Лъвът отвръща на кризата

етикети: 
 

Въпреки предупрежденията на синоптиците, снегът буквално ме изненада с покривката, която беше образувал само за 5-6 часа през нощта. Предстоеше ми да пътувам към Вършец, без да съм подпомогната от 4х4, които в тази обстановка щяха да са най-подходящи. Щях да пътувам с новото Peugeot 301, бюджетният седан на марката, който се цели към един среден пазарен сегмент, предоставящ достатъчно обем и оборудване на ниска цена.

Замислих се, че моделът е проектиран да издържи при големи температурни нива в двете посоки, както и по-неравни пътища, типични за някои места в България. Но определено се притеснявах от ситуацията навън. Въпреки, че в последната отсечка от Враца до Вършец само миналите преди мен коли бяха утъпкали пътя, а там има стръмна отсечка, пежото се прави отлично. Притесненията, които имах, се оказаха напразни. Хилядите километри предварителни тестове на модела са довели до най-добри ходови настройки, специално за пътища с недобро качество. Кормилната система с електроусилвател осигурява леко шофиране, а паркирането става без никакви усилия. Калниците са изработени от материал, който издържа на ниски температури, са закрепени с 14 болта. Благодарение на по-големите си размери, те осигуряват максимално покритие и ефикасна защита на двигателния отсек от изхвърлените камъчета. Вратите са с двойно уплътнение за да предпазват от прах, влага и шум. Много от елементите в купето и каросерията са фиксирани с болтове, което осигурява повече здравина. Това са все елементи, върху които специално е работено при създаването на модела.

 

301 носи изцяло новата идентичност на марката. Оребреният преден капак, на който е поставено логото, а под него солидната радиаторна решетка дават масивен вид на предната част. Светлините също са част от типичната нова визия на Peugeot. Профилът издава здраво «стъпване» на земята, което определено дава сигурност. Цялата линия е достатъчно елегантна.

 

Първото впечатление от купето е простор – дори визуален, веднага се усеща, че има много място за всички пътници и дори повече за задните. Цифрите го доказват - моделът има междуосие 2.65 метра и е дълъг 4.44 метра. Товарното пространство на 301 разполага с цели 506 литра и още 20 л под пода. Интересно е, че се отключва само с бутон от купето или дистанционно от ключа. Следите са увеличени с 30 мм отпред и с 10 мм отзад. Мястото за коленете на задните пасажери е рекордно – 121 мм при нормално положение на шофьорската седалка, но при изместване напред (както обикновено карам аз), разстоянието са увеличава до 260 мм!
Централният панел е масивен, а лакът придава елемент на по-висока класа. Той присъства и в долната част на волана, която е права. Боравенето с уредите е лесно и не изисква никакво специално обучение, за да разгадаеш функциите им. Направи ми впечатление почти мигновеното задействане на климатичната инсталация, въпреки минусовите температури. Аудио системата е тип CD RDS с MP3 и разполага с вход изнесен вход jack/USB, съвместим с I-Pod, функция свободни ръце ‘bluetooth’ и 2 допълнителни тонколони в задната част на купето, както и управление от волана.

 

Определено дизеловият мотор ме впечатли – 1,6 л/115 к.с. Чак не повярвах, че при тези зимни условия, на места форсиране и ниски температури, системата ми отчете 4,3л/100 км.! Същият мотор се предлага и с 92 к.с. Интересен е и новият трицилиндров бензинов мотор – 1,2л/72 к.с., който след премиерата при модела 208 се прилага сега и в 301. Той е по-лек с 25 кг спрямо 4-цилиндров със същите показатели и триенето е намалено с 30%. Всички това води и до понижен разход на гориво. Седанът се предлага с механични, пилотирани и автоматични скоростни кутии.

Моделът се предлага с възможност за персонализация, която се казва Линия S – в нея са включени алуминиеви джанти 16'', преден спойлер с черен лак и червен кант, стикери на задните странични панели, специфични стелки, защитни лайстни на праговете с лого 'линия S, основа на вътрешното огледало с черен лак/червен кант или с тема рали флаг, алуминиева топка на скоростния лост и лост на ръчната спирачка.
Цената на модела започва от 19 460 лв с ДДС. Производството на модела е в завода на Peugeot в испанския град Виго.

 


 

Facebook comments