fbpx Lovestoned – Изгревът на една поп група | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Lovestoned – Изгревът на една поп група

Емели, Елена, Пер и Роберт - представяме ви четирима млади музиканти от Стокхолм, които са си поставили трудната задача, да споят в своите песни скандинавския си корен и копнежа си по южните морета с типичната атмосфера на големия град. Те се казват Lovestoned. Дали пък това не е новата ABBA? Трудна задача, но ако по-добре се влегадем в тези младежи, готови да се раздадет на света – нищо не се знае...
На 14 май тази година беше публикуван сингъла им I Know Nothing! (Аз нищо не знам) от албума Rising Love, които излезе през лятото.

И извендъж за четиримата шведи последните няколко месеца са изпълнени с лудо препускане. Всичко тече на бързи обороти. Lovestoned са поканени от шведската телевизия да участват в Melodifestivalen 2010. Това е голяма чест за една нова попгрупа. Музикалното събитие се гледа обикновенно от 60% от населението на Швеция. И звездата на младежите изгрява. Вече всеки в скандинавските републики познава групата, а песента им Thursdays с която участват на фестивала е директно изстреляна в ТОP 10 на шведската класация.

"Това беше страхотно преживяване за нас. Ние сме нови в попбизнеса, така че беше наистина вълнуващо за нас, да се конкурираме с най-големите звезди на Швеция. Като за „новаци” завоювахме много добри позиции и сме total happy от нашето представяне“.

Lovestoned – посланието

Лятното слънцестоене (Еньовден) в Швеция означава, че докато на север слънцето грее 24 часа, Южна Швеция потъва вечер в приказносин полумрак. Когато в средата на всеки юни в Стокхолм нощта се превръща в ден, смисълът на живота се възприема по съвсем друг начин - смес от магия и от жинерадостното чуство, че един чисто природен феномен се преобразява в най-голямото парти на годината. Въздухът вибрира, градът пулсира, хората празнуват. Светлината, животът, любовта тържествуват. Вълшебството на Стокхолм! Да съхраниш в себе си тази необяснима магия и да съумееш да я превърнеш в музика – това е може би наистина послание. Посланието на Lovstoned - четиримата млади музиканти от Стокхолм, които винаги са в движение и търсене. Те са световни пътници, свободни като птички, мечтатели, които търсят онова жадно за живот общество, в което нищо не изглежда невъзможно. Lovstoned са за свободата на новите поколения, в която е не само възможно да имаш мечти, но също така и да ги реализираш. Често - индиректно, но затова пък - по-енергично. Преди всичко, когато животът ни придобие малко горчив привкус и се плъзга от една криза към друга. Именно тогава е необходима твърде много сила, сила за успешното разрешаване на проблемите, сила за повторно разгръщане на мечтите..., за музиката, ...за хората, ...за свободата! Това е силата на музиката, на тяхната музика.

И тук е време да вдигнем завесата и да ги поканим на сцената, с гордост, че и ние, българите сме дали нещо на света!

отляво надясно Елена, Робер, Пер, Емели

Елена е българка, която живее от малка с родителите си в Европа. Първо в Германия, после в Швеция. Тя израства под влиянието на разнообразни музикални течения, тъй като баща и е композитор.
Още от детските си години Емели пътува от бар към бар с оркестъра, в който баща и е солист-певец. Пер произлиза от семейство джаз-фенове, и още от малък преживява много джазконцерти и джемсешъни. За Роберт музиката е любов от втори поглед. Той първоначално е искал да стане футболист в САЩ, но в крайна сметка любовта към музиката надделява. С други думи - Lovestoned имат музиката в гените си и ритъмът в кръвта си. Тяхната сила произлиза от любовта им към музиката, от любовта им към хората. Без да се докосват до кича,те свещенодействат емоционално и с една завидна лекота постигат именно оная звукова картина, която най точно се вписва в тяхното разбиране на живота.
Шведската попмузика обикновено се охарактеризирва с най-крайните оценки: нула или 100. Много от шведските попгрупи остават през цялото си съществуване известни само в рамките на страната. Но има и няколко легендарни изключения. Поп-съзвездия като ABBA, Ace of Base и Roxette са доказали, че музиката от Швеция също може да пише световна история.

Lovestoned изхождат от този тъкмо постулат. Целта е, забъркването на един приказен коктейл от най-различни музикални течения, умело свързани в една хомогенна цялост, коктейл какъвто досега не е имало. Групата се стреми не само да изпее отлично песните си – не! – това е най-лесното. Но по-достойното е – безтегловната жизнерадост на едно цяло поколение да се трансформира в музика. Музика която одухотворява, музика която окриля, музика която опиянява... Какъв е резултатът? Една картина, една снимка, една емоция, която всеки би бил щастлив да я сподели с приятели. И точно сега, когато зимата започва да чука настойчиво на вратата е време да се върнем към летните спомени...
Вечер, в крайбрежния бар, преди да ти сервират следващия коктейл звучат Lovestoned. Разположен удобно в кабриолета си, на път срещу лятото, тактуваш с пръст по кормилото заедно с Lovestoned. В задушните летни вечери, срещу непоносимото чувство, че времето е спряло помага отлично музиката на Lovestoned. Тяхната музика е широко достъпна и внушава именно онова благодатно усещане, веднага след което ни завладяват мечтите.

Когато при Lovestoned игривите ретро-синтита от ерата на 70-те години се сблъскат със свежите Off-Beat китари, тогава може да се почувства пълноценно очарованието на лятото. Или когато прозрачните Elektrobeats и мекия голям барабан се слеят с въздушното малко барабанче – знайте, че лятото е вече безвъзвратно настъпило! Lovestoned звучат опиянени от любов. Но въпреки това, емоционално пропорциите са улучени и музикалната фактура не е претрупана. И още една характерна черта – пълна липса на фалшива патетичност и на преднамерена показност. Тъкмо тяхното северно светоусещане им помага да звучат така солидно, чистосърдечно и откровенно, че при слушане на песните им човек неминуемо добива чувството, че летните хоризонти са много по-широки, по-жарки и по-необятни.
Една шведска поговорка казва: "Сам човек не прави лято. Но двама правят зимата по-малко студена". При Lovestoned това означава: "Сам човек не прави лято. Но четирима музиканти ще направят това лято по-топло!"