fbpx Мениджърите споделят -част II | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Успешните казуси в българския бизнес

Мениджърите споделят -част II

Проект на списанието

Днес ви срещаме с мениджъри на различни компании, които обединихме в първата среща от проекта ни „Мениджърите споделят успешните казуси в българския бизнес“.  Те работят в различни сфери, но правилата им за успех са приложими във всеки един бизнес. Сред тях е и акад. Пламен Карталов, който с отличен нюх менижира изкуството наречено "опера и балет". Освен техните съвети за успешен бизнес, представяме накратко и конкретни казуси, които те споделиха по време на срещата проведена на 5 март. В края на годината ще представим с детайли добрите практики в специалното луксозно издание, което вече подготвяме.


Мирослава Симова
изп. директор на Перно-Рикар България


Имам различни правила, които понякога се променят, но някои от тях са трайни. На първо място е ролята на екипа – неговата координация, развитие, мотивация. Успехът на един мениджър зависи от този на служителите. Важно е да се учим непрекъснато от сфери извън пряката, в която работим. Затова сега съм обърнала поглед към технологиите, иновации, които можем да въведем и други бизнеси, които ни дават нови идеи.

Казус
Напоследък събираемостта е все по-голям проблем. Работим с много клиенти и изпитваме затруднение да си събираме плащанията. Затова въведохме нова  система от бонуси за търговците на едро при плащания навреме. Това, в комбинация с едно по-прецизно следене на рисковете, доведе до 45% намаляване на просрочията, което е изключителен резултат.
Тихомир Тошев
изп. директор на Кредит Център, компания за кредитно консултиране

Непрекъснато се опитвайте да внедрявате иновации в своя бизнес. Това ще бъде  добавената стойност за клиентите. Другото ми правило е – „Управлявай финансите си отговорно във всяко едно отношение!”. Който не може да се справя с паричните потоци във фирмата, нека си вземе добър финансов директор. Прогнозирайте, планирайте и бюджетирайте поне за три години напред. Основополагащо за всеки бизнес е да има ясен план за това къде иска да бъде след три или пет години. Голяма част от хората казват, че е невъзможно да прогнозираш, но аз не мисля така. Основното ми правило за успешен бизнес е, че компания във всеки един момент трябва да поддържа поне три конкурентни предимства. Когато ясно си дефинирал с какво се отличаваш, тогава лесно можеш да кажеш на клиента „Да, моята цена не е най-ниската, но за сметка на това аз предлагам най-високото качество на услугата.”.

Казус:
„Кредит център” пострада сериозно от кризата, защото сме фокусирани основно върху кредитното посредничество за физически лица. Когато я основахме, само за две години организирахме десет офиса в цялата страна и 55 служители. Тогава дойде кризата. Финансирането падна. Строителният бранш тръгна надолу и  виждах, че бъдещето на компанията е застрашено. Трябваше бързо да взема решение дали да фалираме или да запазя бизнеса. Тежкото решение беше да съкратя 45 човека и да закрия седем от офисите за много кратко време. Това беше голям психически дискомфорт, но смятам, че беше правилното. Повечето компании в бранша фалираха, но ние успяхме да оцелеем в страхотния потоп през 2009 г. Днес отново сме лидери.


Акад. Пламен Карталов
директор на Софийска опера и балет

Един ръководител трябва да има умението да бъде визионер. Да е уверен, за да види предварително успешния край на едно започнато дело. Той трябва да е независим от опеката на съображения, съгласувания и отъпкани пътеки. Това е сигурният успех за нестандартната архитектура на мислене. Когато си убеден в някоя идея, превърни я в кауза, дори всички да са на противното мнение. Да управляваш артисти, означава да ги накараш да полетят. Но това може да важи за всички професии. Препоръчвам всеки мениджър да прочете „Наръчник на политиците” за пестене на време на кардинал Мазарини. Много добри са два съвета:

- Остави на сътрудниците си по-маловажните дела. Наложи си строг режим, с който да подредиш задачите според тяхната важност и никога не го нарушавай. На никоя задача не отделяй и минута повече от необходимия минимум, за да бъде изведена до успешен край.

- Постарай се само в един ден да свършиш дела, които може и да изискват повече дни. Отбягвай такива, които предполагат малка печалба и не са престижни, а изискват много труд. Отказвай категорично спешни и безполезни задачи.

Казус
Едно от най-големите предизвикателства беше да поставя в цикъла „Пръстена на Нибелунга“ на Вагнер, който включва четири опери. За първи път четирите опери  видяха бял свят в България, на Балканите, във Виенската опера и Миланската скала. В радиус от 1500 км бяхме единствените, които поехме риска да се заемем с този сложен проект без спонсори и само с български артисти. С гордост споделям, че през юни 2014 г. „пръстенът“ ще се изкове отново, като вече имаме резервирани 250 билета от Англия и Германия. Стартирахме и проекта „Опера за бебоци“, без да имаме финансиране за него и трябва сами да си изкараме парите от билети. Но съм оптимист.