fbpx Лятото започва със семейство MINI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Лятото започва със семейство MINI

етикети

Лятото изглежда по-различно, когато започне с MINI преживяване. Още преди да встъпи в длъжност най-слънчевият сезон, пролетта, която още е на власт, но с абсолютно летни температурни стойности от 36 градуса, Варна ни посрещна за кратка обиколка в региона и малка, но мощна армия, която безусловно привлича погледите с новото моделно семейство на култовата британска марка.

На самото летище ни очакват MINI Countryman C и MINI Countryman JCW, електрическият MINI Countryman E, два MINI Cooper S и едно MINI Cooper C.

Потегляме с най-мощната версия - новият MINI Countryman JCW ALL4 – двамата с колегата сме, но е отлично решение за семейства с деца. Автомобилът е прибавил 6 см във височина и 13 см в дължина, като това е допринесло за осезаем обем в купето. Багажникът осигурява вместимост от 460 до 1450 литра при сгъната задна седалка, като така например лесно можете да транспортирате и по-обемисти предмети за морски спортове, например. Допълнително електрически теглич (опция), който се сгъва и разгъва, може да тегли прикачен товар до 1 200 кг.

Новият дизайнерски език в интериора е наречен "Charismatic Simplicity". Абсолютен минимализъм, изразен само в няколко основни, но забележими елементи. Душата на MINI Countryman е събрана в централния 20-сантиметров кръгъл OLED екран. Функциите в него са почти безкрайни, а благодарение на MINI Operating System 9 всички автомобилни функции могат да се управляват чрез докосване или гласови команди.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

 

В долната част на екрана има лента, на която са разположени елементите от менюто "Навигация", "Медия", "Телефония", "Всички приложения" и, в зависимост от ситуацията, "Начало", които могат да бъдат избрани директно. Както при смартфона, чрез плъзгане нагоре от долния край на екрана може да се активира така нареченият Toolbelt. Оттук функциите, които се използват най-често, могат да се запазят и активират бързо. 

Интересното е, че зад волана няма екран. Само Head-Up дисплеят на екрана показва най-важната информация точно в зрителното поле. В първия момент това е леко странно, колегата не го харесва, но на мен много ми допада. С това решение изобщо не губиш пътя от вниманието си. 

Моделът е оборудван серийно с висококачествени настроени амортисьори в комбинация с предварително напрегнати стабилизатори, които осигуряват още по-висока прецизност на кормилното управление и стабилност на пътя. Усещаме го, когато се спускаме и изкачваме по тесния път към плажа след игрищата за голф. Истинско удоволствие е да усетиш онзи състезателен елемент, въпреки че Countryman е най-малко състезателно MINI.

По-късно сменяме автомобила с неговата електрическа версия - MINI Countryman E с мощност от 204 к.с., ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,6 секунди и максимална скорост от 170 км/ч. При този електромобил, пробегът според WLTP е 462 км. Направихме груби изчисления, като взехме предвид, че автомобилът беше каран от няколко колеги преди нас, с включен климатик на максимална степен (Варна ни предложи 34 – 36 градуса) и наистина излиза, че може да измине около 440 км.

Батерията на MINI Countryman може да се зарежда с мощност от 22 кВт с променлив ток. Възможно е и бързо зареждане с постоянен ток с мощност от 130 кВт. Така на бърза зарядна станция батерията може да бъде заредена от 10 до 80% за по-малко от 30 минути. Точно колкото ни трябваше да изпием едно MINI кафе в шоурума на марката във Варна. Нещо ново е, че за клиентите на BMW и MINI вече се предлага и специална карта в предплатена сума, с която може да се зарежда на абсолютно всички зарядни станции в България, без да има нужда от специани приложения и свързване в кредитна/дебитна карка. 

В интериора се използват специални текстилни материи от рециклирани материали, които стоят изключително модерно

С мисъл към зеленото бъдеще, в електрическия Countryman са премахнати всички хромирани декоративни елементи от екстериора и интериора, а в алуминиевите джанти е използван до 70% вторичен алуминий. Повърхностите на детайлите в интериора, вътрешността на вратите, подът на автомобила и подовите стелки са изработени от рециклиран полиестер.

​​​​​​​Докато изпихме едно капучино и получихме електрически заряд на станцията от 40%