fbpx Лифтовете на Витоша потеглят на 1 август | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лифтовете на Витоша потеглят на 1 август

Лифтовете на Витоша тръгват от 1 август. В почивните и празничните дни ще работят кабинковата въжена линия от Симеоново до хижа "Алеко" и седалковият лифт от Драгалевци до Голи връх. Все още обаче няма да бъде пуснат Романският лифт.

“Съоръженията, които ще бъдат пуснати на 1 август, са преминали технически преглед и са безопасни”, казаха от фирмата-собственик на съоръженията - "Витоша ски" АД. 

Новият ски-сезон обаче остава под въпрос, тъй като след влизане в сила на промените в Закона за горите на Витоша няма ски писти. За да има писти, е необходимо те да бъдат обособени, а терените да бъдат извадени от горския фонд. Предвижда се с проект за модернизацията на ски-зоната да бъдат подменени с нови сега съществуващите девет лифта. 

Проектът предвижда да бъдат изградено изкуствено езеро, което да се черпи вода да снежните оръдия, но то няма да бъде по-голямо от езерото "Ариана" . За да бъде реализиран целият проект, ще са необходими около 70 млн. евро, като само за подмяната на един кабинков лифт са необходими около 1 млн. евро. Той обаче все още остава под въпрос, тъй като от „Витоша ски“ обявиха, че са недоволни от окончателните промени в Закона за горите, с които правото на строеж се ограничава до 20 години, а собствениците на съоръженията се задължават да ремонтират старите лифтове, без да изграждат нови на тяхно място. От дружеството определиха текстовете като грубо посегателство върху частната собственост.

“Модернизацията обаче е необходима, тъй като ски зоната на Витоша е изграждана на парче, без цялостна концепция и без връзка между отделните съоръжения”, коментираха от фирмата.