Доц. Григорий Вазов и Цветелина Тенева

Мениджърите споделят пет правила за успешен бизнес

Представяме ви двама мениджъри от две различни поколения, но те работят заедно в много проекти. Ето какво споделиха специално за нашата рубрика.

Доц. Д-р Григорий Вазов, Ректор на Висше училище по финанси и застраховане

1. Първата и може би най-важна предпоставка за успех са личните качества на лидера. Нивото на развитие и успешното справяне с различните предизвикателства зависят от твоето лично ниво, с други думи качествата на лидера са много важно условие за развитието на бизнеса. Готовността ти да се самоусъвършенстваш, постоянно да учиш нови неща, да проявяваш любопитство към необичайното е златно правило за успешен бизнес в съвременния свят, т.е не просто да бъдеш конкурентноспособен и адекватен на пазара във всеки един момент, а да бъдеш иновативен и да имаш визия за това, което днес изглежда странно и твърде смело как утре ще бъде едно от най-успешните ти творчески решения.

2. От тук и принципа за постоянството, което означава никога да не спираш да се бориш и да търсиш винаги най-оптималното решение на даден проблем, защото такова винаги има.

3. Условие за успех е и екипа, с който работиш. Да намериш хората, на които имаш доверие, че развитата от теб идея, превърната с много труд в проект, те ще осъществят, изпипвайки детайлите. Важно е да си сигурен, че екипът ти е способен, информиран и обучен.

4. Освен тези хора обаче, има един екип от съмиишленици, които е много важно да имаш до себе си. Това са онези хора, с които заедно се борите за развитието и усъвършенстването на институцията, на компанията.

5. От дългогодишния си опит научих, че основно правило е да си лоялен партньор. Човек не е сам в бизнеса и да съблюдаваш интересите на другата страна и да проявяваш лоялно отношение към бизнес партньорите, с които работиш ти осигурява дълготрйни партньорски взаимоотношения, комфорт във взаимодействието с тях и, разбира се, добро име, без което в бизнеса не можеш да съществуваш.

Цветелина Тенева, основател и старши фасилитатор в The Business Institute

1. Създавай стойност, различна от останалите. Защо клиентите ни купуват? Каква е стойността, която намират в нас? С какво сме по-различни от останалите? Добрият бизнес може да отговори на тези три ключови въпроса без замисляне, кратко и пределно ясно. Ако това не е изцяло така (акцентирам на изцяло), имате много сериозно домашно!

2. Дръж под око своя бизнес модел. Не е важен само продуктът, нито маркетинга или продажбите. Вашият бизнес е цял организъм. Когато един елемент от този модел се промени, си заслужава да анализирате отражението му върху всички останали.

3. Финансите винаги са важни. Твърде важни, за да бъдат само работа на финансистите и да отлагате структурирания подход към тяхното управление. Някои мислят, че когато бизнесът е малък, няма нужда от структурирани финансови планове, отчети и анализи. Напротив, за да порастне бизнесът е нужно да прави това от малък ;-)

4. Вземи правилните хора на палубата. Във времена, в които ресурси по подразбиране са недостатъчни, най-важният ресурс са хората. Защото само те могат да бъдат мотивирани така, че да постигат извънредни резултати в ограничена среда – да иновират и предприемат. Това не става с вълшебна пръчка, разбира се. Мотивацията на екипа зависи от много неща - знаят ли каква е каузата, за която дават усилията си, припознават ли я като ценна за себе си. Чувстват ли усилията си оценени, виждат ли потенциал да се развиват заедно с бизнеса. Но най-важното – качете правилните хора на кораба на вашия бизнес – с нагласа, мотивация и ценности, които са в синхрон помежду си и с тези на бизнеса. С такъв екип можете да смените посоките от север на юг, но пътуването и резултатите винаги ще се успешни.

5. Бъди готов и планирай промяна. Промяната е неизбежда част от живота ни, понякога залог за растеж, дори оцеляване. Далеч по-добре е вие да управлявате промяната, отколкото тя да води вас, управлявана от друг! Адаптивността е дълбоко вкоренена в човешката ни природа – промяната е ествествено състояние. За това е нужно да следите пазара. Има ли дългосрочни тенденции в други сфери, които оказват влияние на вашия бизнес модел. Плановете са нищо, а планирането е всичко, е казал Айзенхауер и е бил прав!

 

 

Facebook comments