Летни изкушения с Катаржина Естейт

Когато виното разказва за себе си

Когато слънцето застане косо отгоре или когато изпращаме последните му златни лъчи вечер, запотената чаша бяло вино неудържимо примамва... Вино, в което са събрани дъхът на морски лазур, едва доловим аромат на билки, емоциите на един красив ден, майсторълка на изключителни винари.
И отпивайки хладните глътки, виното започва да говори за себе си. То ни води към южна България, в избата Katarzyna Estate.

Добре дошли в Katarzyna Estate!

iner

Разположена само на няколко часа път от космополитния Истанбул и от слънчевите плажове на Гърция, Катаржина Естейт успешно съчетава насладата от разходките в лозята, дегустирането на забалежителни вина, както и посещението на многобройните културни паметници, с които регионът е известен.
Впечатляващия ресторант на Катаржина Естейт, подходящ за провеждането на събития от различно естество, очаква всички гости на имението.
На много места в избата стенописи изобразяват срещата на Дионисиевите и Елевзинските мистерии с тракийските им корени.
Katarzyna Estate е реален мост между виното и изкуството, вдъхновение за всеки, който е усетил уханието на лозовите масиви и е отпил от винените еликсири на избата.

Любопитно е, че избата се намира на същата географска ширина с едни от най-известните световни винени области. Имението е създадено в бившата гранична зона, разделяща България от Гърция в югоизточната част на страната в девствена природа, съхранена от човешка дейност през последните десетилетия.

Философията

„Виното се създава на лозята. Ние просто се грижим за него, докато то е в нашата изба”- това казват хората от Катаржина.
“Нашата цел е като използваме традиционните винарски техники да разкрием уникалността на нашето лозе, неговия тероар и да създадем вина, които носят елегантността и изискаността на „Стария свят”и намерим най-чистия баланс между плода, киселините, дъба и танините”.

Le RoseС дъх на лято!
Опитахте ли новото "Le Rose" на Катаржина? Ако все още не сте и искате да си доставите неустоимо удоволствие с дъх на провансалски билки и морски лазур това е правилният избор за лятото!
Не е случайно, че французите и по-точно южняците от Прованса и Лазурния бряг са издигнали розето в култ. Това е може би единственото вино, което подхожда и за обяд и за вечеря, за горещ следобед и прохладна вечер. Вино, без претенциите на големите вина, но не по-малко впечатляващо с невероятната си свежест и лежерността, която внася, защото всички имаме нужда от релаксиране, нали?
Пътешествието с “Le Rose” на Катаржина Естейт започва от топлия юг на България, от грижливо създадените лозя на имението, спира за малко в изпотена чаша с розова свежест, тръпчивост и щипка изненада и се отправя към непознати усещания с дъх на провансалски билки и морски лазур.
„Le Rose”… изкуството да се живее!

Светло розов цвят с лучен оттенък. Деликатни свежи плодови аромати , с нюанси на цитрус. Вино с приятен и запомнящ се вкус, отлична свежест и изключителен вкусов аромат.
 
Contemplations ChardonnayКатаржина Естейт в Топ 1000 на света!

Проектът „Contemplations” на Катаржина Естейт стартира преди четири години и успя да се наложи сред ценителите на виното заради печелившата комбинация от майсторски направено вино и нестандартно дизайнерско решение. Всяко едно от трите вина от серията Contemplations – Contemplations Red, Contemplations Chardonnay и Contemplations Sauvignon Blanc носят интересни послания на етикетите си – притчи, стихове от известни автори, философски размисли, приказки, които донесоха на избата признанието от най-авторитетния алманах за етикети в Съединените Щати. Серията Contemplations ще бъде включена в изданието за 2010, където ще бъдат публикувани 1000 най-добри винени етикети в света!
За нас остава насладата, отпивайки от виното да се потопим във вълшебството на разказите и притчите, описани майсторски на етикета.
Всяко едно от вината има 6 различни етикета, което за колекционерите е едно наистина отлично попадение, а също и интересен подарък за различни поводи.

Коментари

Какво се предлага на индивидуални туристи? Има ли хотел?

За индивидуални туристи се предлага разходка из лозята, пътя на виното от приемането на гроздето, ферментацията, отлежаването в бъчви и бутилиране, дегустация на избрани вина, може да се уточни обяд според броя на гостите. За съжаление хотелска част все още няма, но Свиленград предлага чудесни възможности само на 10 мин от избата. Предимството на избата е нейната близост с Гърция и посещението може да се съчетае с разглеждане на забележителностите на региона - с. Мезек - тракийска гробница и средновековна крепост, с обяд или вечеря в Гърция. Ще останете очаровани!тел за контакт 0885 731 331

Много Ви благодаря за информацията. Ще се възползваме от предложението Ви през мес. август. Желая успехи!

На 4.10.2010г минах покрай входа на винарната на път за с.Мезек и не спрях защото нищо не знаех. Като се връщах входа до магистралата беше затворен. Сега се мъча да науча повече за тази винарна. Има ли сайт в Интернет. Прелагат ли се вина за продажба за лични нужди?