fbpx Костенурките Карета започнаха да гнездят по Турската ривиера | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Костенурките Карета започнаха да гнездят по Турската ривиера

Златистите плажове на Турската ривиера ще посрещнат морските костенурки Карета (Caretta Carettas) и тази година. Средиземноморското крайбрежие на Турция се отличава с най-плодотворните плажни местообитания за гнездене в региона, като ежегодно стотици костенурки се завръщат по 22-а от плажовете на ривиерата.

Още от края на април костенурките плуват в морето край световноизвестния плаж Изтузу, район Ортаджа, провинция Мугла и около плажа Патара в Анталия. През идните месеци от май до август двата плажа  се превръщат в местообитания за гнездене на тези срамежливи морски обитатели. Обикновено в районите тогава се събират и любителите на природата, за да ги наблюдават. Костенурките Карета са защитен вид и по време на сезона на снасяне и излюпване на малките, доброволци патрулират по плажовете през нощта, за да гарантират безопасността на гнездата на костенурките.

Включени в списъка на Международния съюз за защита на природата (IUCN) като критично застрашени видове, шипобедрените костенурки имат продължителност на живота от над 70 години. Те обикновено достигат полова зрялост, когато черупките им достигнат дължина от 90 см, най-често на възраст между 12 и 30 години.  Гнездовият им сезон в Средиземноморския регион започва през април и май.

В този период костенурките Карета пристигат на плажовете по лунна светлина, след което изкопават дупки в пясъка, снасят яйцата си в тях и тръгват обратно към морето. Въпреки че една женска костенурка може да произведе средно 100 яйца на едно гнездене, обикновено се излюпват половината от тях, които след завършването на инкубационния си период се отправят към морето. Въпреки че ежегодно поне половината от костенурките се излюпват и достигат морето, само две на всеки хиляда оцеляват до зряла възраст.

Анталия -любим дом на Карета

Само по крайбрежието на Анталия се намират девет от двадесет и двата плажа за гнездене в Турция по данни на Главната дирекция за опазване на природата и националните паркове (DKMP). Сред тях е и 18-километровият плаж Патара, един от най-дългите плажове в Турция и света. Министерството на околната среда, урбанизацията и климатичните промени е определило Патара като защитена зона за костенурките. Точно заради това достъпът до плажа е ограничен между 20:00 и 08:00 ч., с цел защита на уникалната екосистема и местообитание на морските създания. През деня гнездата са обозначени с клетки и маркери, като посетителите могат да се насладят на дългата брегова линия, а вечер могат да наблюдават костенурките отдалече. Във времето от 20:00 до 08:00 ч. е забранено също така да се използват шезлонги, чадъри и изкуствено осветление, да се създава шум, да се поставят палатки, да се палят огньове и да се плува по плажовете.

Плаж Изтузу приветства костенурките Карета

Плажът Изтузу в Кьойчегиз, област Мугла, е известно място за гнездене на морските костенурки. Плажът, образуван, където река Далян се слива със Средиземно море, е екологично съкровище за костенурките, отличавайки се със златист пясък, заобиколен от покрити с борчета склонове. Плажът Изтузу получава същото ниво на защита като плажа Патара, и наблизо има институт за защита и рехабилитация, който обслужва морски костенурки, пострадали в други крайбрежни райони на Турция.