Концерт в лятна нощ

 

На 30 май Виенската филхармония и диригентът Лорин Маазел канят почитателите на класическата музика на един музикален празник в парка на двореца Шьонбрун. Входът както винаги е свободен! Тазгодишната програма е посветена на 200-годишнината от рождението на двама велики композитори - Рихард Вагнер и Джузепе Верди.

Превърналият се вече в традиция «Концерт в лятна нощ» се провежда от 2004 г. на открито в парка на двореца. Спектакълът е подготвен с типичната за Виенската филхармония прецизност. Нетипичното е, че е безплатен за всички желаещи. Световноизвестният ансамбъл иска да подари едно незабравимо преживяване на стохилядната публика. Благодарение на австрийската телевизия ORF и немската 3SAT, които ще предават концерта директно за цял свят, свидетели на музикалното събитие ще станат и милиони телевизионни зрители. А в парка на двореца Шьонбрун се очакват отново над 100 000 гости.

След диригенти като Жорж Претр, Даниел Баренбойм, Валерий Гергиев и Густаво Дудамел на диригентския пулт отново ще застане световна звезда – маестро Лорин Маазел. Той има специално отношение към Виена, припомнят организаторите, тъй като е бил артистичен директор и главен диригент на Виенската държавна опера от 1982 до 1984 г. и е дирижирал 11 пъти традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.
Началото на тазгодишния концерт в 22 ч. ще даде прочутият „Триумфален марш” от операта „Аида”, който ще поведе публиката към любими творби от творчеството на Верди: арията La mia letizia infondere от „Ломбардци”, Танци от „Отело” и увертюри от „Луиза Милер” и „Силата на съдбата”. Музиката на Верди ще се редува с творби от Вагнер, като селекцията включва Прелюдия от „Нюрнбергските майстори-певци”, „Легенда за светия граал” от „Лоенгрин”, както и изключително популярната „Ездата на валкириите” от „Валкюра”. Гост-солист на Виенската филхармония ще бъде германо-канадският тенор Михаел Шаде.

снимка: Рихард Шустер

Моля коментирайте