fbpx Кризата в самолетната индустрия е временна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кризата в самолетната индустрия е временна

Кризата в самолетната индустрия е временна

Въпреки инцидентът на Germanwings, самолетната индустрия е икономически устойчива. Това показват анализите на риска от Кофас. Освен по-скоро краткосрочното влияние, предвижданията очертават нарастване на конкуренцията в авиационния бранш от авиокомпаниите в Азия. Това вероятно ще доведе до увеличаването на концентрацията на компаниите в сектора. Все още водещ критерий за бъдещото развитие на отрасъла остава наличието на платежоспособно население. Очаква се също така средната класа в страните от Азия да увеличава своя дял спрямо общото население, докато в европейските страни тя ще намалява.

Друг анализ на компанията, който бе представен, е свързан със ситуацията в Гърция. Въпреки риториката на управляващата коалиция, страната демонстрира, че е склонна на компромиси. Заедно с факта, че ЕС не дава сигнали да има намерение да създаде подобен прецедент, тази тенденция прави основния сценарий за развитие в страната по-вероятен. „При евентуално негативно развитие на ситуацията в Гърция обаче рисковете за България остават – те могат да бъдат свързани с въвеждане на допълнително данъчно облагане за наши компании, отблъскване на инвеститори поради дестабилизацията в региона и други” – добави Милена Виденова, управител на Кофас за България..

Още секторни анализи ще бъдат представени на Конференцията на Кофас за управление на риска, която ще се проведе на 23 април в София. По време на нея ще се дадат полезни решения за устойчивост и растеж. Конференцията ще е на тема „Секторни и регионални рискове и създаване на финансова стабилност”, а специални лектори ще бъдат Божидар Лукарски, министър на икономиката на България и Мартин Раухенвалд, партньор финансови услуги във финансовата група Oliver Wyman.