fbpx Корейски фирми проявяват инвестиционен интерес към България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Корейски фирми проявяват инвестиционен интерес към България

Българската страна търси възможности за увеличаване на стокообмена с Република Корея. Това стана ясно по време на среща на зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров с корейския му колега Чой Кьонлим, зам.-министър на търговията на Република Корея. Набелязани бяха конкретни мерки за разширяване на търговско-икономичексите отношения между двете държави.
Една от първите стъпки е организирането на посещение на корейски фирми у нас, които да проучат възможностите за внос на продукти и стоки от България. Двете страни ще работят активно за нарастване на стокообмена, който в момента е под 300 млн. щ.д.

По време на визитата си в Корея зам.-министър Димитров се срещна с членове на Корейската асоциация на вносителите, в която членуват повече от 8000 компании, осъществяващи 75% от вноса, възлизащ на 520 млн.щ.д. Представителите на единствената корейска бизнес асоциация, ориентирана към износа, заявиха интерес към зърнени суровини, борсови стоки, машини и резервни части, потребителски стоки от България.

Проведена бе среща и с корейската компания, лидер в производството на автомобилни гуми, проучваща подходящи локации за разширяване на дейността си в Европа с изграждане на производствена база за автомобилни гуми. Компанията продава 10 млн. гуми годишно в ЕС и разполага с клонове в чужбина и задгранични бази в около 120 страни: дистрибуторски центрове в САЩ, Германия; производствен център в Китай; клонове в Дубай, Лондон, Сидни.

По време на среща с ръководството на корейската фирма за производство на стоманени тръби българската страна предложи изграждането на нов завод у нас. Фирмата е основен доставчик на големи Корейски компании като Hyundai Heavy Industry, Samsung и др. Интерес за инвестиране в България прояви и компания от сектора на информационните технологии. Фирмата е част от голям южнокорейски конгломерат в областта на информацията, телекомуникациите и полупроводниците.

Заявен бе и интерес за изграждане на оранжерии за отглеждане на зеленчуци.
Българската страна предложи на корейски фирми изграждане на научен център в български индустриални зони, в който да се разработват нови сортове семена. На среща с ръководството на  Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество бяха обсъдени и перспективи за утвърждаване на български вина и кисели млека на корейския пазар.