fbpx Конкуренция за уникална позиция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Конкуренция за уникална позиция

Конкуренция за уникална позиция

Според Портър стратегическата конкуренция означава избор на път, който се различава от този на останалите. Вместо да се конкурират да станат най-добрите, компаниите биха могли – и би трябвало – да се конкурират за получаване на уникална позиция. Същността на тази концепция е свързана с качеството, със стойността. Тя е фокусирана върху уникалността на създаваната стойност и на начина, по който се създава тази стойност.

Преди 2008 г. например, ако искахте да се придвижите от Мадрид до Барселона, можехте да ползвате кратък полет, а алтернативата бе да прекарате по-голямата част от деня в своя автомобил или в пътнически влак. Около 90 на сто от шестте милиона пътуващи, избираха полета със самолет. През 2008 г. се появи услуга с високоскоростен влак, която предложи нов избор. И независимо че билетът за този влак струва повече от полета с ниско тарифните авиокомпании, последва драматичен отлив на желаещи да летят по този маршрут.

И самолетът, и влакът ще ви откарат от Мадрид до Барселона, но влакът предлага друго качество и стойност

Железопътната компания AVE (Alta Velocidad Española) ви осигурява придвижване от центъра на единия до центъра на другия град, разположени в удобно кресло с достъп до интернет, храна и забавления. Можете да кажете „сбогом“ на блъсканиците при днешните самолетни пътувания, на задължителните проверки със скенер, на ограниченията за вещите, които е разрешено да носите, както и на неизбежните закъснения. А за привържениците на защитата на околната среда железопътната компания предлага още едно предимство: значително по-ниски количества от въглероден диоксид в сравнение с полета или пътуването с автомобил. Точно тези различия, тези уникални характеристики представляват същността на конкурентното предимство. Ръководителите на авиокомпаниите в Испания явно са разглеждали конкуренцията подобно на останалите авиокомпании. Но отказалите се клиенти със сигурност не възприемат нещата по същия начин – те категорично оценяват качеството.

Конкуренцията да бъдеш уникален отразява един по-различен начин на мислене, както и друг подход към природата на конкуренцията 

В тази ситуация компаниите преследват специфични конкурентни подходи, насочени към удовлетворяването на различни видове потребности на различни групи клиенти. Фокусът с други думи е върху създаването на по-висока стойност за определена група клиенти, а не върху имитирането и съобразяването със съперниците в бранша. И тъй като в тази ситуация се създава възможност за реален избор на клиентите, цената се явява само една от конкурентните променливи. Едни конкуренти, като Vanguard или IKEA например ще възприемат стратегии, които поставят акцента върху ниските цени. Други като BMW, Apple или Four Seosons ще могат да си позволят по-високи цени, предлагайки различни характеристики или равнища на обслужване. Клиентите ще плащат повече (или по-малко) в зависимост от собственото си възприятие за предлаганата им стойност и качество.

Конкуренцията да бъдеш уникален се различава от реалната война, при която успехът за една компания задължително означава провал за съперниците ѝ 

Тя не е като конкуренцията в спорта, защото тук всяка компания може да си създаде своя собствена игра. Може би по-добра аналогия от спорта и войната е създаването на изкуство. Може да съществуват множество добри певци или актьори – всеки забележителен и изключителен по свой собствен начин. Всеки намира или създава своя публика. И колкото повече изпълнители има, толкова повече публика успяват да съберат и изкуството процъфтява. Същността на конкуренцията с положителен знак е именно в този тип създаване на стойност.

 

Facebook коментари