София Борисова, Павлина Пеева

Мениджърите споделят пет правила за успешен бизнес

Те работят в два различни полюса на бизнеса - единият е свързан с размаха на творческите умения, другият в сферата на технологиите. Но и двете здраво са стъпили на земята и управляват успешно бизнеса.

София Борисова, дизайнер и собственик на модна къща Romantika Fashion

В изкуството смятам, че няма правила за успешен бизнес. Ако имаше всеки щеше да ги следва и изпълни, а тогава всички ще са най-добрите и успели бизнесмени.  Всеки един впуснал се в бизнеса, е наложил на себе си определени цели и е създал собствени правила.

1. Най важното правило е работа, много работа. За да се докажеш на пазара като добър дизайнер ти трябват много години непрестанна работа, дори с цената да загърбиш семейството си. Но ако те вярват в теб, тогава ще те подкрепят и разбират.
 
2. Самодисциплината и постоянството са другата част от моите правила. Трябва да остояваш идеите си, да следваш целите си,  колкото и труден да се окаже пътя, по който трябва да минеш.
 
3. Информацията е третото ми правило, което е задължително. Винаги трябва да следиш последните световни модни тенденции. За да съм в крак с новостите, посещавам поне три пъти годишно световни изложения и ревюта в чужбина. Така сверявам часовника си.
 
4. Работата в екип също е много важно, тъй като един красив тоалет минава през няколко етапа на работа. Ако не съм създала професионален тим, не се получава качествена колекция. За съжаление, в България трудно се намират професионалисти в моята сфера, а без подходящи хора трудно бих се справила с всички предизвикателства.
 
5. Не на последно място са срещите ми със световни дизайнери и техните модни марки. Работата с тях ми помага за моето лично усъвършенстване като един успешен и добър дизайнер. В близки отношения съм със световния модист Еди Кей, който доста ми е помогнал в израстването ми. От него съм черпила и съвети, и вдъхновение. Тези срещи истински ме обогатяват и ме доближават все по-близо до мечтата ми, да реализирам собствена колекция за италианския пазар.

Павлина Пеева, ргионален мениджър дистрибуция – България/ Адриатика
Fujitsu Technology Solutions

1. Измервайте успеха! Нека текущата печалба не е единственият критерий за успешен бизнес. Научете се и залагайте и други измерители на успеха. В различни периоди от развитието на бизнеса ви това може да са брой успешно завършени проекти, разработени нови продукти и решения. Численост на екипа, колко хора са ви останали лоялни във времето и ви уважават, дори и след като сте се разделили по една или друга причина.

2. Бъдете самоуверени, но не самонадеяни! Преценете в какво е вашата сила. Не се опитвайте да сте специалисти по всичко и да показвате на всички колко сте компетентни по всяка тема. Разберете какво правите най-добре и се занимавайте само с това. Ако се разпилеете или надцените, ще „прегорите“.

3. Бъдете позитивни и добронамерени! Подхождайте с очакването, че хората ще ви очароват, а не, че ще ви разочароват. Но бъдете с твърда, ясна и категорична позиция. В България за съжаление много често добрината и толерантното поведение се бъркат с наивност и глупост. Трябва ли всички да сме „гадняри“, за да е сигурно, че ще ни се получат нещата?!

4. Бъдете смели и упорити! Дръзвайте да правите това, което не се очаква. Поставяйте под съмнение статуквото, но винаги се придържайте и към реалността. Креативността става безполезна и безсмислена, ако премине границите и се превърне във фантазия.

5. Трябват съмишленици! Важна е работата в екип, защото никой не може да постигне всичко сам. Трябва да си част от силен екип, за да успееш в бизнеса. Хората са най-важният компонент на успеха. И зад най-голямата табелка на най-известната фирма стоят хора с труда си и мотивацията си. Затова намерете хора, с които можете да работите и на които можете да се доверите!