fbpx Мениджърите споделят, сезон 2, част V | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят, сезон 2, част V

В началото на април проведохме още една среща от проекта ни „Мениджърите споделят“. Както всеки път поканихме собственици на различни бизнеси от различни поколения, които споделиха своите правила за успех и ни разказаха по един успешен казус. Тази седмица ви представяме две  диаметрално различни личности – младият Христо Рогачев, който управлява семейната фирма Атаро Клима и артистичната Ваня Атанасова, собственик на две галерии, която е убедена, че изкуството трябва да има много добър мениджмънт, за да може света да знае за него. Ето какво споделиха с нас.


Христо Рогачев, управител на АТАРО Клима ЕООД

Започнах работа във фирмата от най-ниското стъпало - при монтажниците. Извървях целия път по йерархичната стълба и така успях да се запозная основно с процесите на работа в АТАРО клима. Това е безценен опит, който днес ми помага като управител на фирмата.
Нашата компания има 25 годишна история. Освен на българския пазар, сме реализирали редица емблематични проекти в Европа и Азия. Изключително много се гордеем с работата си за цялостен ремонт на хотел „Кафе Роял“ в Лондон, „Лондон Трокадеро“, „Арт хотел“ в Амстердам и много други.
Едно от водещите ми правила научих от моя ментор и баща - Атанас Рогачев. То е следното – винаги трябва да удовлетворяваме исканията на клиентите. Когато виждам, че не са прави изразявам мнение, но никога не се опитвам да го налагам. Винаги се обосновавам с обективни аргументи и представям плюсовете на своята гледна точка. Този подход работи добре и в доста случаи отсрещната страна се съгласява с мен. Разбира се, има и моменти, в които клиентът настоява на своето докрай. Не ни остава друга възможност, освен да действаме според желанието му, но дори и тогава правим всичко възможно, за да му помогнем изцяло.
Много важно в бизнеса е след приключване на ангажимента, да се разделите с клиента в добри отношения, дори по време на изпълнение да са възникнали различия и спорове. Това ще повиши шансовете отново да правите бизнес с него. Спазвайки това правило се повишава вероятността този клиент да ви препоръча на следващ. В нашия бизнес именно устната препоръка е най-добрата реклама, защото не сме много компаниите в бранша.
Бъдете максимално честни и откровени с клиентите, доколкото обстоятелствата позволяват. Не им предлагайте неща, които реално не са им нужни. Компания ни произвежда различни компоненти – въздуховоди, решетки, климатични камери. Но никога не убеждаваме клиента да вземе непременно наш продукт, който не би му свършил работа. Този жест се оценява много и спомага за бъдещи позитивни отношения.
За да върви работата във фирмата, екипът трябва да се вдъхновява, сплотява и мотивира. Може да бъде чрез личен пример за всеотдайна работа, тийм билдинги или специфични семинари и обучения. Известно е, че тогава производителността се повишава значително. В нашата компания работят 560 души и ние постоянно търсим най-добрия начин да мотивираме всеки един от тях.
Колкото и да звучи клиширано, за да върви един бизнес напред, трябва да се инвестира в иновации постоянно - било под формата на нови продукти или услуги към клиентите. В последните няколко години например, създадохме нови конструкции за фотоволтаични инсталации, инсталации с биогаз и други. Другата посока е въвеждането на иновации в структурата и организационните практики на фирмата чрез ERP системи, нови машини, повишаване на квалификацията на работниците чрез различни курсове.


Ваня Атанасова, собственик на галерии "Форум" и "Жорж Папазов"

Когато говорим за изкуство, като че ли думата бизнес не звучи много артистично. Затова и много пъти са ми задавали въпроса: „Има ли пресечна точка между изкуството и бизнеса?“. След толкова години работа, определено смятам, че съществува.
Първата ми инвестиция в собствена галерия беше през 1997 г., когато открихме „Галерия „Жорж Папазов“ в сградата на „Рилон център“ в Пловдив. Началото беше изключително трудно. В онези години се създаваха първите частни галерии в страната и беше много трудно да си първи. Вървиш по неотъпкани пътища, нямаш опит и знания как трябва да се случват нещата в този бизнес, просто защото той едва сега прохожда. Оценявам много високо, че започнахме да трупаме знания именно в Пловдив. Интересен факт е, че нещата там се случваха много по-лесно отколкото в София.
Първите галерии, които отвориха врати в столицата бяха от магазинен тип. Това според нас не беше правилният модел. Решихме да не тръгваме по този път, а да създадем галерия, в която да има пространство и където да се организират изложби и представяния както на млади, така и на вече утвърдени автори. Трябваше да привлечем добри изкуствоведи и критици, оформящи облика на съвременното изкуство. С времето забелязахме, че за да се развива едно място, то задължително трябва да се променя непрекъснато. Един от начините е, като галерията периодично сменя мястото си, според променящите се тенденции и изместващите се престижни локации.
Друго важно правило е винаги да следиш развитието на чуждестранните галерии и да се запознат колкото може повече с чуждестранния опит. Трябва да си готов, ако забележиш добра идея, да намериш начин да я реализираш при теб.
Кризи и спадове в бизнеса винаги ще има. Хубавото е, че с много работа, професионализъм, себераздаване, оптимизъм и добро отношение към клиентите, те се преодоляват. Трудните моменти имат и своята добра страна. Те отсяват пазара и дават поле за изява само на най-способните. В същото време винаги трябва да се радваме, когато виждаме, че се открива нова галерия, дори да съзнаваме, че по някакъв начин тя ще бъде наш конкурент. Това показва, че пазарът се развива. Ако сме достатъчно добри, гъвкави и способни можем да го използваме, за да разширим собственият си бизнес.
Да се създаде лоялност на клиентите и авторите към галерията, е едно от първите неща, за които трябва да се погрижим. Тези хора трябва да се чувстват спокойно и комфортно при нас и смело да споделят своите виждания и идеи с нашия екип.
Аз заставам твърдо зад идеята, че галерията не бива да се възприема като магазин. Постоянно трябва да работим за изграждане на доверие, че в това пространство не се представят случайни автори или творби и че всичко, което предлагаме, е подбрано и си заслужава. Затова се целим винаги да поддържаме най-висок професионализъм. Това става с непрекъснати обучения и широко отворено око, което следи тенденциите на пазара в страната, така и чужбина. В нашата работа няма граници – съществуват само творци и тяхното място е по цял свят, където тяхното изкуство се търси и оценява. Нашата отговорност е да намираме начини да го представяме по най-добрия начин.