fbpx Методи Георгиев и Ева Елгес, Cargill България: Да се впишеш успешно в глобалния контекст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Методи Георгиев и Ева Елгес, Cargill България: Да се впишеш успешно в глобалния контекст

В последните четири години Методи Георгиев беше изпълнителен директор на Cargill в България, а Ева Елгес, директор на функция „Финанси“ в Центъра за споделени бизнес услуги на Cargill в София. Днес Методи Георгиев предава щафетата на ръководния пост на Ева. С тях разговаряме за относително недългата, но изключително динамична история на компанията в България.

Историята на Cargill в България е кратка в сравнение с историята на компанията, основана в САЩ в средата на 19 в. Какво бе постигнато у нас за 13 години?

Методи Георгиев: Cargill наистина впечатлява с традициите си в световен мащаб, но за българския динамичен пазар 13 години също не е малко време. Първата ни структура в София е насочена към търговията със зърно и маслодайни култури. Преди 6 години в морската ни столица Варна беше открит офисът ни, който  управлява океанския транспорт на Cargill. След година отвори врати Центърът за споделени услуги в София. Първоначално тук осигурявахме финансови услуги, но 5 години по-късно портфолиото ни вече включва и управление на човешки ресурси, стратегическо снабдяване, транспорт и логистика. Центърът ни в София е най-големият офис на компанията на Стария континент и заема ключово място – предоставяме услуги за Европа, Близкия изток и Африка. Такива са мащабите, в които работи екипът в България. Cargill има центрове за споделени услуги и в Китай, Индия, Аржентина, Коста Рика и Бразилия. Mакар че в нашия офис работят предимно българи, имаме представители от редица други европейски страни, при това на различни нива. Ето, например, Ева е от Румъния и ръководи финансовата ни структура. От общо 1200 служители Ева е начело на 650 от тях. Тази есен тя поема управлението и на Центъра за споделени бизнес услуги в София.

Ева Елгес: Когато ми гласуваха доверието да управлявам финансовите услуги на Cargill за Европа, Близкия изток и Африка, заедно с голям екип от няколкостотин души, беше огромна отговорност. Към нея се прибави предизвикателството да напусна Румъния и да дойда в България. Промяната обаче не се оказа толкова плашеща, колкото очаквах, тъй като корпоративната култура, която Методи и екипът  са  изградили, помага по-лесно да свикнеш с новата среда и да се почувстваш на мястото си. Това понякога е трудно постижимо в голяма компания. А същевременно е толкова важно, защото хората могат да се заемат със служебните си задължения по най-добрия начин, когато атмосферата е спокойна и колегиална.

За няколко години наемате над 1000 служители. Как преодолявате предизвикателствата на българския трудов пазар?

МГ: Развитието, което постигнахме през тези години, се дължи на хората. И на отношението към тях, а не само към работата. Преодоляваме всички предизвикателства, като осигуряваме най-доброто за служителите ни и ги стимулираме да се развиват, както паралелно с това и ние влагаме огромни усилия в тяхното професионално и личностно развитие. Те получават всичко, което всяка голяма корпорация осигурява като социални придобивки, а дори и повече. Но това, което правим различно, е персоналното отношение. Например забелязал съм, че когато Ева минава по коридора, се стреми да поздрави всеки поименно. Тези малки неща, които понякога се смятат за детайли, всъщност имат голямо значение. (Small things make the big difference.) Ева беше правилният човек, който да поеме управлението на Центъра за споделени бизнес услуги в София, защото с действията си тя олицетворява духа, който ни помогна да изградим успеха дотук. 

Как се случва обслужването на толкова голям регион?

ЕЕ: Тайната ни е в подготовката и ефективността при изпълнение на ангажиментите. Част от технологичните ни нововъведения са Robotic Process Automations (RPA), чрез които  автоматизираме репетативните задачи. Така служителите ни могат да се фокусират върху истински важните задачи, с добавена стойност, и това има стратегическа роля за  постиженията ни. Показателно е, че за три поредни години – 2017, 2018 и 2019 г., сме на първо място в категорията „Център за споделени услуги“ от Годишните награди на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Освен че това е голямо признание, получено от бранша, наградите недвусмислено показват, че се превърнахме в безапелационен лидер в сектора на споделените бизнес услуги в страната ни.

Лидерското място носи повече отговорности. Какво прави Cargill за обществото? 

МГ: Някои казват, че в България има много проблеми, но това означава реципрочно количество възможности. За реализирането им е нужно добро образование. Преди години у нас беше проблем, че дипломираните висшисти напускаха университетите с добри теоретични знания, но трябваше да се научат как да ги прилагат. Това вече се променя. Градим много устойчиво партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Ние първи подкрепихме инициативата на висшето училище „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“, която стартира в началото на тази година. Вярваме в нейния смисъл, защото тя има за цел да популяризира предимствата, които следването и кариерата у нас могат да осигурят на младежите. Българското висше образование има конкурентни предимства, а за разлика от преди 10-15 години сега работодателите работят в тясно сътрудничество с университетите – обявяват много повече студентски стажове за придобиване на работен опит по специалността, участват с лектори в университетските програми – неща, които правим и самите ние. Също така аз наистина вярвам, че България е прекрасно място за живот, образование и кариера. Надеждата ми е, че през следващите години все повече млади хора, които ще се изправят пред избора дали да останат в България, или да заминат, ще изберат първото.

Как се разви българският аутсорсинг сектор от гледна точка на Cargill?

МГ: Преди 10 години изнесените услуги означаваха кол центрове, в които можеше да се разчита на относително добро заплащане, но се предлагаха услуги с ниска добавена стойност в съчетание с малко перспективи за кариерно развитие. Картината сега е друга – по-малко от една пета от целия сектор се заема от кол центрове, а българският аутсорсинг осигурява все повече услуги с добавена стойност, както правим ние. Когато един от центровете за споделени услуги на Cargill отвори врати в България, тази индустрия формираше по-малко от 3% от БВП на страната ни, а днес – близо 4% с прогноза растежът да продължи и през идните години със същите темпове. Това означава увеличение на броя на заетите в отрасъла и структурата на Cargill не е изключение. Преди пет години започнахме със 120 служители, а сега вече са десет пъти повече.

С какво се гордеете най-много от постигнатото до момента?

ЕЕ: Гордея се, че съм част от Cargill и най-вече от екипа в София. Но най-много се гордея, че съм един от многото хора тук, които се борят, за да градят, да създават условия и примери за успех. Тук намерих „сродни души“ в това да влагаме страст и сила във всичко, което правим, без да се притесняваме от несигурност и без да се отказваме, а точно обратното – да грабваме възможностите веднага щом се появят. Както се казва в един от любимите ми цитати: „Със страст можем да спечелим всичко“. Накратко, най-много се гордея, че сме един силен и невероятен екип.

МГ: Хората и начина, по който работим. Изградихме компанията на много стабилна концептуална основа. Да развиваме човешкия потенциал беше нашият приоритет от самото начало и успехите говорят сами за себе си. Грижата за служителите е винаги на първо място, но не забравяме и ангажимента си към обществото, особено към младото поколение. Това ни осигурява добра перспектива за развитие и бъдеще, изпълнено с работа. Всичко това ме кара да съм горд. Защото това е истинският успех – да създаваш възможности за развитие на хората в дългосрочен план. Развитието на компанията ни в България и модерният и много привлекателен офис, в който работят служителите ни, са следствие от този успех. Познавам добре Ева и нейните лидерски качества и затова съм убеден, че Центърът за споделени бизнес услуги на Cargill в София ще има нови постижения в следващите години.