fbpx Красимир Златанов, собственик на"Екзотик Холидей": Пак ще има туризъм! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Красимир Златанов, собственик на"Екзотик Холидей": Пак ще има туризъм!

Г-н Златанов, туризмът е сред най-засегнатите бизнеси. Говори се за много фалити на фирми, хотели, туроператори. Наистина ли е толкова черна картината? Какви са вашите виждания с днешна дата?

- Истината е, че пътуванията са малко или много луксозна услуга и винаги при кризи, те са първите, върху които тя рефлектира. За да е толкова черна картината, заслуга имат медиите, които непрекъснато говорят за фалити и проблеми с бранша. Най-лошото е паниката и желанието на клиентите, които са предплатили свои почивки и екскурзии да си  получат обратно парите на момента.

Когато през януари и февруари вече се виждаше какво се случва в Китай с развитието на корона вирус, имахте ли някакви индикации, че това може да се прехвърли и в Европа, и съответно цял свят? Или всичко си случи изведнъж? Вашата агенция организира доста пътувания и в държавите от този край на света.

- Ние имахме 5 групи за Китай в месеците от март до май и се наложи да ги анулираме, заради вируса. Не мислехме и не бяхме готови, че толкова бързо ситуацията ще се прехвърли към съседни държави, а най-малко и към Европа и Америка. Застрашени бяха доста програми дори до края на февруари - имахме група за Австралия и Нова Зеландия от 16.02 и успяхме без проблем да я организираме.

Лично аз бях с група лекари в края на февруари в Доминиканска република и нямахме големи притеснения. На връщане от там в началото на март, ползвахме Мадрид като междинно летище за към София. Имахме време почти цял ден да се разходим в центъра на града и бяхме учудени колко спокойни бяха всички испанци и дори туристите. Потърсихме маски в няколко аптеки, но всички ни се присмяха и ни отговаряха: „Българи и румънци ги изкупиха“.

На 14.03 трябваше да замина с група за САЩ и Канада. На 10.03, силно разтревожени, се замислихме дали да предприемем това пътуване. В разговор с партньора ни от САЩ, той ни успокояваше, че при тях всичко е спокойно и всичко това е по-скоро паника. Само два след това, САЩ също обявиха затваряне на границите си за полети от Европа и Китай.

С това отговарям, че от Изток, през Европа и дори до Америка, всички ние не бяхме готови за такъв мащаб на зараза и спиране на пътуванията. От средата на март всичко спря - като пътувания и нови записвания. 

Може ли държавата да направи нещо конкретно за туроператорските компании, за да могат да оцелеят?

- Това, което в лицето на държавата очакваме, е на първо място да замразят със закон връщането на предплатените суми от страна на клиентите поне за 1 година (в момента е до 1 месец след приключване на извънредното положение). Това ще даде възможност на всички нас да успеем да съберем или усвоим всички наши предплатени суми, които вече сме направили.

На второ място, предвид, че в момента оборотите ни са намалели с почти 90% и в близките 3-4 месеца надали ще е различно. Държавата може да подпомогне както се случва в съседни и дори в повечето европейски страни спрямо служителите ни и да задели средства за 100% покриване на минимална работна заплата, заедно с осигуровките.

Мярката 60/40 не работи за нас, защото се оказва, че бюрата по труда предлагат по-добри условия, отколкото самата държавна помощ с тази мярка.

На последно място - целево, безлихвено финансиране на всички в бранша за преструктуриране на бизнеса и резерв за изчакване на съживяването му.

Много почивки и пътувания са предплатени преди кризата. Парите обаче не са в агенциите, защото са платени на авиокомпании, хотели и т.н. Какво прави вашата компания с тези ваши клиенти? Отказаха ли се масово от пътувания? Какви действия предприемате сега?

- Проблемът е най-вече в това, че услугите, които купуваме като посредници, се предплащат предварително - понякога част със сумите от самите клиенти, а голяма и като наша инвестиция със собствени средства. Говорим за самолетни билети, стаи в хотели и транспортни услуги. Всички те са за бъдещ период и връщането им на момента при създалата се обстановка, невинаги може да стане. Доста от партньорите и хотелите са инвестирали тези средства по веригата и нямат възможността да ги възстановят веднага, затова предлагат премествания на дати или издаване на ваучери за бъдещи пътувания. В същото време, ако сме принудени да върнем тези суми веднага със собствени средства, за доста компании това няма да бъде възможно. Не че следва фалит, а по-скоро ни трябва време за намиране на заемни средства, за да го направим.

