Концерт насред Арктика

Чрез своята музика известният италиански композитор и пианист Лудовико Ейнауди се присъедини към кампанията „Спаси Арктика“, подкрепена от над 8 милиона от целия свят.
Той изпълни своя творба, композирана специално за случая на пиано върху плаваща платформа в океана, близо до Свалбард, Норвегия. Музикантът пътува на борда на кораба на „Грийнпийс“ Arctic Sunrise.

„Да бъда тук е невероятно преживяване. Виждам чистотата и крехкостта на това място със собствените си очи и изпълнявам песен, написана за най-добрата сцена на света” – каза Лудовико Ейнауди от борда на Arctic Sunrise. „Важно е да разберем значимостта на Арктика и да спрем процеса на разрушаването ѝ”. Лудовико Ейнауди, определен от Guardian „суперзвезда на класиката“, е един от най-известните пианисти и композитори в света. Композирал е музика за филми, спечелили множество награди.
 
Тази седмица до 24 юни в Тенерифе, Испания се провежда среща на Комисията OSPAR,  която може да вземе решение за обявяване на част от Арктика за защитена зона. OSPAR е организацията, която управлява международното сътрудничество за защита на морската среда в северно-източния Атлантически океан. Решението трябва да се вземе в светлината на информация на научната комисия на OSPAR, че има достатъчно доказателства за огромната екологична стойност на района и за сериозната загуба на лед, вследствие на климатичните промени.
 
Въпреки значимостта на арктическата зона – това е един от най-малко защитените океани. Международните води на Арктика, които стават все по-достъпни заради намаляващия лед, събуждат интересите на международни петролни, транспортни и риболовни компании. Отдалечеността на Арктика я прави още по-уязвима. Не само еко-системата на тази зона е застрашена – Арктика има влияние над останалата част на Земята.
Наскорошен доклад „Каквото става в Арктика не остава в Арктика“ свързва влошаването на състоянието на арктическия океан с увеличение на екстремните явления в Северното полукълбо, като наводнения, силни бури и суши.

 

Facebook comments