fbpx Магия за вкусовете и очите на Chef’s Table | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Магия за вкусовете и очите на Chef’s Table

 

Днес повече от всякога всеки разбира от кулинария и ако се замислите, когато се съберем с приятели, голяма част от разговорите са свързани именно с готвене, кулинарни експерименти, хранителни открития, оценки на „най-добрите“ кръчми. Кулинарните телевизионни формати още повече засилиха тръпката да се изявяваме като мастър шефове и то най-вече мъжете. Сещам се, когато преди година с трима мои колеги мъже пътувахме с автомобил и от София до Солун тримата се надпреварваха да разказват за кулинарните си подвизи… Аз просто бях слушател. Но нали все някой трябва и да бъде дегустатор на тези произведения?:)

 

Е, тази привилегия на дегустатор имах и аз на един много специален проект, чийто автор е Николай Коев, създател на сайта zavedenia.com и популярния вече фестивал SOFIA RESTAURANT WEEK.

 

Вече 8-ми сезон той организира формата Chef'sTable, в който ни среща лично с едни от най-вдъхновяващите майстор готвачи в България на много специални вечери, на които всеки се чувства обгрижен като кралска особа. Менютата са 6-степенни, темите всеки път са различни, вината са много специално подбрани, а възможността да наблюдавате приготвянето пред вас на сетовете и възможността да разпитвате Шефовете (които са далеч от строгите ТВ образи), наистина прави вечерта специална.

Аз имах възможността да бъда част от кулинарния спектакъл с име „Балканска рапсодия“, композиран от Шеф Виктор Жечев и Виктория, които са инструктори в международната Кулинарна академия HRC, ситуирана с София.

 

Шестстепенното меню обединяваше много модерен, но вкусен прочит на балканската тема. Поднесени като красиви цветни картини, ястията първо хранят очите. Със сигурност на всеки от вас се е случвало да бъдете на гурме изпълнения и да си останете гладни. (На мен ми се е случвало и си спомням как преди години как след турбо вечерята на един туристически кораб на Дунава в Будапеща, седнахме в една непретенциозна кръчма, за да вечеряме истински с гулаш…).

 

Е, на Chef'sTable няма да останете гладни, защото всичко е много различно, но много питателно. Върнах се в детството ми с микро погача с трюфелова шарена сол и елегантно медено масло. Мусът от цвекло с веяна сьомгова пъстърва беше изключително ефирен. Много приятно и красиво поднесено беше и пилешкото консуме. А октоподът с уникален лимонов гел, с фантастично бяло вино от Кавала (совиньон и асиртико) направо ни пренесе на морския бряг и замечтахме за лято.

 

 

Най-цветното ястие, в модерен прочит, беше миш-маш – колкото красиво, толкова и вкусно.

 

Черешката на вечерята беше младо телешко (от българска ферма край Видин), приготвено по най-добрия начин, което бе гарнирано с Каберне Фран на Дамяница (отлично вино, още повече като съотношение цена/качество!).

 

Вечерята продължава четири часа, но няма да ги усетите. Ники Коев е в ролята на истински домакин, като обстойно обяснява произхода на продуктите и вината.

 

Шеф Виктор Жечев, който завършва гимназия през 2007 г. само за кратко, воден от страстта си към приготвянето на храна обикаля няколко континента и работи заедно с шеф готвачи, наградени с Мишлен звезди, вкл. последно частен клуб в Лондон, чийто кетеринг подготвя храните за принц Чарлз. От година и половина е инструктор в Кулинарната Академия в столицата.

 

Предстоят още много интересни вечери, всяка с различна тематика си си струва да преживеете нещо различно. Безспорно най-интересното преживяне ще е пътуването и обядът в Царския влак (за притежателите на Mastercard) и по мотиви от готварската книга на шеф Нацко Сотиров, готвачът на цар Борис III, където докато пътувате ще попаднете в атмосфера от миналия век и ще се насладите на уникални ястия и обслужване.

А тук може да запазите места за вечерите на Chef’s Table. Приятно прекарване и наздраве!