fbpx Кратките срокове са предимството на родната шивашка индустрия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кратките срокове са предимството на родната шивашка индустрия

Новата формула за успех в модната индустрия са кратките срокове за производство и доставка (максимум до 2 седмици), защото качество, цена и обслужване предлагат вече всички. Това заяви категорично собственикът на фабриката за мъжки облекла „Ричмарт”, Русе. Мартин Йорданов е убеден, че България може да осигури това най-силно конкурентно предимство в модния бизнес защото има най-модерните фабрики в Европа, построени през последнте години. Колкото и да звучи странно, че мъжката мода в момента изпреварва дамската в своето развитие и бъдещето е на костюмите по поръчка с индивидуализиран етикет, който носи името не на марка, а на притежателя му, на дизайнера и на плата, като основен фактор за качество. Високото технологично ниво на производство в същото време дава възможност костюмите по поръчка да са на достъпна цена, близка до тази на конфекцията. От „Ричмарт” споделиха, че работят 95 % за износ и европейска стока се търси в цял свят, дори в Китай. В България обаче се носят по-малко костюми и българският потребител е слабо информиран за качествата на този тип дрехи. Любопитен факт е, че в България се шият най-много костюми от глава на населението и се носят най-малко. 

Българската фабрика е реализирала уникалент бизнес експеримент по време на конференцията във Вашингтон TOCICO 2014 (Theory or Constraints International Certification Organization). В рамките на събитието са избаротени 30 костюма по мярка за топ мениджъри от световни компании (Boeing, Mazda, Bosch, Hitachi, P&G и др.). Мерките са взети на 7 юни, костюмите са ушити във фабриката в Русе за един ден и доставени във Вашингтон на 11 юни. Изключително кратките срокове са изискали пълна реорганизация на производството. Всеки от мениджърите е заплатил за ушиването толкова, колкото е преценил. Всички средства от 8000 долара, Ричмарт са дарили на Фондация “Голдрат” и ще бъдат използвани, за да се адаптират бизнес знанията на достъпен за децата език.

Ричмарт работят и в подкрепата на младите дизайнери. Клъстерът „Менс Фешън Клъстер” цели да предостави ма млади дизайнери да реализират идеите си, които след това да предложат на пазара. Работата в тази насока може да разкрие за модния сектор потенциални 18 000 работни места в Европа и 50 000 работни места в България.

„Ричмарт” стартира своята дейност  през 2000 г. За развитието си използва консултанти от България, Германия, Холандия, САЩ. Фабриката произвежда модели за водещи модни марки от Холандия, Белгия, Германия, Франция, Англия, Италия, Австрия и др. 

На снимката: Мартин Йорданов (вдясно) и Деан Манев (вляво), търговски директор на „Менс Фешън Клъстер”, демонстрират атрактивния хастар на саката, които се произвеждат в Ричмарт.