fbpx Маргарита Касабова, eSky: Открила съм мечтаната работа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Маргарита Касабова, eSky: Открила съм мечтаната работа

Маргарита Касабова е маркетинг координатор за пазарите в ЦИЕ в най-голямата платформа за организиране на пътувания eSky, позиция, която поема от началото на тази година. Преди това две години отговаря за маркетинга на компанията в България. Като че ли случайно в тази професия, но всъщност е нейното аз. А като заклет пътешественик, работата и в сферата на пътуванията е просто сбъдната мечта. Изключително коректна, на нея винаги може да разчиташ, че ще получиш информацията, която те интересува и то по най-точния начин. Обича да пише и често създава отлични текстове за пътувания, а тук отварям скоба, че тя ще бъде автор в предстоящото издание на луксозното ни сп. твоята ВАКАНЦИЯ (излиза ок. 20 юни) с разказ от първо лице за нетрадиционно пътуване из Канарите.

Сега обаче разговаряме с нея в рубриката "ПР-те" за професията, за пътуванията на българите, за триковете за евтини самолетни билети, за инфлуенсърите и дигиталното време.

Маргарита, как тръгна към професията на комуникациите и ПР-а?

- Честно казано, всичко стана изключително натурално и плавно. В една от компаниите, за която работих преди години като търговски представител, срещах изключителни противоречия от страна на управителите относно дали трябва да се инвестира в маркетинг, било то дори само за човешки ресурс. Водех една мини битка, доказвайки значимостта на маркетинга и комуникациите и докато се усетя, бях записала да уча дигитален маркетинг. Още докато изучавах бакалавърска степен по икономика, проявявах известен интерес към тази област и смятах маркетинга и комуникационната политика като част от микса, за най-интригуващият аспект от икономическите науки. Познавайки добре себе си, винаги съм знаела, че интересът ми към комуникациите е породен основно поради любовта ми към психологията.

Живеем във все по-дигитално време. Как то променя днес същността на комуникациите и специално във вашия бизнес с продажбата на онлайн билети?

- Ясно е, че напредъкът в технологиите и неудържимата глобална дигитализация предлагат както социални, така и икономически ползи; въпреки това, те идват с присъщи предизвикателства и потенциални капани. Но да се концентрираме върху преимуществата.

Нека започнем с най-важното дигитално предимство – персонализацията. Нещо, което потребителите на цифрови технологии желаят силно, особено милениалите и поколението Z. Дигиталните инструменти позволяват целенасочена комуникация, базирана на предишни покупки, предпочитания за пътуване и не само. Чрез приспособяване на съобщенията и офертите към отделните пътуващи, ние създаваме по-лично и автентично изживяване. Друго значително въздействие на дигиталната ера е, че сме по-близо от всякога до нашите клиенти. Платформите за социални медии позволяват взаимодействие в реално време с нашите клиенти и пътуващи. Можем бързо да отговаряме на запитвания, да предоставяме незабавен съпорт и да събираме ценна обратна връзка от клиентите.

Що се отнася до продажбата на билети онлайн – eSky винаги са били #gamechanger в туристическата индустрия. Ние се насочваме към съвсем различен сегмент от пазара, а именно динамичните пакети. Водени от необходимостта за персонализация не само на комуникацията, но и на самите предложения, ние сме едни от първите на пазара, които напълно променят начина, по който пътуваме. Благодарение на това, нашите клиенти пътуват повече за по-малко и то по своя начин – избират удобни за тях полети, комбинират ги с настаняване по техен вкус и всичко това на гарантирано най-ниска цена.

При толкова много онлайн платформи за самолетни билети и пътувания, ще изчезнат ли туристическите агенции?

