Контактните лещи - суета или необходимост?

В съвременното общество процентът на хората с оптически зрителни нарушения е сравнително висок. За коригиране на късогледство, далекогледство и астигматизъм се използват три основни метода:

  • с очила;
  • по оперативен начин, при който се използват т.нар. есхимерни лазери;
  • чрез най-достъпната качествена оптична корекция с контактни лещи.

Всеки един от тези методи има своите положителни и отрицателни страни. Безспорно контактната корекция има както оптични, така и козметични възможности.
Ако искате да носите контактни лещи, първо трябва да посетите офталмолог. Това е абсолютно задължително, дори когато не носите очила, а просто използвате контактни лещи, за да смените цвета на очите си.

Как да изберем контактни лещи?

Те се разделят на няколко основни категории. Определят се на базата на материала, от който са изработени, на това колко често трябва да ги подменяте и дали може да спите с тях.
Лещите са изработени от различни видове пластмаса. Двете основни групи са меки и твърди. Меките лещи съдържат от 25 до 79% вода, лесно приспособими са и доста удобни. Хората свикват по-трудно с твърдите лещи, които са по-трайни и устойчиви.
Схемата за подмяна на контактните лещи се отнася до това, колко дълго може да ги носите безопасно, след което да ги замените с нови.
Графикът на продължителността на употребата им зависи от това, дали искате да спите с тях.

За 30-дневна и 7-дневна употреба

Контактните лещи са предназначени за два различни режима на носене:

  • дневна употреба - свалят се преди сън;
  • непрекъсната употреба - носят се 24 часа в денонощието

.
Основното, което различава лещите за продължителна употреба е, че те пропускат повече кислород до роговицата на окото.
Голяма част от контактните лещи са одобрени да се носят непрекъснато за не повече от 7 дни. Носенето на контактни лещи през нощта, дори за кратък период от време, води до голям здравословен риск в сравнение с лещите за дневна употреба.
Цветни контактни лещи
Има четири типа цветни контактни лещи: за забележим цвят, за увеличаване на цвета, за противоположен цвят и светлинно-филтърни. Много от тях са достъпни без да е необходима оптична корекция, специален дизайн за астигматици или за хора, желаещи бифокална корекция.


Лещи за забележим цвят
- обикновено те са светлосини или зелени. Целта е да се забелязват по-добре при поставянето, отстраняването им или ако се изпуснат. Те са с много светъл цвят и не променят цвета на ириса.

Лещи за уплътняване на цвета - те са със забележим цвят, но прозрачни. Някои са по-тъмни от тези за забележим цвят и също не променят цвета на ириса. Те обогатяват съществуващия цвят на окото и са подходящи за хора с по-светъл цвят на очите, които искат да го наситят.

Лещи за цялостна смяна на цвета - те са с по-плътен цвят и напълно променят цвета на окото. Ако ви е омръзнало да приличате на бебе със сини очи или пък да чувате монотонния напев "тъмнооко момиче", може да смените поне за известно време цвета на очите си с помощта на тези лещи. Те варират в широка цветова гама, включително лешников, зелен, син, виолетов, аметист и сив цвят.

Светлиннофилтърни лещи - те се използват при спорт. Функцията им е да увеличават определен цвят (например оптично жълто, цветът на топките за тенис и някои топки за софтбол и голф), като в последствие намаляват видимостта на останалите цветове. В резултат на това, топката изпъква в пространството и се превръща в по-лесно откриваем обект. Лещите могат да се използват и от зрителите. Аксесоарните и театралните лещи също спадат към групата на лещите за смяна на цвета.

Правилният цвят


Обикновено това е най-сложният въпрос за тези, които слагат лещи за пръв път. Ако сте дързък, и обичате да сте в центъра на вниманието, имате нужда от цвят, който всички да забележат веднага.
- Ако естественият цвят на очите ви е кафяв, трябва да изберете виолетови, зелени или сини контактни лещи.
- Ако кожата, косата и естественият цвят на очите ви имат свежи синьо-червени подтонове, трябва да изберете лещи в топли цветове като светло кафяв.
- Ако кожата ви е тъмна, може да се насочите към ярко оцветените лещи.
- Ако използвате грим, изберете цветни лещи, които ще изпъкват на фона на цвета на сенките и спиралата ви.

За естествена визия

Ако естественият цвят на очите ви е син, може да изберете лещи със сив или зелен оттенък. Друга възможност са лещите, увеличаващи цвета, които ще подчертаят краищата на ириса и ще задълбочат естествения ви цвят, без да го променят драстично. Ако кожата, косата, гримът и цветът на очите ви са топли, може да изберете топъл цвят като лешниковия. Ако искате да носите цветните лещи само при специални случаи, а не всеки ден, може би ще предпочетете крайно различен от естествения ви цвят.

За театрални цели

Много от ефектите във филмите са резултат от специално изработени контактни лещи. Те могат да се използват както от хора, които по принцип носят очила или лещи, така и от такива, които не се нуждаят от корекция на зрението. Може да носите контактните лещи със специални ефекти, за да привлечете вниманието към себе си по време на фирмения купон или на бала с маски в новогодишната вечер.
Цветните контактни лещи могат да променят вашето излъчване и да повишат личното ви самочувствие. Не забравяйте обаче, че това е медицински продукт. Те могат да предизвикат възпаление на очите в случаи, че не са "по мярка" или не са полагани необходимите грижи за тях. Необходимо е да почиствате и дезинфекцирате редовно вашите лещи, независимо дали са цветни или само оптични. Не бива никога да ги преотстъпвате или разменяте с когото и да е било. Не влизайте с тях в басейн или море без плувни очила. Очна инфекция, предизвикана от неправилна употреба, може да доведе до слепота!


тел.0887/712127