Реалната ситуация в момента е, че 50% от хората си искат парите, 30% се прехвърлят за бъдещи дати и останалите 20% се съгласяват на ваучери, които да ползват до 2 години.
На база директния контакт с хората виждаме, че все още ни имат доверие, успяваме да поддържаме добрия тон и да ги запазим като наши бъдещи клиенти.

Според Вас кога ще има връщане на туризма в световен мащаб и в кой трябва да е инициативата за рестарта – когато клиентите решат, че имат желание и възможност за почивки и пътешествия или хората в туризма, които първи да предложат адекватна услуга?

- Достигането на сегашния обем може би ще стане след 2-3 години и отново с усилена работа и от наша страна. Нагласата е за пътувания веднага след падането на ограниченията, но тук проблемът е, че доста държави ще поставят по-дълъг срок със забрани за посещения относно туристи от цял сват. Например Австралия и Нова Зеландия изпратиха информация, че в близките 6 месеца не искат да приемат масово туристи. Първи разбира се ще се съвземат почивките и то в самата България, съседни Гърция и донякъде Турция. Там, където имаш възможност да посетиш дадена дестинация със собствен транспорт.
Авиацията ще се съвземе по-бавно, но очакванията са, че от есента ще започне възобновяването и на екскурзионните програми по цял свят. Ние в момента се готвим за това, не че ще има пик, но поне ще бъде показателно, че започва обмена на туристи по цял сват.

В момента адекватна услуга е тази, която не застрашава здравето, но никой не поема гаранции за това, докато в продължителен период от поне 6 месеца няма нови заразявания и паднат всички ограничения за пътувания.

Смятате ли, че цените на пътуванията ще спаднат, с цел да се привлекат клиенти. Дали това няма да е за сметка на качеството обаче?

- Вече започнаха специални предложения за почивки в Турция, Гърция, Испания. Други далечни дестинации за почивки споменават за запазване на ценовите нива, поради факта, че понасят големи загуби в момента и нямат причина да понижават цените. Конкуренцията ще бъде на високо ниво, така че се съмнявам дори и падането на цените да бъде за сметка на качеството. В обстановка като тази, всеки е склонен да намали цената на предлаганите услуги, не за сметка на качество, а за възобновяване на потока на хора и пари.

Вие, самият, кога бихте седнал в заведение, след като отворят ресторантите отново, кога бихте пътувал, кога бихте отседнал в хотел? Страхът няма ли да господства дълго време?

- Може би на първо място ще си направя бърз тест. Възможно е доста от нас да сме били заразени и да сме изградили имунитет, без да знаем за това. След това е по-лесно да седнеш и в заведение, и за почивка. Както винаги, със семейството ми сме планирали за началото на юли първата ни почивка и дълъг уикенд към средата на септември. Спряхме да гледаме и четем постоянно новини за развитието на вируса и може би страха отмина. Препоръчвам го на всеки. И това ще мине...

Само преди месец вашата агенция Екзотик Холидей навърши 10 години. Сигурно не сте си представял, че така ще започнете новата декада. Ще има ли обаче екзотични пътувания отново?

- Направихме страхотно парти на 12.02.2020 г.,  точно на 10-ия рожден ден на Екзотик Холидей с над 300 човека и специалното участие на Васил Найденов на самото тържество. Не съжалявам за нито един похарчен лев, нищо че може би е трябвало да спестяваме. Кой е знаел, че ще се случи подобно нещо?

Ние като индивиди трябва да сме позитивни, трябва да се смеем, трябва да имаме добри емоции, трябва да празнуваме, трябва да пътуваме. Само тогава можем да преодолеем негативизма в нас и в заобикалящата ни среда. Не може да си представите колко позитивно зарежда: Изтока, Африка, та дори и самата Европа, като култура, обмен на впечатление с местните хора, красивите места, които се посещават, хубавите спомени, които те зареждат години напред. За това мое твърдение, всеки може да си отвори телефона и със спомени от снимки да види къде е бил само преди една, две или повече години.

Туризъм е имало и пак ще има, а екзотични пътувания, ако не сега, то от есента… Започваме!