fbpx Лихвите по кредити може да спаднат още | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лихвите по кредити може да спаднат още

По-бързото от очакваното възстановяване на износа в началото на годината вероятно ще накара икономистите на УниКредит да ревизират в посока нагоре прогнозата си от март за ръст на БВП от 1.9% през 2015 г.

Възстановяването на българската икономиката ще става все по-видимо през тази и следващата година. По тази причина част от кредитните институции ще предприемат действия по подсилване на капиталовите си позиции. Други, пред които това не стой като необходимост, ще потърсят възможности за увеличаване на портфейла си от нови кредити.

В този контекст спредът между лихвите по депозити и кредити ще се задържи на достигнатите към момента нива поне до края на тази година. Това ще бъде съпроводено с известен спад на лихвите както по депозитите, така и по кредитите. Лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, като в дългосрочен план изглежда е налице немалък потенциал за понататъшен спад, а с това и за редуциране на спреда между лихви по депозити и кредити.

Правенето на каквито и да било прогнози е много трудно, но все пак при такъв сценарий, е възможно средните лихви по корпоративните кредите да намалеят до около 4.50% в края на 2017 г. за цялата система при 5.87%, отчетени през март тази година. Потенциалът за намаляване на лихвите по кредитите на домакинствата е може би дори по-голям – достигане на средна цена на целия портфейл от кредити на сектора от около 7.75% в края на 2017 г. при 9.30%, отчетени през март 2015 г.