fbpx Лъвът създаде най-големия си шедьовър – новото Peugeot 508 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лъвът създаде най-големия си шедьовър – новото Peugeot 508

Test drive - София - Солун

Лъвът създаде най-големия си шедьовър – новото Peugeot 508

Със сигурност новото Peugeot 508 ще остане в автомобилната история изобщо, защото разчупва познатите кодовете по начин, който рядко се случва. Още повече в труден сегмент като този на седаните, които все повече отстъпват позиции на модните кросоувъри и SUV возила. Дизайнерският екип разработва година и половина радикално нова визия и постига онзи ефект, който кара аудиторията респектиращо да замълчи, въпреки, че „вкус другар няма”. Дори и аз, обръгнала на десетките нови автомобили, с които имам възможността постоянно да се срещам отблизо и никога не мога да отговоря на дежурния въпрос: „Кой най-ти харесва?”, останах направо като ударена, когато в слънчевото утро видях за първи път на живо яркочервеното 508. Омразното ми „уау” само излезе от устата ми… Този път Лъвът удари с тежка лапа и заяви царското си присъствие.

Силуетът е съвършен и едва ли може да иска нещо повече. Снижената със 6 см линия, раздутото с 3 см тяло, като в същото време клиренсът е запазен и липсата на рамки на вратите, създават усещането за атлетично и в същото време спортно купе.

 

Фронталната част е повече от забележима. Радиаторната решетка с шахматен мотив и блестящ хромиран кант е впечатляваща, а новата светлинна идентификация с Full LED предни фарове, особено на пътя подсъзнателно кара другите шофьори, когато ви съзрат в огледалото за обратно виждане да дадат път. На капака отгоре като бижута стоят хромираният лъв и индикацията 508.

 

Масивната, здраво стъпила задна част също е много впечатляваща с цялостната черна лента с триизмерен ефект Gloss Black, на която са интегрирани светлините. „Маникюрът” на лъва е оставил супер модерни следи, които при отключване и заключване произвеждат страхотен бягащ ефект. Силата се подчертава и от големите калници и 18-инчови специално създадени двуцветни джанти.
Широко отварящата се фастбек задна врата открива багажно пространство от 485л, като в стила на премиум автомобилите предлага и отваряне само с движение под нея.

Пътуваме към слънчев Солун, а комфортът на возията е наистина впечатляващ, такъв, че на един дъх без грам умора да вземем разстоянието. Седалката, сертифицирана от немската асоциация за здраве на гърба AGR е прегърнала тялото ми и за да създаде съвсем комфорт ми предлага и масаж, чрез 8 пневматични джоба. Наслаждаваме се на френската аудиосистема FOCAL, оборудвана с 10 високоговорителя.

 

Най-сетне мога спокойно да разглеждам интериора, докато слънчевите лъчи влизат през стъкления покрив. Ами… страхотен е и ти създава усещането, че си част от дигиталната революция 4.0. След като Peugeot внедри в предишните си три модела т.нар. i-cockpit, който беше приет изключително успешно, залага отново на тази формула, но сега стои още по-добре. В първия момент обаче, леко ми е странен малкия волан, който е отрязан отдолу и отгоре. Това обаче е позволило ролята head-up дисплей да играе направо цифровия дисплей пред шофьора, което има по избор чрез бутон на три различни визии.

 

Централната конзола е шедьовър, доукрасен с елементи от рядкото конгоанско дърво Zebrano, които има и във вратите. На разположение е 10-инчов сензорен екран, с отлична чувствителност (няма нужда по два пъти да натискате, за да „зацепи”). Модерният вид се допълва от клавишите за различните функции, под които има други индикации за други функции, чувствителни на допир.

 

Вляво от волана са „умните” бутони, които помагат на шофьора. Пакетът Safety включва активна спирачка за безопасност предупреждение за спазване на дистанцията, асистент за позициониране в лентата (мен ме дразни тази функция и почти винаги я изключвам, но когато сте уморени и се налага да тръгнете на дълъг път, никога не я изключвайте, съвет от личен опит). С пакета Drive assist шофирате полуавтономно. Чрез радар вграден в средата на предната броня и камера в горната част на предното стъкло адаптивният автопилот с функция stop&go автоматично адаптира скоростта на автомобила спрямо този отпред, за да спазва постоянна дистанция. Освен това се комбинира с асистента за позициониране в лентата, който поддържа избраната позиция, така че примерно да сте винаги далеч от колоездачи. 508 проявява дори и елементи на изкуствен интелект като например, виждайки знак снежинка през лятото и температурата е 20 градуса, няма да ви го покаже. Към „умните” функции прибавяме и автоматичното паркиране.

Peugeot 508 се предлага с 1.6л бензинов мотор 180 и 225 к.с., с 8-степенна автоматична скоростна кутия. Механична скоростна кутия се предлага само с 1.5 -литровия бензинов, 130 к.с., като същата мощност е налична и с автоматична предавателна кутия. Дизеловото предложение е 2.0 литров мотор със 160 и 180 к.с.

С този модел, французите дават впечатляващо бизнес предложение за лимузина, която отговаря на най-новите изисквания на динамичните хора, която е на път да пребори конкурентите си като VW Passat, дори Arteon, BMW Серия 3. Peugeot 508 идва и с нова цена, доста по-различна от досегашната. Като се има предвид, че на практика това е абсолютно нов автомобил, пълен с технологии, удобства, премиум усещане, е съвсем обяснима. Базовата цена за ниво Active с ръчни скорости започва от 52 590 лв., при ниво Allure (ЕАТ8) от 55 198 лв., а при GT Line почти 59 хил. лв. Топ версията е GT, чиято цена е 77 хил. лв. 

 
 

 

Facebook коментари