fbpx Любомир Гетов: Време е за промяна на нагласите (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 7

Любомир Гетов: Време е за промяна на нагласите (ВИДЕО)

 

Любомир Гетов е собственик на консултантската компания “Анадър Пойнт Адвайзърс” (АПА), която в края на 2019 г. навърши 10 години. Той има богат опит в сферата на мениджмънта и търговията и за изминалите години като бизнес консултант много обстойно търси, намира и помага на компаниите в решаването на техните структурни, маркетингови и оптимизационни проблеми. Неговата история, истинските казуси от работата му, грешките и "научаването на урока" може да прочетете в луксозното ни издание АЛМАНАХ 2020 на успешните бизнес казуси в България. Ето част от това, което той споделя в изданието. 

Преди това може да видите неговото ВИДЕО послание ТУК

Да стартираш бизнес  по време на криза

По време на криза е точното време за стартиране на такъв бизнес, разбира се, това е моето мнение, в момента, преди следващата криза. По време на подем много от собствениците са на принципа: “Те нещата си вървят, за какво да променям каквото и да е?”. Това състояние на икономиката, което е известно като криза, а то всъщност е просто една от фазите на цикъла, е момент на силна турбуленция и прочистване на пазара от компании, които вече не са актуални като продукти или стил на ръководене на бизнеса.

Това е време, когато бизнесът има нужда от външна гледна точка, от съвети и нови подходи в работата. Това е и нашата задача - да предоставим на нашите клиенти нов поглед върху техния бизнес и заедно да извървим пътя на оптимизации и промяна в структурата и дейността им. Периодът на по-ниско търсене е всъщност период на пречистване и промяна на пазара, и преминаването през него е въпрос на нагласа. Всъщност точно в този период много компании реализират високи печалби и завземат пазари, което при други условия е много трудно или дори невъзможно да стане. За нас това ще е време на нови предизвикателства и възможност за доказване, но в никакъв случай не е период на риене на траншеи, свиване на знамената и изчакване. 

Няма “бивши” клиенти

През годините си наложих правилото да не използваме, както в речника си, така и в начина на мислене, понятието “бивши клиенти”. НЯМА бивши, има такива, които в момента не ползват нашите услуги. Това правило ни позволява да бъдем проактивни към всички компании, работили с нас, пък било това и преди няколко години.

Удовлетворението е безпределно, когато се обаждаш по телефона на клиенти, работили с АПА преди 2-3 години и отсреща чуеш глас с интонация, в която усещаш радост и уважение. За мен един от основните критерии, относно удовлетвореност от работата, е балансът между удовлетвореността на клиента и нашата. Работата на консултанта в редица случаи е неблагодарна от гледна точка на това, че всъщност, за да се постигне резултат, по-голямата част от усилието е на клиента и когато той не е готов да положи това усилие, съответно резултатът е не такъв, какъвто трябва да бъде. Когато обаче такъв клиент се обади след известно време, усещането е страхотно - ти си свършил своята част от работата и той е осъзнал, че топката не е отиграна в неговата част от полето. 

Промяна на нагласите

Според мен проблемът в голяма част от българските компании е липсата на трансфер на лидерство и знание от опитните стари кадри към по-младото поколение, както и от собствениците, които са създали компаниите към техните наследници. Разбира се, имаме примери, при които това предизвикателство се решава по адекватен и ефективен начин, но като цяло смятам, че това е основното предизвикателство пред бизнеса през последните 5 години и то ще се засилва през следващите 10 години.

Друг основен казус е промяната на виждането “няма хора” към това да се мисли как със същия брой персонал да се работи по-ефективно и да се генерира повече печалба за компанията и повече добавена стойност  за клиентите. Да, хора няма и няма да има - даже смятам, че това е добре за икономиката в дългосрочен хоризонт. Време е да се обърнем към съществуващите ресурси и да се замислим как можем да оптимизираме процесите, така че без кой знае колко много усилия и увеличаване на човешкия ресурс, да увеличим обема на бизнеса си. Едни от основните проблеми в българския бизнес са вътрешнофирменната комуникация и екстензивният начин на развитие на компаниите - и двете водят до снижаване ефективността на работа.