fbpx Корейски борец IV | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Корейски борец IV

етикети

 Признавам, че автомобилът надмина очакванията ми. Познавам предното поколение на суховатия и за днешните представи грозноват Korando, който вече трудно може да се впише в представите ни за комфорт и модерност. Ако погледнем назад, историята на корейския боец започва да се пише през 1974 г. Любопитна подробност е, че Ssangyong Motor е най-старата оцеляла корейска марка, при това регистрирана в Книгата на рекордите Гинес.

Показаната през есента на 2010 г. четвърта генерация на Korando си поставя за цел да се бори за сериозно присъствие на световните пазари.
Korando има нова платформа с нова каросерия, нов двигател и е първият автомобил на Ssangyong Motor, който използва монокок-конструкция. Затова първото ми усещане беше, че типичното за другите модели от марката клатене тук го няма.

Днес цялостната визия на Korando е съвсем друга, отговаряща на съвременните европейски възприятия за дизайн и форми. И не случайно – един от най-великите автомобилни „художници” - Джорджето Джуджаро е оставил своят подпис. Автомобилът е разработенн съвместно със студиото в Торино - ИталДизайн.

Останах много приятно впечатлена от външния дизайн. Елегантна и компактна форма, която обаче предоставя щедро пространство в купето. Фомите са меки, като в същото време излъчването за мощ е силно осезаемо. Предната броня е с двуцветен дизайн. Шестоъгълната мрежеста радиаторна решетка, дупките на въздухозаборниците и хромираната лайстна в бронята изразяват спортния дух на Korando.

Стилните линии на прозорците продължават от предните фарове и завършват в задните комбинирани светлини. Обемистите калници създават усещане за стабилност и мощ, а черните арки на колелата, не само подсилват възприятието за солидност, но са и част от базовата функция за защита на каросерията на автомобила извън пътя или в градски условия.

 

 

Щом влязох в купето усещането ми беше за класен автомобил - кожа и хромирани елементи, без излишна натруфеност, със всеки измита километър откривах различни удобства. Електрическата шофьорска седалка може да се контролира в различни позиции. Приятна изненада беше, че всички седалки в автомобила се подгряват, което изпитахме в ледените минусови температури. Буквално за секунди приятната топлина обгърна телата ни. За задните пътници кофорта е максимален, защото пода е равен и имат достатъчно място за краката. При нужда облегалките на втория ред седалки могат да бъдат сгънати в съотношение 60:40 или пък напълно да се свалят, като образуват напълна равен под с багажника и така имате възможност за превоз и на по-големи товари. Допълнително място за багаж е голямо отделение под пода на багажника, в което могат да бъдат скрити различни предмети.

Инструменталното табло е семпло, което прави боравенето с копчетата лесно. На върха на арматурното табло е поставен LCD монитор, който показва важна информация за автомобила, например външната температура. Бордовият компютър е част от серийното оборудване на автомобила и на дисплея се показваха различни информации за пътуването и горивото.

Постепенно забелязвах, че изобилства с места за багаж. Голям контейнер е разположен под централния подлакътник. На централната конзола също има ниши. Това, което винаги съм харесвала е куката от дясната страна на централната колона, която и тук я има.
Подлакътникът на вратата е изключително удобен, като на него са интегрирани бутоните за контрол на прозорците и електричеките огледала и пръстите съвсем естествено достигат до тях. Под него е развит голям джоб за предмети и бутилки, пътна карта. Не липсва и специално отделение за очила над огледалото за обратно виждане.


В зимното време ни беше приятно да „усещаме” как снежинките падат на покрива, благодарение на панорамния люк, който е плъзгащ електрически и с щора за предпазване от нагорещяване на салона в горещи дни.
Удобство е, когато отключих автомобила с дистанционното управление и лампите в страничните огледала осветиха мястото до предната врата, като така си спестих попадането в една огромна локва. Когато заключих автомобила страничните огледала автоматично се сгънаха.

Korando е оборудван с новия дизелов мотор с директно впръскване e-XDi200 с мощност от 175 к.с. и максимален въртящ момент 360 Нм.
Предлага се със 6-степенна механична скоростна кутия и също така автоматична. Ако ви омръзне мързеливото шофиране, автоматичната скоростна кутия е оборудвана стандартно с възможност за ръчно превключване на предавките с бутони на волана и със скоростния лост. Клиентите могат да избират между предно или двойно предаване. Тестваният модел беше с ръчни скорости и 4х4.

Използвахме зимната ситуация за да пробваме да изкачим напълно девствено снежен, черен път. Оставихме го на автоматичната система AWD. Автомобилът дори и за миг не показа съмнение във възможностите си. Напълно сигурно и стабилно изкачване. След това продължихме слизането от другата страна на баира, което дори е по-трудно. Същата стабилност, която ни даде пълно спокойствие, че машината се справя с трудна ситуация, която може да се случи в реалния живот. Така, ако вилата ви се намира в някое забутано балканско селце и стигането до нея е само по черен път – дори и зимата може да сте сигурни, че ще спрете до портата и.

Korando има просвет от 180 мм, максималният ъгъл на изкачване е 48 % (за AWD, 33 % за 2WD), ъгълът на преобръщане е 40 %, а дълбочината на газене във вода е 300 мм. Разбира се, специални системи подпомагат при движение по неравни пътища.
Електронно контролираната система AWD разпределя 100 % от мощността към предните колела при нормални пътни условия, за да подобри икономичността, но автоматично задейства двойното предаване при наличието на сняг, дъжд или други препятствия на пътя. Системата автоматично прехвърля оптимална мощност към всяко от колелата, за да осигури безопасно движение по права линия и да подобри поведението при движение по наклон. При потегляне от наклон първоначално подаваната мощност е така разпределена, че колелата не превъртат и автомобилът може да потегли меко.

При движение по нестабилни отсечки като кални пътища, пресечени терени или хлъзгави настилки, вече може да изберете заключващ режим, за да подадете повече тяга към задните колела, отколкото AWD-системата ще направи в режим “Auto Mode” и да стабилизирате автомобила. Режимът за заключване на AWD-системата функционира до 40 км/ч.
Цената на тествания модел е 45 700 лв. с ДДС (не ползва данъчен кредит).