fbpx Лайфстайл за журналисти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лайфстайл за журналисти

Правилата важат и за представителите на медиите

Лайфстайл за журналисти

След поредната пресконференция, на която колежката ни Весела Николаева (редактор на проекта "Мениджърите споделят") присъства вчера, по-долните редове излязоха съвсем спонтанно. Решихме да ги споделим и с вас. Въпреки, че може би не сте представител на медиите, може да намерите полезни напътствия и за собственото си поведение.

1. Имате събитие. Ще се видите с други хора. Облечете се подходящо - съобразете се с мястото, темата и сезона. Оставете много късите и тесни дрехи, джапанките, пайетите и спортния екип в гардероба. Никой не гледа сериозно на журналистка, която го разпитва, показвайки части от тялото, които обичайно виждаш на плажа или в спалнята. Ако сте мъж, не ходете със спортния си екип. Неуважително е. Етикетът в облеклото се променя и вече не е задължително да си с костюм, за да бъдеш елегантен. И все пак - на командировки в чужбина с колеги от различни държави винаги ще познаете италианските мъже по идеално прилягащите им костюми и премерени аксесоари. Повярвайте, колкото и да не е честно, все още по дрехите посрещат. 
Не се извинявайте с това, че нямате време и пари. Добрият вкус не се купува. 
Ако сте жена - приемливата дължина на полата е до малко над коляното или по-дълга. В случай, че сте под 40 год. и имате много, ама много хубави крака, може и малко нагоре, стига да не сте на сериозно бизнес събитие. 
Обувките са чисти, както и дрехите. Грубо звучи, но постоянно срещам хора, на които някой трябва да им го припомня. 

2. Не блъскайте колегите си, когато сте на събитие, в опит да стиигнете по-близо до премиера/министъра/банкера. Пускайте фотографите и операторите напред - вие може да запишете разговора от по-голямо разстояние, но те трябва да имат място за снимане. 

3. На всеки се случва да закъснее, на някои събития е нормално да отидеш за по-късната част. Не вдигайте излишен шум и се постарайте да вдигнете възможно най-малко хора, за да седнете. Ако няма места за сядане, застанете тихо на място, на което чувате говорещите и не пречите на колегите си. Не сядайте на земята! Смешно ви е, но има хора, които го правят. 

4. Изключете звука на телефона и отговаряйте само когато е наистина наложително и не може да отложите. Когато се налага да отговорите спешно на важен разговор, измъкнете се тихо, като смущавате възможно най-малко хора. На връщане може да изчакате отстрани, вместо да раздигате обратно пишещите си колеги. В случай, че очаквате толкова, ама толкова важен разговор, който не може да отложите, седнете в края, така, че при ставане да предизвикате възможно най-малко суматоха. Най-глупавото нещо е в средата на пресконференция да звънне шумен телефон, оставен да записва и притежателят му да се затича, прекъсвайки цялото събитие. 

5. Не блъскайте хората в опит да излезете. Елементарно, но днес ми се случи на два пъти. Даже едно извинение нямаше. 

6. Никога, ама никога не излизайте преди края на събитието и не галопирайте да сте първи, за да изпреварите всички за безплатното ядене и пиене. Това, че сте журналисти, не означава, че за вас добрите обноски не важат. Не прибирайте храна от шведската маса. 

7. Когато подаряват корпоративни подаръци, не се иска допълнително! Организаторите са преценили какво да дадат, вероятно имат и точни бройки. Ако не ви предлагат нещо, не нахалствайте. 

8. Както облеклото и обувките, прическата и парфюмът също са много важни. Ходенето с мърлява, рошава и неподдържана коса е абсолютно забранено. Има достатъчно прически, които се поддържат лесно и не изискват повече от десетина минути преди да излезете. Оправете я тая коса, ще се почувствате по-добре. Същото е и за маникюра - олющен лак, нащърбени нокти или прекалено натрапчиви рисунки и украси нямат място. Ако нямате време да поддържате редовно маникюра си, късите нокти без лак също стоят добре. За парфюма - дискретен и хубав. Не е задължително да е много скъп, достатъчно е да е приятен и да не се обливате в него. Често се налага да стоим съвсем близо до други хора, съобразявайте се. 

9. Не се оплаквайте на всеслушание от издателя си, заплатата или световната конспирация, която ви е оставила в България и не ви позволява да се доберете до Пулицър. Първо, всеки има забележка към работодателя си - щом работите за негово издание, значи сте преценили, че условията ви задоволяват достатъчно. Като толкова не ви харесва, напуснете. Второ - заплатите в България като цяло са ниски, не се приемайте за окаяно изключение. И да се оплаквате, околните няма какво толкова да направят. Преди време на един коктейл питах колегите кой в каква посока ще си ходи с идеята да си хванем такси. Десет минути слушахме монолога на колежка, която се оплакваше от ниската си заплата, не знам какво очакваше от нас. 

10. Ако нещо съществено в събието не ви допадне, споделете тактично и честно с организаторите. Добрият ПР ще оцени градивната критика. Не шушукайте зад гърба му, докато отпред му се усмихвате и лъжете, че всичко е прекрасно.

Facebook коментари