- Първо, благодаря за интересния въпрос – любим ми е! Нашата целева аудитория често се различава от тази на традиционните туристически агенции. Пътешествениците, които търсят строго избрани преживявания и фиксирана програма, може да се насочат към туристическите агенции, докато нашата онлайн платформа привлича онези, които ценят гъвкавостта, самостоятелното пътуване, нестандартните дестинации и потенциално изгодните цени. Тази диверсификация позволява съвместното съществуване на различни подходи в рамките на туристическата индустрия.
Важно е обаче да се признае, че дигитализацията е от съществено значение за всички играчи в туристическия сектор, независимо от тяхната целева аудитория. Приемането на цифрови инструменти позволява на туристическите агенции да подобрят своите предложения, клиентското изживяване и да се конкурират по-ефективно в днешната цифрова ера. За съжаление, изглежда туристическите агенции в България значително отстъпват в това отношение (не всички, разбира се), което със сигурност ги лишава от много ползи.

Ще споделиш ли някои тънкости за намиране на най-изгодния самолетен билет и за какво трябва да се внимава при онлайн резервации?

- Има множество трикове, които мога да споделя относно резервирането на евтини полети, но нека започнем с първите три. Не само от професионална гледна точка, но и като опитен пътешественик, използващ eSky.bg.

- Комбинирайте авиокомпании: Един ефективен начин за спестяване на пари от въздушен транспорт е да летите с една авиокомпания на отиване и с друга на връщане. Този подход може да бъде особено полезен за полети на дълги разстояния, но може да се прилага и за пътувания в Европа. Сравняването на цените и гъвкавостта при резервация може да ни спести немалко средства.

- Близки дати: Когато търсите най-добрите оферти за полети, разширяването на търсенето на близки дати може да разкрие значителни разлики в цените. Понякога малка промяна в датата на пътуване може да означава голяма разлика в цената на билета. Скоро ще интегрираме подобни ценови календари и за нашите динамични пакети, което ще даде възможност на клиентите да открият най-рентабилните опции за City break и Почивки от полет+хотел.

- Пакети: Напоследък чухте много за нашите пакети и има основателна причина за това. Ние предефинираме начина, по който хората пътуват, като предлагаме динамични пакети – City break и Почивки, които всъщност са персонализираните оферти, споменати по-рано. Тези пакети съчетават най-добрите оферти за полети с желаното от вас настаняване в една удобна резервация. За да спестим време от търсене на най-изгодните цени от страна на клиентите, въведохме гаранция за най-ниска цена за този продукт. Това гарантира, че нашите цени са най-конкурентните на пазара. Ако клиентите намерят по-добра оферта, ние ще възстановим разликата.

Обичат ли българите да пътуват като цяло? Очаквате ли още по-силен летен сезон или все по-скъпите билети ограничават?

- Българите обичат да пътуват… много! През 2023 г. в eSky България сме обработили повече от 100 000 резервации, което, освен че направи годината рекордна за нас, доказа и огромното и неспирно желание на българинът да пътува. Що се отнася до дестинации: Италия и Испания са най-популярните европейски дестинации за българите. Те избират тези две държави за кратки пътувания, като City break, както и за по-дълги почивки. City break пътуванията са особено популярни в последно време, тъй като българите търсят все повече кратки бягства от рутината, посещавайки някой впечатляващ и различен град. Що се отнася до по-дългите почивки, забелязваме, че пътуващите все повече разчитат на самостоятелно организирани почивки и техните предимства като гъвкавост, богат избор, пълен контрол върху почивката и по-ниски цени.

От друга страна, повишаването на цените – на полетите, на настаняването и като цяло на туристическите услуги – кара хората да търсят изгодни предложения. Като човек, работещ в сферата, тук бих дала още един съвет – резервирайте отрано, за да се възползвате от най-добрите цени.

Има ли безплатен PR?

