fbpx Мениджърите споделят – сезон 2, част XVIII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 2, част XVIII

 

В това издание на проекта Мениджърите споделят ви срещаме с двама ръководители, които са в различни браншове, но работата им изисква всеки ден да предоставят на клиентите си максимално задоволство, защото продуктите им се свързани с много емоция и преживявания.

 

Венцислав Гашев

търговски директор на „Тойота Балканс“

 

Да работя за Тойота е първото истинско професионално предизвикателство, с което се срещнах. Започнах в компанията през 2005 г. Преминах през почти всички нива - от отдел „Логистика“, през отговарящ за дилърската мрежа и развитие, „Корпоративни продажби. От 2014 г. поех управлението на „ТМ АУТО“. А сега имам ново предизвикателство - вече съм търговски директор на дистрибутора на Тойота и Лексус за България. Опитът ми е изцяло свързан с представителството на Тойота и той е създаван във времето, в което съм вървял напред.

Истинският лидер трябва да бъде емоционално интелигентен. Той трябва да търси и намира начин хората винаги да са зад него в трудните ситуации. В същото време трябва да черпи сили от тяхната енергия и ентусиазъм и смело да върви напред, защото до него е екипът, който го подкрепя.

Едно от най-важните неща в търговията е да имаш 24 часов фокус върху клиентите, техните нужди и желания и именно това се опитвам да правя в ежедневната ни работа.

Много често се случва така, че лидерът говори едно, а чрез действията си показва съвсем друго. Това е грешка. Личните действия на мениджъра винаги трябва да показват това, което той пропагандира.

Нужно е да има контрол върху бизнеса и внимание върху детайла. Няма как да има успешен бизнес без тези две неща, особено когато развиваш своята дейност в един премиум сегмент, какъвто е например автомобилите Lexus.

Всъщност формулата на успеха в бизнеса е съвсем проста. 10% от победата се дължи на стратегията, а останалите 90% на много усилената, ежедневна работа.

Светла Станева

съдружник и мениджър корпоративно планиране и развитие на х-л „Дипломат Плаза“

Всички знаем каква е ситуацията в страната и в колко трудни времена живеем. Първото нещо, което трябва да възпитаме в себе си е никога да не се отказваме. Колкото и трудно да бъде, в каквито и ситуации да изпадаме, ролята на мениджъра е да намира решения на ежедневните казуси и да извежда компанията си напред.

Всеки мениджър познава основните правила, заложени в учебниците по бизнес. С вас ще споделя своите принципи, научени в ежедневната практика, работа както с персонал, така и с партньори и съдружници.

Мотивацията е движещата сила на бизнеса. Ние продаване специфичен вид услуга и за да можем да я предлагаме качествено сме зависими от екипа наши служители. Ако той не съумява правилно да следва заложените фирмени стандарти, то всички наши усилия са безсмислени.

Мениджърът преди всичко трябва да бъде лидер. За да е такъв, той трябва първо да си го е извоювал, защото тази титла се печели. Категорична съм, че един от най-важните фактори за създаване на успешен бизнес е личният пример на мениджъра. Той трябва да е до хората си, когато те имат нужда от него. От него зависи дали ще поведе екипа към нови хоризонти.

Мотивацията на екипа е едно от най-важните неща. Демотивираните служители водят само и единствено до лоши резултати. Такъв екип няма как да допринесе за съхраняването и развитието на фирмените ценности. Всяка една компания на пазара, която е стигнала до определено ниво на развитие и желае да надгражда, трябва да инвестира в човешкия фактор.

Слоганът на хотела е „Специални моменти за специални хора“, „Специално място за специални хора“. Това, за което работим от години, е екипът ни да се чувства изключителен, именно защото работи в различна компания. Така той е горд от това и го пренася на подсъзнателно ниво към клиента, карайки го също да се чувства обгрижен и щастлив.

Ние не спираме да работим върху развитието на потенциала в хората ни. Освен хотелиерския бизнес, компанията ни има и обучителен център за професионална квалификация. Там се предлагат знания и умения по редица сертифицирани професии, много от които са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Използваме този ресурс, за да надграждаме потенциала на нашите служители и да развиваме компанията.

Не на последно място, компанията трябва да се стреми да бъде иновативна. Да предлага продукт, който никой друг в нейния бранш не предлага и да се възползва от „силата на първия“.