fbpx Кризата в Европа все още не влияе на кредитния пазар у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кризата в Европа все още не влияе на кредитния пазар у нас

Кризата в Европа все още не влияе на кредитния пазар у нас

Изминалият месец септември донесе на пазара на ипотечни кредити стабилност и спокойствие, в условията на които купувачите с добри доходи успяха да се възползват от по-ниските цени на жилищните имоти и да подобрят своя стандарт на живот.
През септември специалистите от Кредит Център отчитат традиционния за сезона ръст на броя запитвания. Активността в по-високите ценови сегменти на пазара на имоти се засилва. Условията са благоприятни и за семействата, които все още нямат своя първи дом. С по-скромен бюджет и понякога с компромис от мечтаните параметри на жилището, те успяват да реализират сделка с кредит, който ще изплащат между 15 и 20 години.

Условията за кредитиране на надеждните клиенти стават все по-добри, като през последните месеци виждаме подобряването на офертите точно за тези получатели на кредити. Това най-често са клиенти с над 1500 лева месечен доход и чиста кредитна история. Тези клиенти освен, че получават по-добри условия по кредитите си, получават и добри оферти за останалите банкови продукти, което се приема добре от пазара и е знак за неговото добро и стабилно развитие в бъдеще.

Случващото се в Европа и по света, опасността от втора рецесия в някои от най-силните световни икономики засега не оказва сериозно влияние на поведението на клиентите у нас. Като че ли уморени от постоянното говорене за криза и проблеми, днес потребителите не искат да отлагат важни за живота си решения, в повечето пъти ясно осъзнали, че пълното възстановяване ще е бавно и може да продължи с години, а те искат да имат свой дом, да отглеждат децата си в спокойствие и уют, да правят кариера и да повишават квалификацията сега, а не след 3 или 5 години. Разумното и безрисково поведение продължава да е водещо при взимане на отговорни финансови решения и това прави пазара днес по-спокоен, но и по-перспективен.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през първия есенен месец е бил 36 240 евро. Съотношението между европейската и българската валута пък е 89/11 в полза на еврото.

София отново оглавява класацията за най-голям размер на кредитите с 43 926 евро през септември, следвана от морската столица Варна с 32 680 евро. На трето място се нарежда Бургас, където през изминалия месец са теглени средно по 28 480 евро за покупка на нов дом, следван от Пловдив, където изтеглените кредити са средно по 25 930 евро.
Най-активни при ипотечните заеми през септември, както и през предходните месеци, са клиентите във възрастовата група от 26 до 35 г, следвани непосредствено от тези в групата между 36 и 45 г. През месец септември те са съответно 43,9% и 36,6%, или общо над 80% от всички потребители. Прави впечатление лекото повишение на активността на клиенти над 45-годишна възраст, които са изтеглили 13,7% от кредитите през септември. Делът на потребителите на ипотечни заеми между 18 и 25 г. през изминалия месец е 5,8%.