VISION EQXX стига за пътуване от Берлин до Париж, от  Ню Йорк до Синсинати, от Пекин до Нанкин. Въз основа на средно изминаваните разстояния годишно, шофьор в САЩ или Китай ще трябва да презарежда напълно VISION EQXX само два пъти месечно, а в Европа - само веднъж месечно.

На дълъг път съвременните електрически автомобили използват около 2/3 от енергията на батерията си, за да си проправят път през насрещния въздушен поток. С коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,17 VISION EQXX може да постигне голяма разлика при пътуване по магистрала. Намаление със само 0.01 на този показател добавя около 2.5% към пробега на автомобила.

С мощност от около 150 кВт супер ефективното електрическото задвижване на VISION EQXX осигурява силата и издръжливостта на този изключителен бегач на дълги разстояния. 95% от енергията на батерията стига до колелата на VISION EQXX. Най-ефективното задвижване при автомобил с двигател с вътрешно горено постига 30%, а средно при спортистите, които бягат на дълги разстояния, този показател е около 50%.