fbpx Корпоративен кeтъринг - още един начин да увеличим приходите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Корпоративен кeтъринг - още един начин да увеличим приходите

Корпоративен кeтъринг - още един начин да увеличим приходите

Едва ли има управител на фирма, който ежедневно да не си блъска главата, как да оптимизира работата и как с по-малко ресурси да произведа повече? Отдавна отминаха времената когато в България най-евтиният ресурс беше работната ръка. Днес всеки работодател знае колко е трудно да задържиш качествените, лоялни и компетентни работници, които често забравят за обедната си почивка, за да довършат започнатата работа.
А какво остава за останалите не дотам лоялни и работливи? Как да ги накараме да работят съвестно и да не се стремят постоянно да изклинчат от задълженията си?
Като изключим най-често използваният похват, да се закъснява сутрин с извинение - градски транспорт или задръствания, следващият най-разпространен начин е - обедната почивка. Сигурен съм, че във всяка фирма има служители, които излизат в обедна почивка по-рано и се връщат последни. Честите наказания не дават добри резултати, тъй като рано или късно, въпросните служители напускат и отиват при конкуренцията със знанията и уменията, в които вие сте инвестирали. И за работодателя остава да инвестира в нови хора с неясен резултат.

Как да намерим изход от този проблем?

За щастие, можем да се поучим от опита на наричаните някога „капиталистически държави”, където подобни проблеми съществуват отдавна и са довели до намирането на различни решения. Общото при различните решения е, че компаниите започват да организират не само работният процес, но и свободното време на своите служители. Те “инвестират” в обедните почивки така, че служителите да са доволни – наистина събрали сили, за да продължат да работят ефективно и сити. У нас е известна също поговорката “гладна мечка хоро не играе” и тя много красноречиво подкрепя горното действие.

Най-лесният и евтин вариант е да се наеме кетърингова компания, която предлагат услугата „ корпоративен кетъринг”. Искам да подчертая именно тази услуга, защото не всяка фирма, която се занимава с кетъринг може да предложи корпоративен такъв. Какво всъщност включва това понятие?

Колко са разходите и колко ще спечелите?

За по-малките фирми с персонал до двадесет човека, обикновено се касае за доставка на топла храна на работното място. Естествено веднага възниква въпросът: допълнителни разходи по време на криза? Само това остава!

Ето фактите! Преценката е направете сами!

1. Тъй като мозъкът е най-големият консуматор на енергия (около 65% от цялото енергийно потребление на организма), за лоялните служители, които редовно пропускат обедната си почивка, здравословната храна е изключително важна за запазване на ефективността им. Освен това, подобно отношение показва загриженост на фирмата към здравето на работниците и повишава морала.

2. За “кръшкачите” това означава край на „удължените” обедни почивки (често точно този тип служители роптаят срещу качеството на храната, но всъщност им липсва само посещението в близката кръчма).

3. За работодателя служебната храна се признава за разход, а като част от заплатата на служителя е бонус, върху който не се дължат осигуровки.

4. Статистиката сочи, че фирми които осигуряват храна за своите служители повишават производителността на труда с 10% - 20%. Това е чист приход, който значително надхвърля стойността на самата храна. Освен това текучеството на персонала значително намалява.

Фирми с около сто души персонал

За по-големите фирми, с персонал от сто и повече човека, е необходимо изграждане и оборудване на столова. Хубавото е, че сградите, проектирани за толкова служители имат включени в плановете си такива помещения. В този случай се наема кетърингова компания, която да произведе и достави храната в столовата. Също така тя трябва да осигури персонал за порцирането и, и поддръжка на хигиената. Възможно е същото помещение, извън времето за обяд, да функционира и като служебен бюфет с напитки и закуски, който да се използва от гости и клиенти на фирмата.

Пълно кетърингово обслужване

За компаниите които ясно си дават сметка, че техните служители са един от главните им ресурси за производство е създадена услугата „пълно кетърингово обслужване”. Тя включва в себе си освен организиране на служебна храна, също така организиране на „Тийм билдинг”, семинари, обучения, презентации, фирмени партита и др.. При сключване на договор, компанията-поръчител ще си осигури преференциални цени, като по този начин може да се реализира икономия дори от 50%, в сравнение с единичните оферти.
Освен това компании, които имат чести бизнес обеди и вечери, харчат годишно десетки хиляди левове, за провеждането им в ресторанти. В същото време биха могли с минимални инвестиции да оборудват за такива цели едно или няколко помещения в собствената си сграда. Тази инвестиция им ще се възвърне за по-малко от година и срещите ще се провеждат в контролирана от тях среда, далеч от ушите и очите на конкуренцията.

Може би е време и вашата компания да се замисли, дали това е още един начин за увеличение на приходите?