fbpx Кредитирането е в "разкрачен стоеж" през септември | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кредитирането е в "разкрачен стоеж" през септември

Кредитирането е в "разкрачен стоеж" през септември

Въпреки интересните есенни промоции и новите кредитни продукти, политическата нестабилност притеснява част от потребителите на кредити отчитат от консултантската компания Кредит Център и сайта www.creditpoint.bg. Очакванията, че 2013 година ще бъде осезаемо по-добра от 2012 година и възстановяването от световната криза ще започне с по-бързи темпове не се оправдаха. Високите нива на безработица, ниският ръст на икономиката и неспиращите политически протести накараха част от планиралите покупка на имот с кредит да заемат изчакваща позиция. Традиционно най-активния период за кредитния пазар – последните 4 месеца на годината започват с по-ниска активност сравнено с края на 2012 година, когато обществото бе по-оптимистично настроено.

Разгорещеният дебат за промените в закона за кредитните институции повдигна поредица от въпроси за възможностите да има по-сериозна държавна намеса на кредитния пазар и до какво би довела тя – до по-голяма защита на получателите на кредити или до поскъпване на кредитите и ново свиване на кредитирането.

11% от клиентите през септември са търсели информация за процедурата за покупка на имот от съдия-изпълнител и възможно ли е това да стане с кредит. След като получат подробно разяснение за процедурата, повечето клиенти я намират за доста сложна и се насочват към свободния пазар на имоти, казват специалистите. Много малко клиенти избират възможността да ипотекират съществуващ имот и с парите от кредита да участват на търгове при съдия-изпълнители, като обикновено имота, който ипотекират е на техни роднини, съгласни да ги подкрепят в това начинание.

Друг проблем на продажбите при съдия-изпълнителите е, че най-голям обем от имотите, предлагани от тях, са с бизнес предназначение и по-малко са атрактивните предложения за жилища – апартаменти и къщи в градовете, които представляват интерес за активните купувачи в момента.

Наред с негативните тенденции на пазара, при изтеглилите кредит през септември се видя и завръщане на оптимизма от времето преди кризата – той се изразява в това, че ще успят да погасят кредитите си значително по-бързо, от срока, за който са ги изтеглили – най-често между 16 и 20 години. 68% от клиентите изтеглили кредит с Кредит център са заявили като задължително условие за кредита им, той да е без такса за предсрочно погасяване със собствени средства. Нагласата, че ще се справят с кредита си в рамките на 5-6 години най-често се среща при домакинствата с доходи над 2000 лева месечно, които очакват финансовите им средства в бъдеще да се увеличават или разчитат да получат в следващите години по-сериозен еднократен приход - най-често от продажбата на друг имот.

Facebook коментари