fbpx Лидерство 2.0 - от онлайн влиянието до реалния бизнес успех | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лидерство 2.0 - от онлайн влиянието до реалния бизнес успех

Лидерство 2.0 - от онлайн влиянието до реалния бизнес успех

Представете си завод, в който всеки от работниците познава идеално своите задължения, няма отговорници по отделите и контролиращи звена, а само системи за отчитане на ефективността. Представете си и технологична компания, в която програмистите имат поставен срок за приключване на задачите и абсолютно никакво задължение да бъдат в офиса по време на изпълнението им. Да бъдем и по-смели в развихрянето на въображението - представете си, че самите Вие ръководите компания, която не разполага с офис, служителите нямат работни места и дори се намират на хиляди километри едни от други...

Всъщност, прави сте - всички тези неща вече се случват по света. Но кое е общото между тях? Че за осъществяването на подобни иновативни бизнес практики се изисква истинско лидерство от страна на човек, който добре познава технологиите и използва максимално възможностите, които те му дават.

Да започнем с технологиите

Пътят към активното лидерство е изпълнен с комбинации от иновативни и традиционни похвати и определено много истории. Да, всеки успешен лидер има десетки, дори стотици истории за споделяне, а зад всяка от тях е скрит опит, преодолени предизвикателства, изградени партньорства. Без значение дали сте избрали да разказвате тези истории сами или с помощта на професионален комуникатор и дори агенция, това няма как да се случи без индивидуалния досег на технологиите и най-вече на социалните мрежи.

И ако добрият лидер знае как да мотивира чрез личен пример, знае кога и как да поощрява, знае как да предава опита си нататък, то модерният лидер - подобрената версия 2.0 от 21. век - умее да подсилва ефекта на всичко това с помощта на дигиталните канали и редица джаджи.

Толкова много се промени светът през последните 15 години - компютрите не са просто “оръжия”, те вече се поместват на дланта на ръката и побират буквално целия офис. Благодарение на облачните услуги нямаме нужда от физически пространства за съхранение на данните, а с налагането на социалните мрежи дори традиционните медии минаха по-назад като средство за постигане на разпознаваемост и успех в бизнеса.

Сега всеки профил във Facebook или Twitter има по-голям потенциал, от което и да е печатно издание, корпоративният блог дава неограничено място за показване на експертизата на компанията Ви и нейните успехи, всяка публикация в LinkedIn може да Ви нареди сред водещите идейни лидери във вашата област. Нужно е просто с добре подготвена стратегия и постоянство да изградите своята мрежа от контакти, да не се страхувате да споделяте опита и познанията си и да бъдете смели в това, което правите, като винаги давате повече от останалите.

От онлайн разпознаваемост към успешен бизнес

Една от най-важните цели - разпознаваемостта. Колкото и да сте добри в работата си, хубаво е и другите да го знаят, за да постигнете реален успех. Ако сте готови да полагате целенасочени усилия за достигане до повече хора, то възможностите за налагане като лидер на мнение в своята сфера са толкова много. Не забравяйте, че лидерството повече от всякога е споделяне.

Работите в силно специфичен и дори забулен в мистерия сектор? Направете си блог и разказвайте за особеностите на бизнеса. Модерният лидер не се притеснява да споделя и предава опита си, но знае добре докъде точно да разкрие козовете си. И потенциалните клиенти са наясно, че ако сте готови да споделите нещо, то със сигурност знаете много повече и бихте го приложили в работна обстановка.

Направете и крачка напред - ползвайте LinkedIn профила си за създаване на контакти с водещите имена и компании във Вашата сфера и потенциални клиенти и им показвайте накъде искате да върви бизнесът Ви. Генерирайте съдържание, което може да е полезно и след години, мислете стратегически, пишете интересно и не спирайте да провокирате. Постепенно ще се превърнете в едно от тези водещи имена. Да, отнема време, но пък едно от основните качества на лидера е да управлява добре времето - своето и на колегите си. (Между другото, това е чудесна тема за текст в LinkedIn Pulse, опитайте.)

Модерният лидер знае как да развие потенциала на хората, с които работи. Покажете служителите си и техните умения, хвалете ги за успехите им, защото те са и Ваши успехи (и не забравяйте, че обратното почти винаги също е вярно). Една снимка във Facebook профила Ви с добре представил се колега не само ще събере поздравления от Вашите контакти, но и ще му вдъхне увереност да продължи с доброто изпълнение на задачите и ще го мотивира да търси още по-добри решения за следващите предизвикателства.

Случвало ли Ви се е да сте най-интересният събеседник по време на събития, без дори да излизате на сцената? Е, социалните мрежи го позволяват. Заредете добре батерията на смартфона си, на място открийте кой е #хаштагът за деня и бъдете активни в Twitter. Цитати с най-полезните тези на участниците, градивни коментари около споделеното на сцената, дискусии с другите онлайн “наблюдатели” - възможностите да се отличите са много. Но внимавайте с количеството - добрият лидер знае кога да замълчи и определено знае как да не наводни интернет пространството със статуси.

Facebook коментари