fbpx Мениджърите споделят – сезон 2, част X | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 2, част X


Тази седмица в проекта ни „Мениджърите споделят“ ви срещаме с още две много динамични дами - Мая Миланова, оперативен мениджър в Experian Bulgaria и Ади Цанова, първият сватбен агент в България, създател и мениджър на ADI’s COOK&BOOK. Те работят в различни бизнеси и имат различни управленчески отговорности. Обединява ги обаче тяхната упоритост и трезвата оценка за това, което постигат.

Мая Миланова –
оперативен мениджър в Experian Bulgaria

Имам възможността и предизвикателството да работя в една доста голяма за нашите мащаби компания, част от световен лидер в сферата на информационните услуги. Управлявам 650 души. Основният ни фокус е да помагаме на различни видове бизнеси да се възползват от определен вид данни, най-често свързани с хора и организации.
Най-голямото ми предизвикателство е грижата за марката на една голям бранд. Тук, в България, е локализиран предимно оперативен център. Ако при мен липсва тревогата дали утре ще ни има на пазара, то в никакъв случай отговорността за изграждането на екипа и добрата организация не е по-малка от това да имаш собствен бизнес. От оперативна гледна точка предизвикателството е огромно, а очакванията към мениджмънта винаги са големи.
Вярвам, че за да бъдеш успешен трябва да знаеш какво искаш да постигнеш и къде да стигне организацията, за която отговаряш. Ключово предизвикателство за мен е да управлявам растежа, който в Experian за последните три години се удвои. Това управление на промяната често е невидимо за голяма част от хората, но от него зависи просперитета на компанията.
Подбирайки екипа си трябва да го създадем така, че да бъде надежден. Основата се крие в това, да вярваш в хората и те да вярват в теб, и посоката към която ги водиш. Да вървите заедно напред като партньори е решаващ фактор.
Аз смятам, че всеки лидер трябва да развива свойството да мечтае. Усещането да разгръщаш и материализираш идеите си те кара да се чувстваш щастлив и да вървиш напред. Така се зареждаш с положителна енергия, която след това внедряваш смело за следващите предизвикателства. И ако виждаш смисъл в това, което правиш, то значи имаш възможност да постигнеш успех.
Едно от най-важните неща е да оставиш следа след себе си. Когато се обърнеш след няколко години да си кажеш, че това, за което си се борил в действителност си е струвало усилията.

Ади Цанова –
Първият сватбен агент в България, създател и мениджър на ADI’s BOOK &COOK

Преди 18 години с моят съпруг и най-добър приятел създадохме Red devil catering. Бяхме пионери в този бранш. Оказва се, че когато си първи в нещо, неминуемо поемаш отговорности, които никой друг след теб не поема. Две години по-късно създадох агенцията си, именувайки се „Сватбен консултант“. В началото хората много трудно разбираха какво значи това и често го бъркаха с терапевт, който им помага при семейните проблеми. Започнаха да ни търсят много частни клиенти, предимно живеещи в чужбина, които искаха сватба с кетъринг извън стандартните ресторанти. Като единствена жена в офиса поех отговорността да работя в един вече развит бранш.
Това е огромна индустрия, която носи милиони на държавата. Сватбеният бизнес не е свързан само с агенти, а и с развитието на сладкарски бизнес например, фотографи, видеооператори, хора занимаващи се с ръчен труд, с аранжиране и т.н. Да бъдеш сватбен агент е част от един огромен световен бизнес, в който влиза и събитийният мениджмънт. И ако имам организирани 600 сватби, то мога да се похваля, че имам реализирани над 3 000 корпоративни събития.
С годините научих, че задължително трябва да дефинираш клиента, за който искаш да работиш. Аз избирам такива, които имат определения усет към това, което е хубаво и стойностно. Успехът, който търся чрез това дефиниране постигам и чрез обучение на клиента. Винаги се опитвам да го съветвам, когато ме помоли за това. 
Независимо от образованието си, магистърската ми степен и това, че преподавам, аз непрекъснато се обучавам и съм студент почти всяка година в някой от онлайн университетите за събитийни мениджъри. Обичам да уча, това е нещо, което обожавам да правя и до последния си дъх ще харча пари за обучение. Наистина мисля, че човек трябва да се учи цял живот.
На всеки три месеца задължително правя преглед на това, което съм свършила и оптимизирам целите си за следващия период. Запитванията постоянно постъпват и от мен зависи да намеря целта и типа събития, към които да се насоча за следващия период.
Успехът в бизнеса не върви без самооценка. Аз съм много критичен човек, преди всичко към себе си. Безкрайно съм дисциплинирана както в личния, така и в професионалния живот и държа хората, с които работя да следват стриктна „военна“ дисциплина. Налагам я с мека ръка, защото не съм конфликтна личност. Дали всичко, което сме направили сме се справили добре, а аз като мениджър съм поставила правилно задачите. Искрено вярвам, че когато някой в офиса греши, това означава, че аз греша, защото като мениджър може би не съм поставила правилно задачите. Когато някъде по веригата има издънка, аз поемам отговорността. Така се отнасям и към подизпълнителите. И за да имам служители, които са на ниво, постоянно организирам курсове за събитийни мениджъри, аранжиране и декор, за сватбени агенти.
Винаги креативността е водеща. Не се считам за креативен човек, но вярвам, че в живота плюсът и минусът се събират и съпругът ми е изключително креативен човек, който допълва безкрайната ми организираност.
За да вървиш напред трябва да имаш правилния човек до себе си. Без подкрепата на съпруга ми нямаше да напиша книгите си и всичко, което съм създала, ако той не ми казваше:„Ти можеш!“.