fbpx Леден бизнес през дългите зимни празници | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Леден бизнес през дългите зимни празници

етикети

Някъде те траят само по 3-4 дни, най-много седмица. Другаде с месеци, независимо че Коледата и самото посрещане на Новата година са по една нощ. Но търговците, банките, рекламата, маркетинговите консултанти са повече от доволни. Те знаят как да подмамят и угодят на изсипалото се море от потребители, които охотно плащат за празничното си настроение. Всичко започва от подготовката до самото празнуване и отшумяването на тази шопинг-вакханалия - процес, който се проточва в близо три месеца.
На север от Полярния кръг е настъпило времето, което “храни” останалите сезони на годината. Разбира се, там живее Дядо Коледа, но наоколо е само лед. Значи и бизнесът ще е от лед или с лед, или в леда. Какво пречи? Пак прекарайте новогодишната нощ в Ню Йорк, Лондон, Париж, но преди или след това може да вземете самолета и да видите Добрия старец. Или да отседнете в някой от ледените хотели - наистина, всичко е от лед, дори барът и чашите. Ще се повозите с кучета или с елени, ще ви включат Северното сияние. Ако не вярвате, консултирайте се с интернет, ледената търговия е цяло изкуство.

Изобщо празници. Просто бизнес
В Лондон Коледа започва от ноември и приключва в края на януари. “В магазините е направо истерия. Статистиките показват, че англичаните са шампиони по харчене. Дори витрините на магазините в Лондон са достойни за експозиция на всеки уважаващ себе си музей. “Грабят тия ми ти англичани, все едно е започнала българската хиперинфлация през 97-а” - споделят оцевидци. - Само дето тука не са вдигнали предпразнично цените като у нас. Има страшни отстъпки за количество. Ако стек бира струва 10-ина паунда, сега 3 стека са 20. Литър водка е към 14, но два са 20 и т.н. Та тук празникът, всъщност, е празник на търговеца. Празник на харченето.”

Отвъд Океана
Рекламната офанзива започва също през ноември, а Денят на Благодарността поставя началото на Коледните празници. Пред магазините търпеливо чакат тълпи от хора, въоръжени с кредитни карти, които гледат да не пропуснат традиционната промоция от 10 %, която важи за всичко вътре. В Америка подобни опашки се случват само още веднъж - преди полунощ на 15 април, крайният срок за подаване на данъчни декларации. Много от специализираните производства и търговия реализират над 80 % от своите печалби през Коледния сезон, който затихва с първата новогодишна десетдневка. Прагматичните американци са съвсем мъничко по-скромни от англичаните; от ноември, през Коледата и самата Нова година, пазарните им страсти утихват едва в средата на януари.

В страните, където празничният бизнес не е от вчера, преди Коледа маркетинговата машинария заработва с пълна пара
Рекламите, усъвършенствани през последните 100 години, бомбардиращи потребителя от всички посоки, достигат своят апогей. Потребителят няма как да се спаси от тях. В крайна сметка, се поддава на оживлението на роднини, приятели, познати и колеги. Няма спокойствие дори в интернет: над 19 % е бил ръстът в продажбите през 2007 г. спрямо предишната; цели 25 млрд. USD са изхарчили американците за покупки на коледни подаръци онлайн за периода 1 ноември - 18 декември, отчитат анализаторите от ComScore Metrics.

Около и на Север от Полярния кръг
Лапландия не е самостоятелна държава, макар Дядо Коледа да живее там. Всъщност тя е област на Финландия - почти цялата зад Северния полярен кръг. И това, че през зимата тук има месеци, в които слънцето не се показва, не означава, че животът замира. Напротив. Това е най-веселото време, пълно с туристи
и омайващо с коледното си настроение.
Налага се да потърся преки впечатления от хора, които са имали късмета да разгледат тамошните забележителности в арктическия студ. В столицата Рованиеми живеят 35 хил.души.

По Коледа посетителите в Лапландия неизбежно искат да видят Дядо Коледа или да се насладят на тематичния Санта парк. Могат също да се разхождат в планините, да се наслаждават на екстремни спортове или дори да промиват златоносен пясък. Не само по Празниците. Дядо Коледа посреща около 120 000 туристи от цял свят през един отпускарски сезон; само за няколко дни през декември те са 50 хиляди. А детските писма, получени преди 5 години, били половин милион. И растат ежегодно.

Зимният туризъм в Лапландия
Той е основният източник на приходи в района, благодарение на селото на Добрия старец в Рованиеми. То е станало известно по света като “истинския” дом на човека в червения костюм. В ущърб на Гренландия, Швеция и Норвегия, които предявяват подобни претенции.

В Рованиеми има още едно място, което не е за пропускане - музеят “Арктикум”. Тук ще научите всичко за Лапландия и полярните области. Ще видите животинските видове, които се срещат по тези места и ще чуете песните на саами - коренното население на Лапландия. На него е посветен специализираният музей в Инари, но за целта трябва да “се качите” още на север. Ако имате късмет, докато сте в Лапландия, ще видите и Северното сияние. То се появява в 200 нощи годишно, но за съжаление не може да се наблюдава, когато е облачно.
Фермите за елени са нещо съвсем друго. Статистиката показва, че в Лапландия живеят повече елени, отколкото хора. Те са полудомашни животни, което означава, че всеки елен има собственик и е маркиран. От друга страна обаче, животните скитат свободно. Във фермите се прибират само през най-студените зимни дни, когато не могат да намерят нищо за ядене в природата. Затова не е изключено както си вечеряте например през прозореца да надникне някой любопитен елен. Те не са опасни и срещата с тях винаги е приятна.

