fbpx Мениджърите споделят пет правила за успешен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят пет правила за успешен бизнес

Драгомира Шулева и Лина Вълчева

Мениджърите споделят пет правила за успешен бизнес

Представяме ви две дами, които изцяло са отдадени на собствения си бизнес. За тях понятието 24/7 важи в пълна сила. Ето техните пет съвета за успешен бизнес, които те се стремят да слетват неотлъчно.

Драгомира Шулева, управител и собственик на Тугедър EOОД и търговска марка ЗАЕДНО®, сертифициран консултант по мениджмънт

1. Бързайте бавно. Ако искате да вървите бързо, тръгнете сами, ако искате да стигнете далече, намерете си съмишленици. Често забързани в ритъма на ежедневието не отделяме време, за да споделяме идеите си и така пропускаме да си осигурим нужната подкрепа.

2. Грижете се за себе си. Ако вие сте основния двигател на вашия бизнес, не го оставяйте да прегрява. Възстановяването или подмяната отнемат много повече време и средства от ежедневното поддържане на добър работен ритъм .

3. Ползата от грешките. Успехите и ползите от тях са очевидни за всички. Грешките, които правите, могат да ви накарат да погледнете критично на опита си и да се променяте. Това ви дава нови възможности за развитие и ви придвижва напред.

4. Водете повече, отколкото да управлявате. Това е начинът да ангажирате хората с вашата кауза и да ги мотивирате да ви следват като разгръщат своя творчески потенциал. Процедурите и спазването на правила не могат да ви осигурят безрезервна подкрепа и креативни решения.

5. Заедно можем повече. Този принцип е основополагащ в работа ни през всичките десет години. Заедно със своите клиенти и партньори търсете взаимноизгодни решения, които добавят стойност и развиват всички участници в процеса. Това сте вие, вашите клиенти и доставчици, крайни потребители, професионални общности и организации.

Лина Вълчева, управляващ партньор във верига ресторанти и детски центрове „Capella Play”

1. Бъди най-големият оптимист на бизнеса си и най-позитивно настроеният в екипа си. Поради националната ни народопсихология много често се сблъскваме с негативни, тесногръди и дребнави партньори, служители и клиенти. Затова вярата, че сме най-добри в нашия бизнес в България, усмивката и положителното спокойно отношение винаги помагат.

2. Бъди водач и вдъхновявай екипа си. Оставям достатъчно свобода на мениджърите, така че да се чувстват свободно и комфортно, да участват пълноправно в управлението на бизнеса, да генерират идеи и предлагат решения. Съобразявам се с техните силни и слаби страни и нямам очаквания да бъдат най-добри навсякъде. Делегирам им отговорности, за да развиват потенциала си, а не да се потискат свои неумения. Разнородният, но балансиран екип е сила.

3. Накарай клиентите си да се чувстват специални. Нашият бизнес е забавление и клиентите ни избират да прекарат свободното си време при нас, или още по-важно - да споделят най-големия празник в годината – рождения ден на детето. Затова ние се стремим да предоставяме само положителни емоции, като при всеки възможен случай, те да останат неповторими и незабравими за всички.

4. Накарай служителите си да работят за клиентите ти. Ежедневно работим със служителите си на тема усъвършенстване в обслужването и лоялност към нашите клиенти, и колко ценно е това за нас. Винаги да сме готови да услужим, да разберем техните желания и нужди и да дадем не просто информация, но и съвет.

5.Предай характер или отличителна черта на бизнеса си. По-добре предлагай малко услуги, но качествени, отколкото много, с които размиваш представата на клиентите за себе си.