fbpx Корнелия Нинова: Ако кабинетът реши да се изнасят оръжия за Украйна, БСП ще напусне коалицията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Корнелия Нинова: Ако кабинетът реши да се изнасят оръжия за Украйна, БСП ще напусне коалицията

Ако Министерският съвет гласува оръжие за Украйна, БСП ще напусне коалицията. Това каза пред журналисти на стоковата борса в с. Първенец вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, където се срещна с производители на зеленчуковата борса. Нинова е и лидер на БСП.

Вицепремиерът категорично отрече България да изнася оръжия за Украйна през Полша, но потвърди, че имаме договори с Чехия, Полша, Великобритания, Египет, САЩ, Алжир и много други държави. 

По време на посещението си в с. Първенец, Нинова посочи, че българското производство на храни е изключително важно. "Сега, с оглед на кризите, които се натрупаха, и с ръста на цените това става изключително важно, защото трябва да мислим в перспектива. Това което прави кабинета в момента – миналата година подкрепата за производството на плодове и зеленчуци беше близо 29 млн., а тази година до този момент е 53 милиона лева като предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат допълнително 100 млн. лева", каза тя. 

Производителите основно се оплакват от високите цени на тока и от скъпите торове. Министър Нинова заяви, че обмисля да внесе предложение и за държавна помощ по отношение на торовете.

Друг проблем, който очерта е помощ за регистрация на производителите чрез екипи и специалисти, защото без нужната регистрация, е невъзможно ползването на държавна подкрепа. 

По думите й искането на производителите да бъде замразена цената на газа, такава, каквато е в момента по договора с „Газпром”, а разликата от поскъпването да се поеме от държавата – е разумно. Около това мнение са се обединили различни сектори - икономика, индустрия и земеделие.  "Подобно решение ще даде резултат и ще помогне да не им с оскъпява стоката и да не бъде неконкурентоспособна. Реална мярка би била и нулево ДДС върху плодовете и зеленчуците", подчерта тя.