Ледените атракции
Вече изобщо не са нещо екзотично. Важното е да има много лед и да е студено. Селища от иглута, истински хотели, барове, където няма нужда от кубчета, охлаждащи
уискито, защото самите чаши са от лед. Бизнесът върви, - “строителен материал” има наоколо в огромни количества. Само дето не го продават на ескимосите, защото и за там трябват пари, макар цените да са съвсем разумни. Затова ледените забележителности са привлекателни и не са на загуба.

Норвегия
Там се намира най-северният хотел в света, който обещава наистина незабравима почивка. Изграден е във вътрешността на уникално ледениково образувание, на километър от град Киркенес, който е в съседство с известния парк Gabba Reindeer.
На разположение на туристите са 12 стаи, категория Лукс, оборудвани с двойни легла, а гостите спят в специални термични спални чували. Част от интериора на хотела са ледени скулптури. Разбира се, температурата се поддържа на няколко градуса под нулата. Нощувка в хотела струва около $75. В цената са включени вечеря, закуска, посещение на сауна и сгряващо питие. Тези, които не се решават да спят върху лед, могат просто да се позабавляват в ледения бар.
Хотелът в Киркенес е вторият леден хотел в Норвегия. Първият беше открит преди няколко години в град Алта. Самите норвежци са изключително доволни от ледените обиталища.
По техните думи, те даряват на хората невероятни усещания и дори една вечер прекарана тук остава незабравим спомен.

Швеция
Юкасярви, тази трудно произносима за нас дума, бележи мястото зад полярния кръг, където провеждат срещите си малко известните
и малобройни автохтонни северни народи. От 20-тина години стана и център на ваятелите на произведения от лед. Ежегодно на участниците в това ледено скулптиране се възлага ледената декорация на хотела, изграден от снежни стени и мебелировка от лед. Понеже строежът започва в началото на ноември, когато все още няма достатъчно “материал”, се използват снежни оръдия от скиорските писти - те работят денонощно при температури от -5 до -30 градуса. От така произведения изкуствен сняг се изгражда корпусът на бъдещия леден хотел.

Стаите са еднакви по форма и големина - четвъртити и сводести, а самите блокове са предварително изрязани от замръзналата близка река и пренесени с тежки машини. Предизвикателството е голямо. Често пъти крайният резултат не отговаря на първоначалния замисъл.

Когато леденият луксозен палат е завършен, той има осемдесет ледени стаи, айсбар и църква

Липсата на прозорци е компенсирана със светлина, доставена от километри кабели, умело прикрити в снега и леда. Леглата от лед са застлани с дебели еленови кожи. Стените излъчват тюркоазени отблясъци. Температурата е от -5 до -8 градуса. Или както се шегуват тук: “Може да не е съвсем топло, но затова пък не е никак студено”.
После идва пролетта... С първите слънчеви лъчи леденият хотел започва да се топи.

Канада
В курорта Дюшезне в провинция Квебек, местният леден хотел функционира още от 2001 г. Посетителите му са вече над 220 хил. души, а всяка година архитектурата му е различна. Обикновено се изполозват 12 хил.т сняг и 4 хил. т лед. Площта му е 3 хил. кв.м. Разполага с 34 стаи и апартаменти и може да приеме 84 човека на нощ. Екстрите включват голяма зала, наречена “N’ice club”, с капацитет 400 човека. Барът е за 200 души, има също джакузи, две изложбени зали, кино и параклис, в който и този сезон се очаква да се оженят между 25 и 30 двойки. Поддържаната температурата е винаги между 2 и 4 градуса.

В изработването на една от годишните му версии е взела участие и световно известната скулпторка Натали Станифорд, работила по декорите на филмови хитове като “Властелинът на пръстените” и “ Хари Потър”. За да посетите този Леден замък, трябва да заплатите 14 канадски долара (8,7 евро). Ниската цена привлича туристи от цял свят: японци, бразилци и много европейци, без да броим американците. Колкото до австралийците, някои от тях идват, за да се оженят.

В Санкт Петербург
И тук не изостават от модата: ще строят леден развлекателен комплекс и леден хотел. Идеята ще реализира компанията “Ледено студио”, която преди 5 г. направи ледено копие на Двореца на императрица Анна Иоанновна.
“Не се стремим да копираме западните ледени хотели. Ние имаме добър опит във всичко, касаещо леда. Спецификата на този комплекс е, че той ще работи целогодишно, а не само през зимата” - заявява пред медиите директорката по развитие на “Ледено студио”, Светлана Михеева.
Практически всички ледени хотели в света (около тридесет) започват да се строят наново всяка зима, независимо че голяма част от тях са разположени в полярните райони. Какъв ще бъде леденият хотел в Санкт Петербург, все още не е уточнено, ясно е само, че неговата площ ще е около 1000 кв.м.

Дори в Румъния още през 2006 г. отваря врати първият в Източна Европа Леден хотел - на височина 2000 м в Карпатите, близо до езерото Балеа. Първото му копие разполага с 8 двойни стаи за 16 гости, “заледени” на площ от 300 кв.м. По време на зимния сезон гостуваха 150 човека. Особено популярен се оказа хотелът за туристите от Запада. Някои от тях прекарвали по една седмица. Постройката обикновено издържа 2-3 месеца, приютява още изложба на ледени скулптури и леден бар. Нетрадиционният хотел Balea Lac е собственост на местен планински спасител. Хотелът и стаите са изградени единствено и само от лед, като в тях има ледени легла, ледени нощни масички и дори чаши, направени от лед.