fbpx Лондонският български хор на турне в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лондонският български хор на турне в България

Това лято Лондонският български хор ще отбележи 15 години от създаването си с третото си турне в България. Само една трета от изпълнителите в хора са българи. Останалите са британци и чужденци от всички краища на света - това, което ги обединява, е любовта към българската народна музика. 

Освен със своята международност, хорът се гордее и с множество постижения, които го нареждат сред най-успешните български музикални формации в света. Хорът е озвучил филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица" и компютърната игра Halo 4. Той е носител на званието "Би Би Си некласически хор на годината - 2006". Певците са се колаборирали с джаз, класически и рок музиканти, сред които групата "Doves" и композитора Авшалом Каспи (2009), с Английския камерен оркестър (2011), певиците Софи Елис-Бекстър (2013) и Керис Матюс (2015). Гордеят се още с два самостоятелни албума – “Аляна галяна” (2007) и “Горо ле горо” (2012). Участвали са на BBC Electric Proms (едно от най-големите събития за музика в Лондон), концертирали са в Уестминстърското абатство (2010), в рок клубове, в престижни концертни зали и на шлеп в река Темза.

Швейцарският български хор е основан през 2010 г. след запознанство между швейцарски музиканти и лондонските певци на събора в Копривщица. Швейцарците се вдъхновяват от лондонската група и веднага формират група-побратим. През 2014 г. те посещават Лондон за голям съвместен концерт. По време на концертите си в България през август Швейцарският български хор ще изпълни и алпийски поздрав, специално подготвен за българската публика.

Двата хора могат да се чуят в България между 4 и 10 август. Лондонският български хор ще завладее сърцата на публиката с концерти на 4 август в Приморско (Амфитеатъра) от 19 ч., на 5 август в Созопол (Амфитеатър Аполония) от 21ч., на 6 август в Стара Загора (Операта) от 19 ч., на 8 август в Копривщица и на 10 август в Орешак (НИХЗИ - до Троянския манастир). Концертите в Стара Загора, Копривщица и Орешак ще бъдат съвместни с Швейцарския български хор. В Стара Загора хоровете ще делят сцената и с експлозивния ансамбъл “Загорче”. Входът за всички концерти е свободен.

Диригент и основател на Лондонския и Швейцарския български хор е Десислава Стефанова. Деси израства с българската народна музика, пее в известната детско-юношеска формация "Загорче" и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18 г. След това става професионална народна певица в националния ансамбъл "Филип Кутев". Преди 15 години Деси идва в Лондон и оттогава не е спирала да изнася концерти, да дава уъркшопи и да пее в саундтрака на емблематични представители на холивудското и независимото кино. Гласът ѝ разтърсва зрителите не по-малко от действието в най-напрегнатите и лирични моменти на "Братя Грим", "Троя", "Атлантида", "Призрачния кораб", "Борат" и "Бен Хур".

Някои от песните в репертоара на хора са наследници на най-добрите фолклорни песни, които в началото на 20-ти век български композитори започват да аранжират в красиви хорови хармонии, изпълнявани от "Le Mystѐre Des Voix Bulgares", ансамбъл "Филип Кутев" и "Трио Българка". 

*