Луксът на Изтока

Беше от онези горещи дни, когато асфалтът трепти и е почти на ръба на разтопяване, а мозъкът си мисли, че вижда миражи. Беше към 7 вечерта в петък и шофьорите определено вече демонстрираха нервност. Аз обаче бях в съвършения комфорт, макар и само 2 кв.м., който буквално не исках да напускам. Бях с Infiniti Q50 в специалната високооборудвана линия ADEYAKA. Когато в Япония кажат Adeyaka, хората се усмихват и напълно ги разбирам. Тази дума обединява разбиранията за лукс, отличителен характер, елегантност и специален начин на живот, преминаване на границите на предвидимото.

Седанът с 4 врати е японският луксозен отговор на BMW 3-та серия, Mercedes C класа и Audi A4. Автомобилът е оборудван с 4-цилиндров турбодизелов двигател с директно впръскване и максимална мощност 170 к.с. Моторът е разработен от Mercedes-Benz и е предоставен на Infiniti като част от споразумението за сътрудничеството с германската марка. Усещането ми обаче е, че са поне 250 коня. Въртящият момент от 400 Нм е наличен още при 1400 об/мин и се предава към задните колела чрез 7-степенна автоматична скоростна кутия. Динамиката наистина е впечатляваща. През цялото време карам по магистралата 140-160 км/ч. дори няколко пъти неусетно виждам, че съм преминала и доста нагоре. Ускорението на 7-ма предавка е изключително. Ако пък рязко натисна педала на газта почти неусетно се свалят две предавки и автомобилът полита напред. Има възможност и ръчен режим, при който шофьорът сам превключва скоростите. Въпреки тази висока скорост се чувствам много стабилна. Шофирам и не усещам никакво напрежение и умора. Това говори, че просто автомобилът ти дава всичко, от което се нуждаеш, за да изпитваш комфорт.

Това, което обаче ме впечатли най-много накрая, бе разходът на гориво 5,5/100 км. При скоростта, с която карах, е наистина впечатляващо постижение за този голям автомобил.

Автомобилът предлага четири режима на управлението се регулират чрез долния сензорен екран, като се предлагат няколко предварително зададени режима – Sport, Standard, Snow и Personal. Последният позволява на водача да настрои механизмите поотделно и да ги запамети. Така може да се возите релаксиращо на магистралата, а по острите завои нахъсано и уверено.

Седанът вози комфортно и по неравна настилка, като дори превъзхожда някои лимузини до голяма степен. Личният ми тест за това са паветата на столичния бул. Цар Борис III. И още по-интересното е, че моторът почти не се чува в купето, дори и при по-висока скорост.

Съгласно проучване на PRIME за World Car Trends 2015 “Connected Mobility and Digital Lifestyle” възможността за персонализиране на настройките на автомобила спрямо личните нужди и предпочитания играе все по-голяма роля при избора на автомобил при хора с отношение към качествения лайфстайл. Основните акценти в настоящия тренд се разделят в три посоки: автономно управление, смартфони с интернет интеграция и нови контролни уреди и дисплеи. Infiniti са се справили отлично и в трите сфери. Q50 предлага пълно усещане за свързаност с двата модерни тъч екрана на голямата централна конзола. Там е целият ви свят с изключителна разделителна способност, ярки цветове и интуитивност при боравенето. Освен това има и въртящ се контролер. Така може да се управляват всички функции на автомобила по няколко различни начина.

А луксът в купето премества живота ви в други параметри усещането. Infiniti правят допитване до 360 души от цял свят, които да окачествят най-приятното усещане при докосване на кожата в салона. Година и нещо им отнема, за да създадат наистина нещо изключително качествено. Седалките са големи, удобни с перфектна настройка между твърдост и мекота. Коженият волан се регулира в различни посоки, така че да намериш най-добрата му позиция.

Infiniti Q50 е един от най-сигурните автомобили в света – оборудван е с 6 въздушни възглавници, вътрешно светлочувствително огледало против заслепяване и множество електронни системи за сигурност. Traction Control System (TCS) контролира сцеплението (приплъзването) на задвижващите колела на автомобила чрез регулиране на спирачната сила и подаваната към колелата мощност. Electronic Brake force Distribution (EBD) разпределя спирачното усилие между предния и задния мост на автомобила, така че да се избегне по-голямо спирачно усилие в задния мост, довеждащо до поднасяне, а Vehicle Dynamics Control (VDC) обединява всички технологии за сигурност, като упражнява въздействие и върху състоянията на "недозавиване" и "свръхзавиване".

И въпреки, че може би трябваше да започна описанието на автомобила с външния дизайн, го оставям накрая, като радост за очите. Страхотен силует на спортно купе, за който не е нужно да си специалист, за да разбереш, че ще има страхотна аеродинамика. Широка и ниско наведена предница, както и класически дълъг капак включват автомобила в отбора на луксозните. Специфичната "двойна решетка" и острите „очи“ заявяват категоричното си присъствие на пътя. Достатъчно е да погледаш този автомобил, за да можеш да се усмихнеш и да видиш, че около нас има много красиви неща. 

Facebook comments