- Да, съществува, но той е ефективен само, ако сте изградили доверие както у вашата аудитория, така и в самите медии. Прозрачността, честността и предоставянето на автентична информация са от съществено значение за изграждането и поддържането на това доверие. Като споделяте истинската природа на вашите продукти, услуги или инициативи, можете да създадете силни връзки с вашата аудитория и да насърчите положителен имидж на марката. PR-ът не е реклама, въпреки че много често двете понятия се слагат под общ знаменател като част от комуникационната политика за увеличаване на разпознаваемостта.

В какво намираш удовлетворение от работата си?

- Предполагам ще прозвучи прекалено тривиално, но във всичко. Аз съм от хората, които преспокойно могат да кажат, че са открили своята мечтана работа. Винаги съм смятала за важно и изключително необходимо да работя за компания, която не просто прави бизнес, а помага на хората да живеят по-щастливо. Като пътешественик по душа, знам каква голяма част заемат пътуванията в моето благосъстояние и колко цветен правят живота ми. Точно затова и обичам работата си в eSky – ние вдъхновяваме хората да пътуват, помагаме им да организират пътуванията си по-бързо и лесно и на ниска цена, а пътувайки те намират себе си и живеят по-пълноценно.

Какво е мястото на инфлуенсърите в комуникационния микс и по-специално при вас?

- Инфлуенсър маркетингът несъмнено еволюира през годините и сега потребителите са по-бдителни от всякога. Неавтентичните промоции могат да имат отрицателно въздействие и изграждането на доверие чрез партньорство с истински посланици на марката (ambassadors) е от ключово значение. Автентичните инфлуенсъри, които искрено обичат и използват продуктите, които популяризират, резонират повече с тяхната аудитория и създават усещане за достоверност.

Докато инфлуенсър маркетингът продължава да расте, нараства и цената му, което прави автентичността по-важна от всякога. Фокусирането върху дългосрочни партньорства и поддържането на последователност с ценностите на марката помага за изграждането на силна връзка между инфлуенсърите и техните последователи.

От друга страна, ние избрахме да се откажем от инфлуенсър маркетинга и вместо това да се съсредоточим върху генерираното от потребителите съдържание (UGC) и автентичните преживявания по време на пътуване. Това ни позволява да предоставим на нашите клиенти по-истинско представяне на дестинациите и да насърчим споделения опит сред общността на пътешествениците.

Колко време прекарваш в социалните мрежи?

- За съжаление повече от необходимото, но в последните месеци се стремя да редуцирам това време. Трудно е, тъй като в работен план също се занимавам със социалните мрежи, но не е непостижимо. От много скоро си зададох “social media limit” на телефона, като по този начин се стремя да извличам максимума от социалните мрежи за кратко време. Както споменах още в началото, глобалната дигитализация и в частност социалните мрежи, могат да имат и негативно отражение върху нас. Затова употребата трябва да е премерена и целенасочена – например да търсите вдъхновение за следващата си дестинация :)

Коя е твоята любима дестинация, към която би потеглила утре?

- Където и да е в Испания! Просто ме привлича тяхната култура, топлина, позитивизъм и настроение. Наскоро преоткрих Канарските острови като дестинация, въпреки да нямат особена популярност сред българите и за мен това е късче от рая, който се намира съвсем близо. Предполагам остров Мадейра също се присъединява към този близък рай, но за съжаление още не съм пътувало дотам… но пък бих тръгнала още утре! Ако говорим за някоя по-далечна – бих се върнала в Аляска, където преди години оставих късче от сърцето си. Въпреки че не съм привърженик на американската култура, Аляска винаги ще си остане една от най-впечатляващите дестинации, които съм посещавала.

Как започваш деня?

- С чаша кафе, наслаждавайки се на събуждащата се природа. Имам огромния късмет да живея извън натоварения град, благодарение на което сутрините ми започват със свеж въздух и “разговорите” на птичките. Социалните мрежи също присъстват в сутрешната ми рутина, но все по-рядко. Времето, прекарано сред природата, ми позволява да избистря съзнанието си и да начертая конкретен план за деня.