Мерки срещу незаконната търговия с цигари

Министър-председателят Бойко Борисов и Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещнаха с представители на тютюневите компании за да се обсъдят мерки срещу незаконната търговия с цигари в страната. На разговорите присъстваха още Ваньо Танов, Директор на Агенция „Митници”, Ангел Антонов, Директор и Георги Абаджиев, Заместник-директор на Дирекция „Криминална полиция” в МВР.

По време на срещата министърът на финансите Симеон Дянков потвърди изразеното и преди време становище за важността от осигуряване на предвидимост на бизнес средата в България и стабилност по отношение на акцизите върху цигарите, като начин за противодействие срещу незаконната търговия. Той изрази подкрепа за включването в Закона за акцизите на план-график за промяната на акцизите върху цигарите до 2018 г. в контекста на транспонирането на Директива 2010/12/ЕС в националното законодателство.

Представителите на индустрията изразиха пълна подкрепа за намерението на правителството да поддържа стабилен акцизен режим поне до 2013 г. и приветстваха усилията в борбата с нелегалната търговия с цигари. Индустрията изрази своята готовност да продължи да подпомага усилията на правителството в тази област.

„Стабилен и ефективен акцизен режим, както и строгото прилагане на съществуващото законодателство в борбата с контрабандата на цигари са основните предпоставки за постигане на положителни резултати”, заяви Никитас Теофилопулос, Генерален Мениджър на Филип Морис България след срещата. „Ние сме свидетели на решимостта на правителството да се бори с проблема с незаконната търговия с цигари и ние ще продължим да подкрепяме тези усилия”, допълни още Никитас Теофилопулос .

Facebook comments