fbpx Маските на закрито стават отново задължителни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Маските на закрито стават отново задължителни

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, се въвеждат по-строги мерки за борба с COVID-19. Маските на закрито отново стават задължителни от утре, стана ясно от брифинг на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

"Преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски, ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна от препоръчителен в забранителен режимът за неносене на маски или по-скоро в препоръчителен от задължителен режимът за носене на маски не само в градския транспорт", кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която също участва в брифинга. Според нея е важно там, където хората се събират в магазини, институции, публични места, офиси да се носят маски, шалове или шлемове. 

Министър Ананиев изрази тревога заради неспазване на дисциплината от голяма част от българите. Договорени са мерки от утре – всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при запълнямост до 50% на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства, като това се отнася за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания.

През последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 566 проби, 33 от които са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 1; Бургас - 1; Варна - 2; Кюстендил - 14; Пазарджик - 1; Перник - 1; Пловдив - 1; София област - 6; София град - 6.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас към момента са 3905. От тях 1632 са активни. Общият брой на излекуваните лица е 2074, като 47 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
322-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 13 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.