Test drive

Lexus UX – японският ронин, предан на господаря си

 

Lexus също навлезе в драматичната надпревара на компактните кросоувъри за клиентско внимание и представи на пазар изцяло новият си модел UX, който дава друг прочит на автомобилите от този сегмент.
„Ама каква е тази огромна предница, тая решетка не ми харесва”, отсече мой познат, когато видя автомобила. „А гроздето зелено ли е?!”, с усмивка му отвърнах. Факт е, обаче, че голямата предна решетка, благодарение на която отдалече може да разпознаете марката, предизвиква известни дизайнерски несъгласия у някои, но пък с колкото собственици на Lexus съм разговаряла, това е едно от нещата, които те изключително много харесват в автомобилите си. Аз се присъединявам към тях. Обичам нестандартните решения.

 

Въпреки, че решетката е запазила тази специфична форма на пеперуда, се отличава по новата шарка, която се променя с отдалечаване от емблемата на Lexus и създава известно усещане за триизмерност, при смяна на гледната точка. В тестовия модел, който е UX F SPORT решетката има ексклузивен дизайн, съставен от отделни парчета в L-образна форма. Ексклузивната предна броня интегрира големи гнезда за фаровете за мъгла с L-образни хромирани профили и същия дизайн като при предната решетка. Преработената задна броня и тъмночерното покритие отпред и отзад завършват визията на F SPORT.

Дневните светлини приличат на вежди над стандартните LED фарове с един модул за късите и дългите или над опционалните с три ултрамалки LED светлинни тела. Така лицето на автомобила придобива усещането за ронин – предан, силен и мощен, готов на всичко.

 

Раздутите арките на калниците, които предпазват каросерията от малки камъчета, изхвърлени от гумите, отвеждат въздуха през издадените ръбове, за да намалят завихрянията, като това допринася за стабилността на автомобила. Острите задни светлини са просто неповторими, освен екстравагантна визия, допринасят и за аеродинамиката.

 

Може да си представите как майсторите занаятчии Такуми (от японски – „занаятчия“) са работили заедно с дизайнерите и инженерите, за да постигнат всички екстериори повърхности на UX максимално изискани, като типично по японски са изпипали детайлите с точност до 0,01 мм.
UX е първият модел на марката, разработен на новата глобална архитектура на платформа GA-C, която въпреки, че е олекотена, е изключително здрава, с нисък център на тежестта, заедно с отличителен характер на управление. И ако се чудите откъде идва името UX – то е производно от основната мисия на автомобила: Urban (градски) + X-over (кросоувър) = UX.

Японската прецизност е впечатляваща например и при влизането и излизането от UX. Тези действия са улеснени чрез оптимално позициониране на ханша (т.нар. позиция на бедрото) и уникално оформление на седалищната част на седалката. Дори с оглед на по-високата позиция на седене, отколкото при стандартен лек автомобил намаленото разстояние между ъгъла на бедрото и петите водят до чувството, че си по-близо до пътя, отколкото в конвенционален SUV.
Нещо любопитно - преследвайки усещане за лукс в максимална степен, акустичните инженери на Lexus си сътрудничат с невролози, за да постигнат върховия звук от вратите. На базата на проучване на мозъчните вълни, създавани при затваряне вратата на луксозен автомобил, екипът избира направени по поръчка материали и адаптира формата на вратата до десети от милиметъра, за да постигне възможно най-добър звук.

 

Целият кокпит на UX създава усещане за динамичен луксозен седан, но с по-висока позиция на седене и гъвкавост, желани в кросоувърите. В в спортното ниво се допълва със състезателен привкус. Седалките са типично спортни, изработени от специална пяна, изключително ергономични, буквално прегръщащи тялото с лумбална настройка, регулируеми в 8 посоки и с високи подглавници, които се регулират ръчно. Е, тези седалки са и много са красиви, особено в съчетание с червената кожа. Материалите и прецизността в изработката, всеки шев и всеки сантиметър тапицерия граничат със съвършенството.

F SPORT има с по-голям 8-инчов TFT LCD дисплей, който изглежда по различен начин в зависимост от задвижването (бензиново или хибридно) и избрания режим на движение.

 

Основните функции се командват от Lexus Remote Touch Interface (RTI), който имитира боравенето със смартфон е трябва да кажа, че дори и в движение, след известно време свикване с „разходката на мишката”, започваш доста лесно да се справяш с него. Тъчпадът може да разпознава дори и написани с пръст главни букви, когато се търси име. Не го правете в движение обаче, не за друго, а ще се разсеете сериозно. И въпреки, че всички асистиращи системи ще се включат, все пак все още шофьорът е най-важното устройство за правилното функциониране на един автомобил.

 

В тази връзка, отварям скоба и горещо искам да препоръчам на всеки, които има адаптивен круиз контрол на автомобила си да го ползва, изключително много в града. Признайте си, че в трафика и чакането по опашките на светофара цъкате по телефона. Точно тогава стават много от инцидентите, повечето без особени последствия, но свързани с неприятности и време. Адаптивният круиз контрол в случая мисли и реагира вместо вас и няма шанс да се натресете в задницата на автомобила пред вас, защото довършвате съобщението по вайбър, например. Той спазва безотказно зададената дистанция и сам спира, когато предният автомобил спре.

 

UX се предлага в два варианта 250 хибрид с редови 4-цилиндров, 2-литров мотор/ 184 к.с. и изцяло бензинова версия, UX 200, която е оборудвана с почти същия 2-литров мотор / 171 к.с.
Версията F SPORT е оборудвана и с адаптивно променливо окачване и има пет различни режима на управление: Normal, ECO, Sport S, Sport S+ и Custom.

При градско шофиране UX 250h може да използва електрическа енергия за значителна част от всяко пътуване, разбира се зависи от стила на шофиране. Когато се движите, без да натискате педала на газта или ускорявате леко, предният електромотор (и този отзад при модификациите със задвижване на четирите колела) може да задвижва изцяло автомобила с електроенергия, черпена от батерията. Така автомобилът е стил „тролей” и максимално икономичен. При максимално ускорение, мощността на електромотора мигновено подпомага 2-литровия бензинов двигател. При спиране, когато вдигнете крака си от педала на газта, системата за рекуперация запазва енергията и пълни батерията с електричество. Така автомобилът няма нужда от външен източник на електричество.

Lexus UX може да бъде вашият ронин, който ви служи така предано, че да можете във всеки момент да се опрете на него. 

 

UX 250h се предлага с предно задвижване или електрическата система за задвижване на всички колела E-Four. Разпределението на мощността между предната изадната ос бива оптимизирано автоматично от Системата за контрол на стабилността (VSC) при ускорение, завиване или шофиране по хлъзгава настилка. E-Four осигурява стабилност при изкачване или заснежени пътища при по-ниска консумация в сравнение с конвенционална система за задвижване на четирите колела, която разчита на разпределителна кутия и кардан. Е-Four осигурява допълнително сцепление при хлъзгав терен като контролира изпращания към задната ос въртящ момент така, че да коригира презавиването или недозавиването.

       
 

Facebook comments