fbpx Лимузината Off-Road | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лимузината Off-Road

Лимузината Off-Road

етикети

Когато застанах до двуметровия, двутонен гигант се почувствах като малко дете. И винаги съм се питала, как жени управляват такова “чудовище”, как им пасва на фината структура? Сега с категоричност мога да твърдя, че е много лесно! Дори притеснението ми, че няма да се справя с паркирането поради големите габарити отпадна. Невероятно е, но наистина ми се наложи да паркирам по тъмно,
в тясно място, буквално след като бях изминала едва десетина километра с огромната машина. И се справих - блестящо, впечат-лително за самата мен! Всички знаят за прословутите възможности на жените за паркиране...

Наистина Тойота- та се оказа невероятно маневрена - в това се убедих и на другия ден, когато буквално трябваше да се провирам в тесните софийски улички, на които от двете страни са паркирани автомобили. Свикването с големия боец стана много бързо. (Да не разказвам след три дни как трябваше да свиквам отново с моя любим Ситроен С3 и най-вече, че за включване на скорост е нужен и съединител!).
Това, което ми прави душевен
гъдел е, че предимството на Големия се усеща на пътя, а и високата позиция, която заемам ми дава много добра видимост и представа за ситуацията. Все пак пътният просвет е 220 мм и може да бъде увеличен чрез натискане на бутон.
Чувствах се много удобно, защото имах възможност да “напомпя” седалката максимално високо и да не надничам иззад волана. Освен това съм нагласила режима на окачване на “комфорт” вариант чрез завъртане на специално копче и имам чувството, че плувам. Всъщност бутоните и копчетата на борда са много и трябва известно време, за да ги изучиш. Но затова пък има всичко -
освен че “ще ви закара до края на света, автомобилът и ще ви върне” - нещо подобно се казваше в една реклама...
За мой късмет, още с вземането на автомобила, така се случи, че срещнах д-р Светослав Дойчинов, създателя на off-road-а у нас и бързо бях въведена “в час” за основните функции.
Land Cruiser 120 е последната модификация на всъдехода.

Трилитровият дизелов
двигател е с мощност 204 к.с.
Тук трябва да спомена, че мощността е достигната чрез чип-тунинг на Toyota Team Europe, като е запазена заводската гаранция. Максималният въртящ момент от 410 Н.м. е в диапазона от 1800 до 2600 об./мин. Забележителен е фактът, че тази голяма машина, при 5-степенна автоматична скоростна кутия от място достига до
100 км/ч за 11,2 сек. Освен това средният разход по книга е
9,0 л/100 км. Аз го докарах на
10,9 л/100 км, но все пак форсирахме всъдехода по един карстов терен, за да разберем какво може. И може много...
При сложна ситуация централният диференциал може да бъде блокиран чрез бутон, като така теглителната сила се разпределя между задните и предните колела.
Голямо предимство е системата DAC (Downhill Assist Control), която засича превъртането на колелата при спускане по хлъзгави терени. Използват се индивидуални датчици за посоката
на въртене на всяко колело.
Другата система, която дава изключителна сигурност е тази за подпомагане на потегля-нето по наклон (HAC)
Тя представлява напълно автоматичен контрол, който отчита всяко връщане назад при хлъзгав терен и прилага леко спирачно усилие, за да го забави. След това отново отдава въртящ момент напред и по този начин помага да се потегли. Така сложното упражнение от шофьорските курсове за потегляне по наклон от ръчна спирачка отпада. Тази забележителна система е абсолютна новост за автомобилната промишленост и се прилага само при автоматична скоростна кутия, като е опция.
Освен че преодолява трудни терени, Land Cruiser може да гази и надълбоко във водно препятствие - до 700 мм.

Ако трябва да описваме интериора - говорим за луксозна лимузина

В студената сутрин точно за 20 сек. усетих приятното затопляне на седалката. Двузоновият отпред автоматичен климатик има и трета отделна зона за пътниците на задните седалки. На централната конзола има 7-инчов цветен екран. Новаторско е осветлението Optitron. При него всяка цифра и стрелка е със собствен светодиод и помага за перфектното разчитане на данните от водача, независимо от страничното осветяване.
Само с едно докосване и се избират различните системи за настройки. Освен това има възможност и за гласови команди. Има и вградена Bluetooth-технология. Е, нямаме пътни карти, защото не сме дорасли за тях в България, но ще им дойде скоро времето.

Впечатляваща е аудиосистемата със 6-CD чейнджър и интересното електронно нововъведение ASL (Automatic Sound Leveliser). ASL сензорите установяват нивото на външния шум и настройват спрямо него звука в купето за перфектна чуваемост. 8х50 Вm изхода доставят до ушите ни перфектен звук.
Да не пропусна, че автомобилът влиза в категория на данъчния кредит. При нужда наистина могат да бъдат превозени и 7 души, като се ползват сгънатите иначе две седалки в третия ред.
Цената на автомобила започва от 71 970 лв. с ДДС. Тестваният тунингован модел обаче беше от “най-накичените” и неговата цена е 104 770 лв. с ДДС.

Facebook коментари